Camera Reprezentanţilor din SUA: Prima tentativă de asasinat asupra lui Trump putea fi prevenită

Donald Trump cu urechea sângerândă, scos de pe scenă de agenţii Serviciilor Secrete, 13 iulie 2024, Butler, Pennsylvania (REBECCA DROKE/AFP via Getty Images)
Jack Phillips
22.10.2024

Grupul de lucru al Camerei Reprezentanţilor care investighează tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump din 13 iulie a concluzionat că incidentul putea fi „prevenit”, publicând noi mărturii ale oficialilor locali din cadrul forţelor de ordine care au furnizat relatări privind eşecurile de comunicare şi operaţionale la mitingul din Butler, Pennsylvania.

Publicat la 21 octombrie, raportul a concluzionat că a existat o „lipsă de planificare şi coordonare” între Serviciul Secret al SUA şi partenerii săi locali de aplicare a legii în timpul mitingului lui Trump.

Serviciul Secret, a constatat raportul, „nu a oferit orientări clare agenţiilor locale şi de stat relevante cu privire la gestionarea zonelor din afara perimetrului securizat al evenimentului şi nu a existat nicio şedinţă comună în ziua mitingului între [Serviciul Secret] şi toate agenţiile locale şi de stat de aplicare a legii care asistă” agenţia federală.

Raportul grupului de lucru al Camerei Reprezentanţilor se face în mare parte ecoul constatărilor făcute de un raport al grupului senatorial pentru securitate internă şi de un raport intern al Secret Service, ambele fiind publicate în septembrie.

Documentul a inclus constatări care au fost deja făcute publice. Dar acesta conţine, de asemenea, noi interviuri cu oficiali locali de aplicare a legii din comitatul Butler cu privire la modul în care Secret Service nu a reuşit să acţioneze pe 13 iulie.

Oficiali nenumiţi din Butler au furnizat mai multe detalii cu privire la modul în care atacatorul a fost reperat pentru prima dată de forţele de ordine şi la faptul că nu s-a făcut nimic până când acesta nu a deschis focul asupra participanţilor la miting, glonţul străpungând urechea dreaptă a lui Trump, ucigând în acelaşi timp o persoană din public şi rănind grav alte două.

Spre exemplu, un funcţionar din cadrul serviciilor de urgenţă a declarat în faţa comisiei că a trimis un mesaj text colegului său, anunţându-l că trăgătorul a fost văzut cu un telemetru în jurul orei 17:17. Cu toate acestea, colegul nu a văzut mesajul decât după mai mult de 20 de minute, în jurul orei 17:40.

Raportul a inclus, de asemenea, noi mărturii ale ofiţerului care a încercat să ajungă pe acoperişul clădirii unde a urcat atacatorul înainte să deschidă focul. La câteva zile după schimbul de focuri, oficialii locali au confirmat că un ofiţer a încercat să urce pe acoperiş, dar că trăgătorul a îndreptat arma spre el, forţându-l să se retragă.

De asemenea, au fost difuzate înregistrări ale incidentului surprinse de camerele de supraveghere ale poliţiei, care îl arată pe ofiţer în timp ce primeşte ajutor de la un alt reprezentant al forţelor de ordine în încercarea de a urca pe acoperiş. Trăgătorul nu poate fi văzut în acest clip.

Acel ofiţer al cărui nume nu a fost dezvăluit a declarat în faţa comisiei că, în timp ce încerca să urce pe acoperiş, atacatorul „şi-a răsucit încet talia” şi „s-a întors încet”.

„Şi când am urcat, atunci mi-a îndreptat arma în faţă”, a menţionat el.

„Şi în acel moment, am putut vedea, ştiţi că avea o geantă de cărţi cu el, am putut vedea încărcătoare. Ştiam că are o armă lungă, ca o platformă AR. Şi în timp ce mă apropiam şi el avea arma îndreptată spre mine, nu ştiu dacă m-am întins după arma mea, dacă am alunecat, dar tot ce ştiu din acel moment este că mă uitam la el, şi toată greutatea mea este pe braţele mele, mâinile mele, şi nu am de ce să mă prind. Următorul lucru pe care îl ştiu este că mă lovesc de pământ şi cad”, a adăugat ofiţerul.

„Am început să strig la băieţii care erau acolo, am strigat imediat la radio. Am început să spun, ştii, 'La capătul sudic, are o puşcă lungă. Bărbat pe acoperiş'. Am tot repetat, 'Are o armă. Are o puşcă lungă'. Le spuneam băieţilor care erau prin preajmă: 'Este chiar acolo, cu armele sus, cu ochii în sus, încă strigam la radio'.”

Oficialii locali şi de stat din cadrul forţelor de ordine care au vorbit în faţa comisiei Camerei au criticat în mare măsură lipsa unui post unificat de comandă şi comunicaţii pentru a supraveghea securitatea la evenimentul lui Trump.

De asemenea, aceştia au afirmat că nu a existat o informare unificată între partenerii federali şi locali, ceea ce ar fi putut „conduce la lacune în ceea ce priveşte conştientizarea în rândul partenerilor de aplicare a legii la nivel local şi de stat cu privire la cine a fost staţionat, unde, sferele de responsabilitate şi aşteptările privind comunicaţiile în timpul zilei”, potrivit raportului.

Secret Service nu a făcut niciun comentariu cu privire la raportul comisiei parlamentare. The Epoch Times a contactat agenţia, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestui material.

Directorul interimar al Secret Service a recunoscut în august că agenţia a eşuat în misiunea sa de a-l proteja pe Trump în timpul mitingului, că nu a securizat în mod corespunzător locul mitingului şi că mai mulţi angajaţi ai agenţiei vor fi sancţionaţi în urma incidentului.

Două luni mai târziu, oficiali federali de aplicare a legii au declarat că Trump a fost ţinta unei a doua tentative de asasinat, de data aceasta la terenul său de golf din Florida, în timp ce juca golf.

Secret Service a declarat că un agent care îl proteja pe Trump a văzut ţeava unei puşti ieşind dintr-un gard perimetral pe 15 septembrie, înainte de a se angaja în luptă cu suspectul şi de a deschide focul, determinându-l pe acesta să fugă.

Ryan Wesley Routh a fost ulterior arestat şi acuzat de mai multe infracţiuni în legătură cu incidentul şi a pledat nevinovat. Procurorii susţin că Routh a scris un bilet în care arăta că vrea să îl asasineze pe fostul preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor