Preşedintele Finlandei: NATO intră în versiunea "3.0" şi revine la rolul său iniţial

Alexander Stubb (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

NATO intră în versiunea sa „3.0” şi revine la rolul său iniţial de descurajare împotriva ameninţărilor „în principal din partea Rusiei”, a declarat preşedintele finlandez Alexander Stubb în timpul unei conferinţe de presă la 8 octombrie, la Bruxelles, relatează Kyiv Independent.

Creată în 1949, în primele etape ale Războiului Rece, Alianţa militară a fost formată pentru a oferi securitate colectivă împotriva Uniunii Sovietice.

„Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0. Ne întoarcem la rolul iniţial al NATO ca o alianţă militară puternică şi de descurajare, cu o ameninţare care vine din Est, în principal din Rusia”, a spus Stubb.

Finlanda a aderat la NATO la începutul anului 2023, după ce a renunţat la poziţia sa neutră de lungă durată în urma invaziei ruse la scară largă în Ucraina în 2022.

„Avem o înţelegere foarte comună în cadrul alianţei cu privire la provocările noastre de securitate şi cred că este extrem de important acum să lucrăm la ambele - descurajare şi apărare”, a adăugat el.

La începutul acestei luni, Mark Rutte a preluat conducerea în calitate de nou secretar general al NATO, subliniind în prima sa zi că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se asigure că Ucraina „prevalează ca naţiune suverană, independentă şi democratică”.

Rutte a adăugat că membrii NATO trebuie să „cheltuiască mai mult” pentru a „spori apărarea noastră colectivă”, adăugând: „Parteneriatele NATO... trebuie să fie mai largi şi mai profunde, având în vedere toate nesiguranţele din lume”.

Helsinki a trimis 25 de pachete militare Ucrainei până în septembrie 2024, valoarea totală a ajutorului militar oferit de Finlanda Kievului ridicându-se în prezent la 2,3 miliarde de euro, a declarat Ministerul Apărării.

Finlanda va găzdui, de asemenea, un nou grup tactic de luptă şi un nou cartier general pentru a conduce operaţiunile terestre ale NATO în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor