Deputata Marina Tauber, filmată în timp ce explica activiştilor grupării Şor cine şi când ar urma să primească bani de la Moscova [VIDEO]

Marina Tauber, deputat al Partidului Şor în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
17.10.2024

Mai mulţi activişti, membri şi susţinători ai blocului politic „Pobeda” înfiinţat la Moscova şi condus de penalul oligarh fugar Ilan Şor, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că „gruparea criminală” nu le-a trimis bani din Rusia pentru perioada aprilie-iulie curent. Astfel, unii dintre liderii teritoriali afiliaţi grupării Şor au avut o discuţie pe o platformă on-line cu deputata Marina Tauber, mâna dreaptă a lui Şor şi organizatoare a protestelor anti-guvernare şi anti-Maia Sandu pe teritoriul Republicii Moldova, care l-a explicat motivul neremunerării.

„Repet, asta se va dubla. Achitarea se va face încă o dată. Este vorba de lunile din campanie. Sunt încă câteva regiuni care nu au reuşit să meargă la Moscova – lor, la fel, li se vor transfera banii pe card.

Restul oamenilor cărora li s-au transferat (banii, n.r.), dar din anumite motive nu au ajuns, am rugat toţi conducătorii să facă o inventariere şi să transmită (informaţia – n. red.) spre monitorizare. Ne vom gândi cum să facem”, se arată într-o secvenţă video din luna august dintre Tauber şi liderii teritoriali ai blocului „Pobeda” , publicată miercuri, 16 octombrie, de către portalul media deschide.md.

La un moment dat, parlamentara lui Şor la Chişinău este întreruptă de Oleg Suslov, fost vicepretor al sectorului Ciocana din capitală, actual reprezentant al partidului „Renaştere” afiliat lui Ilan Şor, care susţine că reprezentanţii partidului „Şansa” – o altă formaţiune afiliată aceluiaşi Şor – urmează să primească remunerări pentru perioada aprilie-iulie, însă deputata Marina Tauber îl contrazice.

Aceasta a menţionat că pentru perioada aprilie-iulie nu sunt prevăzuţi bani pentru activişti. Totuşi, începând cu luna august, aceştia urmau să primească din nou „salarii” de la Moscova.

„Nu, ei nu vor primi. Nu mă auziţi Oleg. Toţi activiştii, absolut toţi, nu contează, au primit până în martie. Pentru aprilie, mai, iunie şi iulie nu sunt planificate niciun fel de plăţi. Sunt planificate remunerări acum pentru august”, a subliniat Marina Tauber.

De menţionat este faptul că în ultima perioadă, cu cât se apropie ziua alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional pro-UE, creşte fenomenul finanţării ilegale a partidelor afiliate oligarhului fugar Ilan Şor şi de corupere a alegătorilor, susţin reprezentanţii organelor de drept de la Chişinău.

Astfel, instituţiile competente ale statului au efectuat la 3 octombrie mai multe percheziţii în cadrul unei cauze penale privind finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali – săvârşită în proporţii mari.
Potrivit informaţiilor oferite presei de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), persoane afiliate „organizaţiei criminale”, conduse de fugarul penal Ilan Şor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar şi pentru a vota cu opţiunea „NU” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, notează Ziarul de Gardă.

În acest context, şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, a punctat că organele de drept cunosc cazuri de corupere a peste 130 000 de cetăţeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferaţi bani din Rusia, de la banca Promsviazbank, care se află pe lista sancţiunilor internaţionale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidenţa a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în reţeaua lui Ilan Şor. Timp de trei luni a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii şi cum sunt racolaţi şi ademeniţi oamenii care lucrează pentru Ilan Şor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al ţării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie şi votul pentru un candidat susţinut de Şor, care urmează să fie anunţat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Astfel, timp de trei luni, acţionând sub o identitate falsă, reportera ZdG a participat sub acoperire la aşa-zisele proteste organizate de oamenii lui Şor înainte sau după şedinţe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidaţii lui Şor şi chiar a împărţit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană şi pro Uniunea Eurasiatică.

Mai mult decât atât, reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale care NU există în realitate. Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG, a fost „clonat” un buletin de identitate cu date inventate, iar în luna septembrie, după aproape două luni în slujba lui Şor şi a Moscovei, reportera ZdG a primit „iablociki”-le (meriŞOaRele n.r.) promise, adică 15 mii de ruble ruseşti, echivalentul a circa 2,7 mii de lei.

În final, s-a ales cu mai puţini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacţii, cât şi de către persoanele fizice din Moldova care o coordonau. În octombrie, pe acelaşi cont au fost transferate încă 15 mii de ruble. În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova pentru a i se mulţumi pentru activitatea ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor