Ucraina va primi de la SUA arme cu rază lungă de acţiune. Biden anunţă un ajutor pentru securitate de 425 milioane USD

Preşedintele SUA, Joe Biden (dr) şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski (Getty Images)
Redacţia
17.10.2024

Preşedintele american Joe Biden a anunţat o nouă asistenţă pentru securitate în valoare de 425 de milioane USD pentru Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de miercuri cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Biden şi Zelenski au vorbit la telefon după ce preşedintele american şi-a anulat călătoriile în străinătate pentru a face faţă consecinţelor uraganelor repetate din ţară, potrivit The Kyiv Independent.

Casa Albă a precizat într-un comunicat că noul pachet va consta în „capacităţi suplimentare de apărare aeriană, muniţii aer-sol, vehicule blindate şi muniţii esenţiale pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei”.

De asemenea, în lunile următoare, SUA va furniza Ucrainei „o serie de capabilităţi suplimentare, inclusiv sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare antiaeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantităţi semnificative de muniţie, sute de transportoare blindate de trupe şi vehicule de luptă ale infanteriei, precum şi mii de vehicule blindate suplimentare”.

Într-o postare pe X, Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru noul pachet şi a adăugat că acesta include, de asemenea, „arme cu rază lungă de acţiune”. El nu a specificat ce fel de arme şi nu a menţionat dezbaterea în curs cu privire la acordul de a utiliza armele occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acţiune în Rusia.

Biden şi Zelenski au discutat, de asemenea, despre planul de victorie, care a fost prezentat liderilor individual, inclusiv lui Biden, în spatele uşilor închise în septembrie, dar făcut public la 16 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor