"Creează dependenţă în rândul tinerilor" - TikTok, dat în judecată de 13 state din SUA

Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los Angeles (CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

TikTok se confruntă de marţi cu noi procese intentate de 13 state americane şi de Districtul Columbia, care acuză populara platformă de social media că dăunează şi nu protejează tinerii.

Procesele intentate separat în New York, California, Districtul Columbia şi alte 11 state extind lupta juridică a companiei chineze TikTok cu autorităţile de reglementare americane şi solicită noi sancţiuni financiare împotriva companiei.

Statele acuză TikTok că utilizează un software care creează în mod intenţionat dependenţă, conceput pentru a-i face pe copii să urmărească platforma cât mai mult şi des posibil şi că prezintă greşit eficienţa moderării conţinutului.

„TikTok cultivă dependenţa de reţelele sociale pentru a creşte profiturile corporative”, a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta. „TikTok vizează în mod intenţionat copiii, deoarece ştie că aceştia nu au încă apărarea sau capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conţinutului care creează dependenţă.”

TikTok urmăreşte să maximizeze timpul petrecut de utilizatori pe aplicaţie pentru a-i targeta cu reclame, spun statele.

„Tinerii au probleme de sănătate mintală din cauza platformelor de social media care creează dependenţă, precum TikTok”, a declarat procurorul general al New York-ului, Letiţia James.

TikTok a declarat marţi că nu este deloc de acord cu afirmaţiile, „dintre care multe credem că sunt inexacte şi înşelătoare”, şi că este dezamăgită că statele au ales să ne dea în judecată „în loc să lucreze cu noi la soluţii constructive pentru provocările din întreaga industrie”.

Compania chineză susţine că aplicaţia TikTok oferă funcţii de siguranţă, inclusiv limite implicite ale timpului de vizionare şi opţiuni implicite de confidenţialitate pentru minorii sub 16 ani.

Procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a susţinut că TikTok operează o afacere fără licenţă de transmitere de bani prin intermediul funcţiilor sale de streaming live şi de monedă virtuală.

„Platforma TikTok este periculoasă prin concepţie. Este un produs care creează în mod intenţionat dependenţă şi care este conceput pentru a-i face pe tineri dependenţi de ecranele lor”, a declarat Schwalb într-un interviu.

"Club virtual de striptease fără restricţii de vârstă"

Procesul intentat de Washington acuză TikTok că facilitează exploatarea sexuală a utilizatorilor minori, afirmând că transmisiunile live şi moneda virtuală TikTok „funcţionează ca un club de striptease virtual fără restricţii de vârstă”.

Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont şi statul Washington au intentat, de asemenea, procese marţi.

În martie 2022, opt state, inclusiv California şi Massachusetts, au declarat că au lansat o anchetă la nivel naţional privind impactul TikTok asupra tinerilor.

Departamentul de Justiţie al SUA a dat în judecată TikTok în luna august pentru că nu ar fi protejat confidenţialitatea copiilor pe aplicaţie. Alte state, printre care Utah şi Texas, au dat anterior în judecată TikTok pentru că nu a protejat copiii de pericole.

Luni, TikTok a respins acuzaţiile într-un dosar depus în instanţă.

ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, se luptă cu o lege americană care ar putea interzice aplicaţia în Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor