Susţinătorii blocului "Pobeda", cu datorii la Promsviazibank după ce au primit cardurile MIR: Şor ne-a promis "munţi de aur", dar a scris credite pe noi

Card al sistemului de plăţi MIR (rbc.ru)
Maria Maevschi
09.10.2024

După ce „s-au plimbat” la Moscova şi înapoi pe banii oligarhului fugar Ilan Şor, sute de susţinători ai blocului „Pobeda” (Victorie) s-ar fi trezit cu datorii pe care urmează să le achite băncii ruse Promsviazibank, banca Ministerului Apărării de la Moscova, prin care se finanţează războiul dus de Rusia în Ucraina, scrie Ziarul de Gardă, citând Deschide.md.

Potrivit sursei citate, la adresa redacţiei Deschide.md au parvenit mai multe mesaje, în care oamenii anunţau că au primit în seara zilei de luni, 7 octombrie, mesaje de la instituţia financiară din Federaţia Rusă, fiind anunţaţi că, începând cu 1 noiembrie, urmează să ramburseze un credit obţinut anterior.

Reacţionând în stilul său obişnuit, fostul deputat fugar Ilan Şor a calificat mesajele primite de către moldovenii care i-au umplut sălile atât la crearea blocului „Pobeda”, cât şi la celelalte evenimente care au urmat după, toate organizate la Moscova, drept „mesaje false de la Promsviazibank”. Acesta a negat că „beneficiarii” banilor primiţi pe conturile Promsviazibank, bancă aflată sub sancţiuni internaţionale, ar datora instituţiei financiare vreun leu, acuzând-o totodată pe Maia Sandu că „nu lasă opoziţia să ajute oamenii”.

„Ea (preşedinta Maia Sandu n.r.) este gata să recurgă la cele mai murdare trucuri, doar să nu lase opoziţia să ajute oamenii. Că doar anume datorită acestei bănci transferăm alocaţii lunare persoanelor în vârstă şi bugetarilor.

Sandu a implicat resursele administrative, jegoşind şi operatorul de telefonie mobilă, făcându-l să trimită SMS-uri oamenilor despre „limitele de credit”. Aceasta este o minciună: nu există limite de credit, niciunul dintre beneficiarii de asistenţă socială nu datorează Promsviazibank niciun leu”, a scris Ilan Şor pe contul său de Telegram, notează ZdG.

Deputata Marina Tauber, mâna dreaptă a lui Şor în Parlamentul de la Chişinău, a avut aceeaşi declaraţi ca şi şeful ei: "Eu ştiu că este un neadevăr. Nu există niciun fel de credite şi nu este nicio problemă cu plăţile. Este un atac cibernetic, fiind folosite numere care ar fi ale băncii. Cineva încearcă să creeze panică în rândul cetăţenilor. Pentru mulţi, acest ajutor oferit de Ilan Şor pensionarilor şi bugetarilor este singura sursă de existenţă."

Şor ne-a promis „munţi de aur”, dar a scris credite pe numele nostru

„Limita dumneavoastră de credit a fost epuizată. Termenul primei plăţi va începe de la 1.11.2024. Pentru fiecare zi de întârziere se va aplica o penalitate de 0,1%”, se arată în mesajele primite de moldovenii cu carduri MIR la Promsviazibank.

După ce au primit mesajul, speriaţi, oamenii ar fi început să-i sune pe „curatorii lor” din cadrul blocului „Pobeda”, însă aceştia ar fi refuzat să le ofere un răspuns clar, mai scrie sursa citată.

„Am primit un mesaj, precum că avem datorii pe care trebuie să le plătim. Nu este în regulă ce se întâmplă. Ne-au promis una, dar vedem cu totul altceva. Am căzut în capcană. Nu ne-am aşteptat la aşa ceva”, a declarat o femeie dintr-o localitate din nordul Republicii Moldova.

Aceeaşi situaţie ar fi fost înregistrată şi în Sud.

„Ieri a venit un mesaj că am un credit de achitat, iar pentru fiecare zi de întârziere vor fi aplicate penalităţi. Nu ştiu ce să fac cu aceasta. Am sunat de câteva ori pe reprezentanţii blocului, dar nimeni nu răspunde. Nu înţeleg de ce se comportă aşa cu noi? Au promis una, dar vedem altceva. Sunt şocat. Eu şi consătenii suntem îngrijoraţi şi nu ştim ce să facem. Ce va fi mai departe”, a spus o persoană din Cahul.

„Nu înţeleg nimic. Ce fel de credite? Am doi copii. Şor ne-a promis ʻmunţi de aurʼ, dar vedem ca pe numele nostru sunt scrise nişte credite. Toţi sunt panicaţi. Nu ştim ce să facem. Nimeni din blocul 'Pobeda' nu răspunde la apeluri, nici măcar la oficiul central. Şi-au ʻbăgat piciorul în noiʼ. Cum trebuie să achit acum acest credit? Am vreo 10 cunoscuţi care au aceeaşi situaţie. Nu cunoaştem ce să facem”, a adăugat un bărbat din Găgăuzia.

În context, şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) Viorel Cernăuţeanu a îndemnat cetăţenii să fie atenţi şi să se întrebe cum ar putea o instituţie financiară străină să le acorde bani fără a vrea să şi-i recupereze mai târziu.

Potrivit Jurnal TV, şeful IGP a declarat că până în prezent nu au fost înregistrate plângeri în legătură cu acest caz, dar a adăugat că persoanele care se simt lezate pot să apeleze la instituţiile competente.

Menţionăm că Promsviazibank, banca prin care Putin îşi finanţează războiul din Ucraina, se află sub sancţiuni internaţionale, dar este utilizată de gruparea Şor şi aşa-zisa organizaţie „Evrazia”, în spatele căreia se află serviciile speciale ruse, pentru a crea cardurile MIR care sunt eliberate masiv cetăţenilor Republicii Moldova cu scopul de a-i corupe.

Astfel, oamenii primesc lunar sume de bani în calitate de aşa zis ajutor. În realitate, gruparea Şor cere în schimb ca oamenii să participe la diverse acţiuni de protest, precum şi să voteze împotriva referendumului privind integrarea în UE, sau să nu voteze deloc pentru referendum în speranţa că nu va fi validat, dar, în acelaşi timp, să susţină candidaţii lui Şor la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie.

Amintim că săptămâna trecută, Procuratura Anticorupţie, în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii ( INI) au deconspirat peste 130 de mii de moldoveni implicaţi în cauze penale privind finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali.

Conform materialelor, persoanele afiliate organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra unor sumelor de bani, per total fiind vorba despre circa 15 milioane de dolari, urmând să fie anunţaţi în ajunul alegerilor prin intermediul grupurilor din aplicaţia Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum şi să voteze cu opţiunea "NU" la Referendum.

„Noi venim cu un mesaj foarte, foarte clar către persoanele care până în acest moment şi-au dat informaţia personală din buletin ca să-şi deschidă cont bancar în Rusia. Aceste persoane participă în acesta schemă. Noi cunoaştem cine sunt ele şi ce sume de bani primesc de la acea bancă din Rusia, lucru stabilit în cadrul urmăririi penale.

Aceste persoane riscă nu doar amendă de peste 37 de mii de lei, dar şi să le fie confiscată suma, contravaloarea tuturor transferurilor făcute pe contul străin în Rusia, şi asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia să confiscăm banii, noi avem dreptul legal să punem sechestre aici în Moldova pe proprietatea persoanei. Deci riscaţi amendă, confiscare şi chiar închisoare, pierderea fiind cu mult mai mare decât beneficiul care vi se oferă acum”, a declarat şefa Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, Veronica Dragalin, adresându-se persoanelor afiliate grupării Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor