Ucraina interzice utilizarea aplicaţiei Telegram pe dispozitivele de stat - ameninţare cibernetică

(Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Ucraina a interzis funcţionarilor guvernamentali, personalului militar şi altor lucrători din domeniul apărării şi infrastructurii critice să instaleze populara aplicaţie de mesagerie Telegram pe dispozitivele emise de stat, descriind măsura ca fiind necesară pentru securitatea naţională în timpul războiului cu Rusia, transmite AP.

Centrul Naţional de Coordonare a Securităţii Cibernetice din Ucraina a declarat că a emis interdicţia pentru dispozitivele oficiale ale angajaţilor guvernamentali, ale personalului militar, ale lucrătorilor din domeniul securităţii şi apărării, precum şi ale angajaţilor din infrastructurile critice. Interdicţia a fost anunţată vineri de Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook.

În timpul unei reuniuni de joi, Serviciul de Securitate al Ucrainei şi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei au declarat că Telegram este utilizată în mod activ de Rusia pentru atacuri cibernetice, phishing, răspândirea de malware, stabilirea locaţiilor utilizatorilor şi calibrarea loviturilor cu rachete.

O excepţie de la interdicţie va fi permisă pentru persoanele care utilizează aplicaţia în îndatoririle lor oficiale. Ucrainenii sunt liberi să utilizeze aplicaţia pe dispozitivele lor personale.Aplicaţia este utilizată pe scară largă în Ucraina nu numai pentru a trimite mesaje, ci şi pentru a citi ştiri, inclusiv actualizări privind atacurile aeriene ruseşti. Este, de asemenea, principala modalitate prin care oficialii ucraineni, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, intră în contact cu publicul şi transmit evoluţiile războiului. Este probabil că Zelenski să continue să utilizeze Telegram în comunicaţiile sale publice, deoarece este în calitatea sa oficială.

Şeful serviciilor de informaţii ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că serviciile de informaţii ruse pot accesa mesajele personale ale utilizatorilor aplicaţiei, inclusiv mesajele şterse, precum şi datele lor personale, potrivit declaraţiei.

„Am susţinut întotdeauna şi continui să susţin libertatea de exprimare, dar problema Telegram nu este o chestiune de libertate de exprimare; este o chestiune de securitate naţională”, a declarat Budanov, potrivit declaraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor