Curtea Supremă a decis: X îşi poate relua activitatea în Brazilia

Elon Musk (Marc Piasecki/Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Curtea Supremă din Brazilia a autorizat marţi platforma X (fosta Twitter) să îşi reia activitatea în această ţară, după ce compania de social media a revenit asupra deciziei sale şi a început să se conformeze hotărârilor judecătoreşti pe care proprietarul miliardar Elon Musk promisese anterior să nu le respecte, relatează Reuters.

Judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă, care a fost implicat într-o dispută de câteva luni cu Musk, a dat undă verde companiei X să reia operaţiunile în cea mai mare ţară din America Latină, cu efect imediat.

În decizie, Moraes a declarat că „toate cerinţele necesare pentru revenirea imediată a X Brasil... au fost documentate”.

Context

Reamintim că platforma X a fost suspendată în Brazilia, una dintre cele mai mari şi mai râvnite pieţe ale sale, de la sfârşitul lunii august, din cauză că nu a respectat ordinele judecătoreşti legate de moderarea discursului instigator la ură şi nu a numit un reprezentant legal în ţară, aşa cum cere legea.

Musk, care a denunţat ordinele ca fiind cenzură şi l-a numit pe Moraes „dictator”, a dat înapoi şi a început să îşi schimbe poziţia în ultimele săptămâni, X blocând conturile solicitate, numind un reprezentant local şi plătind amenzile restante.

În decizia sa de marţi, Moraes a decis că autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Brazilia, Anatel, trebuie să depună eforturi pentru a permite platformei X să revină online în ţară în termen de 24 de ore.

În cursul zilei de marţi, biroul procurorului general al Braziliei a transmis instanţei avizul său juridic, susţinând restabilirea, măsura finală necesară pentru ca Moraes să poată permite companiei X să reia serviciile în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor