Tupeu comunist. Cum reacţionează Coreea de Nord, acuzată că a trimis soldaţi să lupte în Ucraina de partea Rusiei

Kim Yo Jong (Jorge Silva/AFP via Getty Images)
Redacţia
22.10.2024

Acuzată că a trimis cel puţin 1.500 de soldaţi să lupte pe frontul din Ucraina de partea Rusiei, Coreea comunistă a lansat o retorică veninoasă la adresa Coreei de Sud şi a Ucrainei.

Coreea de Nord a spus despre cele două ţări că ar fi „nesăbuite”, şi a avertizat că orice provocare militară împotriva Phenianului, dotat cu arme nucleare, ar putea duce la o „situaţie oribilă”, susţine mass-media de stat, potrivit Anadolu Agency.

Ar fi „inimaginabil pentru politicienii şi experţii militari din orice ţară mare sau mică din lume, cu gândirea lor normală, să experimenteze”, a spus Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Comentariile acesteia vin în urma afirmaţiilor făcute de Coreea de Sud potrivit cărora Phenianul a transportat cel puţin 1 500 de soldaţi în Rusia.

Principalul aliat al Seulului, SUA, a refuzat să confirme afirmaţiile Coreei de Sud, în timp ce NATO a solicitat o „informare detaliată” cu privire la la această problemă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat la începutul acestei luni alianţa tot mai strânsă dintre Rusia şi Coreea de Nord, subliniind că aceasta a trecut de la simple transferuri de arme la desfăşurarea de trupe care să lupte alături de Rusia.

Numind oficialii ucraineni şi sud-coreeni drept „nebuni”, Kim a declarat: „Seulul şi Kievul sunt exact omologii lor în ceea ce priveşte lansarea la întâmplare a unor remarci nesăbuite împotriva statelor cu arme nucleare, fără a avea capacitatea de urmărire”.

„Pare să fie o caracteristică comună a câinilor răi crescuţi de SUA”, a adăugat ea.

Seulul a avertizat cu privire la „măsuri etapizate” împotriva legăturilor militare dintre Phenian şi Moscova.

Un oficial de la biroul prezidenţial a declarat că Seulul ia în considerare „măsuri diplomatice, economice şi militare” care ar putea semnala sfârşitul politicii Coreei de Sud de a se abţine de la trimiterea de arme în Ucraina.

De asemenea, Kim a mai declarat că ancheta privind zborul unei drone care ar fi fost lansată de Coreea de Sud deasupra Phenianului este încă în desfăşurare.

„Adevărul din spatele provocării josnice a gangsterilor militari ROK (Coreea de Sud) va fi analizat în detaliu”, a susţinut ea, avertizând: „Nimeni nu ştie cum vor fi finalizate represaliile şi răzbunarea noastră”.

Coreea de Nord a găsit resturile ale unei drone despre care a spus că aparţine armatei sud-coreene, care a efectuat zboruri deasupra Phenianului începând cu 3 octombrie.

Seulul a refuzat să confirme afirmaţiile Phenianului.

„Încălcarea nesăbuită a suveranităţii” Coreei de Nord de către „gangsterii militari sud-coreeni este o provocare militară hidoasă care nu poate fi niciodată iertată”, a spus Kim Yo Jong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor