Şeful spionajului britanic avertizează: Serviciile de informaţii ruseşti încearcă să provoace "haos" în UK şi Europa

Directorul general al MI5, Ken McCallum, ţinând un discurs la Thames House, în centrul Londrei, la 16 noiembrie 2022. (PA)
Redacţia
09.10.2024

Serviciul de informaţii militare GRU al Rusiei încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie şi Europa, a declarat marţi şeful spionajului britanic, în timp ce ameninţarea tot mai mare reprezentată de reapariţia Al-Qaeda şi a Statului Islamic a fost cea mai mare preocupare a sa în materie de terorism, transmite Reuters.

Într-un discurs amplu în care a prezentat situaţia actuală a ameninţărilor, directorul general al Serviciului de securitate (MI5), Ken McCallum a acuzat, de asemenea, Iranul că se află în spatele unui „complot după altul” pe teritoriul britanic.

McCallum a declarat că investigaţiile privind ameninţările la adresa statului au crescut cu 48% în ultimul an, deoarece Rusia şi Iranul au apelat la infractori, traficanţi de droguri şi intermediari pentru a-şi efectua „munca murdară”.

„Va fi clar pentru voi că MI5 are o misiune dificilă de îndeplinit”, a menţionat el, adăugând că din martie 2017, MI5 şi Poliţia britanică au dejucat 43 de comploturi în stadiu avansat, dintre care unele erau în ultimele zile de planificare a unei crime în masă.

Tendinţa teroristă care l-a îngrijorat cel mai mult pe şeful spionajului britanic a fost creşterea ameninţării din partea Al-Qaeda, care încearcă să profite de conflictul din Orientul Mijlociu, şi în special a Statului Islamic, care şi-a reluat eforturile de a exporta terorismul, cum ar fi atacul din martie asupra unei săli de concerte din Moscova.

Evenimentele din Orientul Mijlociu nu s-au tradus încă la scară largă în violenţă militantă acasă, a afirmat el.

„Suntem foarte conştienţi de riscul ca evenimentele din Orientul Mijlociu să declanşeze în mod direct acţiuni teroriste în Regatul Unit”, a susţinut McCallum, citând un incident în care un bărbat marocan a înjunghiat mortal un trecător în nordul Angliei, în ceea ce a spus el că a fost o răzbunare pentru acţiunile israeliene din Gaza.

Dintre persoanele anchetate pentru implicare în terorism, 13% aveau sub 18 ani, o creştere de trei ori în ultimii trei ani, a menţionat el.

Rusia şi Iranul

O mare parte din discursul lui McCallum a fost dedicată ameninţărilor de stat pe care le prezintă Rusia şi Iranul.

Odată cu expulzarea a peste 750 de diplomaţi ruşi din Europa de când Rusia a invadat Ucraina şi expulzarea ultimului ofiţer al serviciilor de informaţii militare ruse din Marea Britanie în acest an, el a spus că este „surprinzător” modul în care actorii de stat ruşi se îndreaptă către intermediari pentru a-şi face treaba.

„GRU, în special, se află într-o misiune susţinută de a genera haos pe străzile britanice şi europene: am văzut incendieri, sabotaje şi multe altele”, a spus McCallum, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Ambasada Rusiei la Londra a declarat că respinge categoric „acuzaţiile nefondate”, afirmând că McCallum foloseşte tactici de speriat pentru a obţine susţinerea publică pentru sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei.

Şeful MI5 a afirmat că din ianuarie 2022 serviciul său şi poliţia au răspuns la 20 de comploturi susţinute de Iran, care puteau reprezenta ameninţări letale la adresa cetăţenilor şi rezidenţilor britanici.

„Am văzut complot după complot aici în Regatul Unit, într-un ritm şi la o scară fără precedent”, a menţionat el.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ministerului iranian de Externe.

În decembrie anul trecut, un austriac a fost găsit vinovat de efectuarea unei „recunoaşteri ostile” împotriva postului de televiziune Iran International din Londra, care critică guvernul iranian.

De atunci, Marea Britanie a impus sancţiuni unor oficiali iranieni pe care i-a acuzat de implicare în comploturi de asasinare a doi prezentatori ai Iran International, în timp ce în martie a fost lansată o anchetă antiteroristă privind înjunghierea jurnalistei iraniene Pouria Zeraati, stabilită în Marea Britanie.

McCallum a avertizat pe oricine care ar putea lua bani din Rusia sau Iran pentru a desfăşura acţiuni ilegale că ar fi „o alegere pe care o veţi regreta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor