Preţul devastator al conflictului din Ucraina: Numărul victimelor în rândul civililor atinge noi recorduri
Războiul din Ucraina, un conflict care continuă să se extindă, a fost devastator, numărul victimelor în rândul civililor, din această vară, fiind cel mai mare de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, informează Al Jazeera.
Câte persoane au fost ucise în război de la invazia la scara largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022?
Iată ce se ştie în prezent:
Câţi oameni au murit în război?
Luna trecută, The Wall Street Journal (WSJ), citând informaţii şi surse nedivulgate, a raportat un bilanţ sumbru: aproximativ un milion de ucraineni şi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului.
Majoritatea morţilor sunt soldaţi de ambele părţi, urmaţi de civili ucraineni.
Conform cifrelor guvernamentale, în prima jumătate a anului 2024, în Ucraina au murit de trei ori mai mulţi oameni decât s-au născut, a raportat WSJ.
Experţii au avertizat de mult timp cu privire la un viitor demografic sumbru pentru Ucraina.
Pierderea populaţiei este unul dintre motivele pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să mobilizeze bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, deoarece majoritatea acestora nu au avut încă copii, potrivit oficialilor ucraineni. Intervalul de vârstă eligibil pentru armata ucraineană este între 25 şi 60 de ani.
Câţi sunt civili?
Statisticile variază.
În iunie, oficialii ucraineni au declarat că invadatorii ruşi au ucis peste 12.000 de civili, inclusiv 551 de copii.
Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC) a raportat în februarie că s-a confirmat că peste 10.200 de civili au fost ucişi, iar aproape 20.000 au fost răniţi.
Organizaţia caritabilă Action on Armed Violence (AOAV), cu sediul la Londra, a raportat că 7.001 persoane au fost ucise în Ucraina până la 23 septembrie, iar peste 20.000 de civili au fost răniţi.
Din numărul victimelor civile, aproximativ 95% s-au înregistrat în zonele populate, regiunea Doneţk fiind cea mai afectată, a declarat AOAV.
Dar aceste cifre sunt cele mai mici estimări, deoarece organizaţia de caritate înregistrează doar „cifrele privind victimele specifice incidentelor” raportate în mass-media de limbă engleză.
Luna trecută, NRC a raportat că în această vară Ucraina a înregistrat cel mai mare număr de victime civile pe trei luni din 2022.
Peste 3 200 de victime civile au fost înregistrate în Ucraina în perioada iunie-august a acestui an - o creştere de 33,7 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat NRC.
Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) a documentat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de morţi şi răniţi civili în cursul verii.
Atacurile de pe teritoriul controlat de guvern în perioada 26 august - 6 septembrie au ucis 64 de civili şi au rănit 392 de persoane, a declarat aceasta.
Numai în luna august, 184 de civili au fost ucişi şi 856 au fost răniţi, a doua cea mai mare cifră lunară a numărului victimelor din acest an după luna iulie, când cel puţin 219 civili au fost ucişi şi 1 018 au fost răniţi.
De ce a crescut numărul victimele ucrainene în timpul verii?
Conflictul s-a extins, a declarat Joachim Giaminardi, managerul de advocacy al NRC în Ucraina.
„Asistăm la o extindere a conflictului, atât geografic, cât şi în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea atacurilor. Oamenii care plătesc preţul sunt civilii”, a declarat Giaminardi.
Danielle Bell, şefa HRMMU, a afirmat într-o declaraţie luna trecută că „rachete şi bombe puternice au lovit zone populate, ucigând şi rănind civili în întreaga ţară”.
„Atacurile ţintite asupra infrastructurii de electricitate a Ucrainei au declanşat din nou lungi întreruperi de curent la nivel naţional, în timp ce atacurile recente au distrus sau deteriorat spitale, şcoli, supermarketuri şi infrastructură energetică critică.”
Au fost ucişi civili ruşi?
Da, dar Rusia a suferit mult mai puţine decese în rândul civililor decât Ucraina. Civilii ruşi au fost ucişi în zonele de frontieră în timpul luptelor. Moscova nu a comunicat un bilanţ general oficial al victimelor.
Mass-media rusă, inclusiv cea legată de stat, relatează ocazional despre decesele civililor.
În august anul trecut, The Moscow Times, citând site-ul independent de ştiri 7×7, a declarat că 80 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei.
În urmă cu două luni, postul TASS, afiliat Kremlinului, a raportat că 31 de persoane au fost ucise în timpul incursiunii surprinzătoare a Ucrainei în Kursk.
Câţi soldaţi ruşi şi ucraineni au fost ucişi?
Numărul morţilor este imposibil de verificat, dar să începem cu ceea ce a fost raportat: peste 71.000 de soldaţi ruşi au fost identificaţi şi s-a confirmat că au fost ucişi în Ucraina, conform unui raport de la sfârşitul lunii septembrie al organizaţiei media ruse independente Mediazona.
Folosind surse deschise de cercetare, Mediazona a documentat numele soldaţilor ruşi ucişi, verificând informaţiile prin necrologuri, postări ale rudelor, declaraţii ale autorităţilor locale şi alte rapoarte publice.
Documentele divulgate de SUA sugerează că au fost ucişi mai mulţi soldaţi ruşi decât se estima anterior.
În iulie, The Economist a raportat că între 462.000 şi 728.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi, răniţi sau capturaţi până la jumătatea lunii iunie, citând documente ale Departamentului american al Apărării.
„Pierderile Rusiei în Ucraina începând din 2022 eclipsează numărul de victime din toate războaiele sale de la al doilea război mondial la un loc”, a raportat The Economist, referindu-se la războaiele din Cecenia, Afganistan şi Ucraina din 2014 până în februarie 2022.
Potrivit Statului Major al Ucrainei, până la 1 octombrie, au murit peste 654.000 de militari ruşi.
În ceea ce priveşte trupele ucrainene, Ministerul rus al Apărării estimează că Kievul a pierdut aproape o jumătate de milion de oameni, potrivit unui raport publicat luna trecută de site-ul de ştiri RT.
Cu toate acestea, potrivit estimărilor occidentale, aproximativ 80 000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi din februarie 2022.
În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat reporterilor că pierderile ucrainene sunt de cinci ori mai mari decât cele ale Rusiei, Kievul pierzând cel puţin 50.000 de militari pe lună.
Atât Rusia, cât şi Ucraina se confruntă cu probleme privind forţa de muncă.
Un comandant de pluton ucrainean, citat de Reuters, a estimat că doar 60-70% din cele câteva mii de oameni din brigadă la începutul războiului mai erau în serviciu. Restul au fost ucişi, răniţi sau retraşi din activitate din cauza vârstei înaintate sau a bolii.
De ce este atât de greu de verificat numărul morţilor?
Marina Miron, cercetător la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat pentru Al Jazeera că guvernele nu raportează public numărul victimelor pentru a evita să ofere inamicului informaţii cu privire la eficienţa operaţiunilor lor.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de exemplu, fiecare parte şi-a subevaluat victimele cu jumătate şi a exagerat victimele inamice de două până la trei ori, a spus ea.
Un deces este confirmat numai după ce corpul a fost găsit, iar ministerul apărării în cauză trimite familiei o notificare de deces. Însă multe cadavre nu au fost recuperate şi sunt clasificate ca MIA (missing in action - "dispărut în misiune"). Ar putea fi un dezertor din armată sau ar fi putut fi luat prizonier, a declarat Miron.
În cazul în care un guvern nu acceptă oficial un soldat ca fiind mort, acesta reuşeşte să se sustragă de la obligaţia de a plăti familiile celor decedaţi, ceea ce a devenit o problemă în Rusia şi Ucraina, a adăugat ea.
Victimele din rândul actorilor nestatali, cum ar fi Grupul Wagner din Rusia, nu sunt incluse în statisticile disponibile.
Ce urmează pentru Ucraina?
Miron a declarat pentru Al Jazeera că nu vede războiul ca fiind durabil pentru Ucraina, care se confruntă cu numeroase probleme: un deficit de trupe, o economie în dificultate şi dependenţa sa de ajutorul occidental.
„Ucraina nu are o strategie reală, şi nici NATO nu are”, a spus ea.
În timp ce ruşii operează tehnica lor militară, Ucraina nu are suficiente trupe care să ştie cum să opereze sistemele de armament occidentale; instruirea acestora consumă mult timp. Formarea a 20 de piloţi pentru a opera avioane de luptă F-16 a durat mai mult de un an, a spus ea.
„Rusia va avea suficiente resurse pentru a mai continua timp de câţiva [ani]. Ucraina nu are acest timp, şi nici NATO, deoarece NATO însăşi se confruntă cu lipsuri în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană”, a declarat Miron, adăugând că Ucraina nu este o prioritate pentru factorii de decizie politică, deoarece criza din Orientul Mijlociu se agravează.
Având în vedere că întârzie contraofensiva Ucrainei, oficialii caută o soluţie diplomatică pentru a pune capăt războiului, o soluţie care ar include Rusia.
„Rusia poate susţine acest [război], dar Ucraina nu poate”, a spus ea.