NATO, scenarii pesimiste: Rusia ar putea ataca statele baltice în 2027. Care ar fi primul pe listă

Generalul Philip Breedlove - fost comandant suprem al forţelor NATO în Europa (Captură Foto)
Redacţia
22.10.2024

Letonia şi Lituania vor fi primele pe lista Rusiei în cazul unui atac asupra NATO, consideră alianţa. Centrul american pentru războaie de nouă generaţie a conceput un posibil scenariu de atac. La elaborarea acestuia au participat foşti comandanţi şefi ai NATO şi SUA în Europa, generalii Philip Breedlove şi Ben Hodges, scrie publicaţia germană Bild.

Potrivit scenariului, atacul ar avea loc în 2027. Armata rusă ar începe o ofensivă împotriva Letoniei şi ar ataca simultan Lituania, folosind regiunea Kaliningrad şi teritoriul Bielorusiei drept capete de pod. În acelaşi timp, trupele NATO din statele baltice ar fi forţate să se retragă înainte de sosirea forţelor principale.

În cel mai rău scenariu, ar fi nevoie de 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu articolul 5 din Carta de apărare colectivă a Alianţei. În acest timp, armata germană ar juca rolul principal în apărarea statelor baltice.

În prezent, aproximativ 800 de soldaţi ai Bundeswehr sunt staţionaţi în Lituania ca parte a unui grup de luptă NATO. Forţa este dotată cu o „cantitate semnificativă” de echipamente, inclusiv tancuri Leopard 2. Până la sfârşitul anului 2027, contingentul va fi extins la o brigadă completă de 4.800 de militari şi 200 de civili, precum şi la 44 de Leopard 2.

Breedlove a precizat că misiunea principală a acestor soldaţi şi a unităţilor rotative din alte ţări NATO va fi de a „ţine terenul până la sosirea forţelor mai mari” ale alianţei.

„Trebuie să câştigăm cât mai mult timp posibil. Mai întâi va fi sprijinul aerian, apoi marina şi apoi forţele terestre grele”, a spus el, citat de The Moscow Times.

Potrivit scenariului, în primele trei zile, armata rusă reuşeşte să cucerească Letonia şi foloseşte teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania, însă un batalion de tancuri germane o devansează, ceea ce îi permite să oprească înaintarea trupelor. În a cincea zi a războiului simulat, 44 de tancuri Leopard 2 avansează din Lituania, iar în a şaptea zi intră în spatele forţelor ruse care avansează din Letonia. Apoi, conform scenariului, pe parcursul a trei zile, trupele germane înving armata rusă, superioară numeric.

La sfârşitul celor zece zile de luptă, forţele lituaniene pierd 17 tancuri, 145 de vehicule blindate şi 3.650 de soldaţi, în timp ce forţele ruse pierd 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate şi 11.420 de soldaţi. Cu toate acestea, Lituania ar fi „devastată şi parţial ocupată” până la sosirea întăririlor, potrivit unei analize a evenimentelor simulate.

Organizatorii simulării spun că scenariul prezentat este cel mai pesimist scenariu care ar putea fi evitat prin creşterea cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB, desfăşurarea mai multor forţe NATO, inclusiv elicoptere de atac Apache, şi accelerarea răspunsurilor Occidentului la ameninţări.

Anterior, liderii militari şi politici din ţările Alianţei Nord-Atlantice au avertizat în mod repetat cu privire la un posibil atac rusesc în viitorul apropiat. Datele serviciilor de informaţii privind capacităţile Rusiei de a produce arme şi de a suplimenta armata cu militari au forţat liderii NATO să reconsidere probabilitatea unui război.

Elita rusă consideră că preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu găsească suficient succes pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece vede acest front ca fiind doar una dintre direcţiile unui conflict la scara largă cu Occidentul. În acest sens, el va dori să atace unul dintre membrii NATO şi să testeze dacă ţările alianţei sunt cu adevărat pregătite să rişte provocarea celui de-al Treilea Război Mondial pentru câţiva kilometri pătraţi din graniţa rusă. Oficiali şi oameni de afaceri apropiaţi Kremlinului au confirmat că, în acest caz, Letonia şi alte state baltice ar fi cea mai probabilă ţintă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor