Cazurile avansate de cancer de prostată sunt în creştere după ani de declin

Celule de cancer de prostată (screenshot Youtube)
Cara Michelle Miller
21.09.2024

Aproape toate tipurile de cancer au devenit mai puţin letale în ultimii 30 de ani, cu o excepţie notabilă: cancerul de prostată în stadiu avansat, potrivit unui raport recent al Societăţii Americane de Cancer (ACS).

„Am avut mai mulţi bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată mai avansat în ultimul deceniu”, a declarat Dr. Sam S. Chang, ofiţer şef de chirurgie la Vanderbilt Ingram Cancer Center, pentru The Epoch Times într-un e-mail. „Vestea bună este că mulţi bărbaţi cu cancer de prostată pot fi monitorizaţi în siguranţă şi nu necesită niciodată tratament.”

Ratele de supravieţuire sunt ridicate, dar cresc îngrijorările cu privire la cazurile avansate

Unul din opt bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată - a doua cauză principală de deces prin cancer în rândul bărbaţilor din SUA, după cancerul pulmonar - în timpul vieţii lor, potrivit ACS.

Deşi îngrijorător, marea majoritate nu mor din această cauză. De fapt, acest tip de cancer are una dintre cele mai mari rate de supravieţuire. Rata de supravieţuire relativă la 5 ani, care se referă la procentul de persoane cu un cancer de prostată care vor fi încă în viaţă la cinci ani după diagnostic, comparativ cu persoanele fără acest cancer, este de peste 90%.

Cu toate acestea, ratele cancerului de prostată avansat, după ce au scăzut timp de decenii, sunt din nou în creştere.

Dezbaterea privind depistarea cancerului de prostată prin PSA

Conform raportului ACS, ratele globale ale cancerului de prostată au crescut cu 3 % anual între 2014-2019. Între timp, cazurile avansate au crescut cu 4-5 procente anual din 2011, probabil din cauza scăderii screening-urilor, potrivit Dr. Chan.

„Orientările Asociaţiei Americane de Urologie (AUA) recomandă depistarea cancerului de prostată prin analize de sânge, care se obţin cu ajutorul unui test pentru antigenul specific prostatei (PSA)”, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Adnan Dervishi, urolog la spitalul Ascension Saint Thomas, specializat în cancere urologice. Nivelurile ridicate ale PSA pot fi un indicator al unui potenţial cancer de prostată. O „biopsie este necesară pentru a examina specimenele la microscop pentru a obţine un diagnostic precis”, a adăugat el.

În trecut, analizele PSA prezentau riscuri pentru sănătate, dând rezultate fals pozitive sau determinând proceduri inutile, potenţial dăunătoare. Acesta este motivul pentru care, în 2008, U.S. Preventive Service Task Force a recomandat nu se efectueze teste PSA de rutină pentru bărbaţii de 70 de ani şi peste.

Falsele rezultate pozitive apar atunci când testul indică niveluri ridicate de PSA, dar nu există cancer de prostată. Deoarece unii bărbaţi cu cancer de prostată trăiesc zeci de ani fără probleme, există îngrijorări cu privire la tratamentul excesiv. Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chirurgia sau radioterapia, pot duce la alte probleme de sănătate, inclusiv pierderea controlului vezicii urinare şi al intestinelor şi disfuncţia erectilă.

„Practica mea standard este de a recomanda obţinerea unui RMN înainte de a proceda la o biopsie”, a declarat Dr. Dervishi. „Este mai cuprinzătoare”. Un studiu publicat în 2017 în The Lancet sugerează că 27% dintre bărbaţii cu risc scăzut care fac un RMN de prostată ar putea evita biopsia.

Totuşi, screening-urile pot preveni boala avansată şi decesul, motiv pentru care AUA le recomandă bărbaţilor cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, de la caz la caz.

Cercetătorii atribuie creşterea ratelor de cancer avansat mai multor factori, inclusiv îmbunătăţirea instrumentelor de diagnostic, mai multe screening-uri, o populaţie în creştere şi îmbătrânită.

Riscul de apariţie a cancerului de prostată

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată variază în funcţie de vârsta şi etnia unui bărbat. De exemplu, bărbaţii cu obezitate, bărbaţii în vârstă şi bărbaţii afro-americani, precum şi bărbaţii caraibieni cu ascendenţă africană, sunt mai predispuşi la cancer de prostată. Bărbaţii din această etnie au o probabilitate cu 70% mai mare de a dezvolta cancer de prostată comparativ cu bărbaţii albi.

National Comprehensive Cancer Network recomandă ca pacienţii din acest grup etnic cu risc mai ridicat sau toţi cei care au un istoric familial de cancer de prostată să efectueze teste de sânge începând cu vârstă de 40 de ani.

Riscul de cancer de prostată începe să crească semnificativ după vârstă de 55 de ani şi atinge punctul maxim între 70 şi 74 de ani. Cancerul de prostată este încă rar la bărbaţii sub 40 de ani. Vârsta medie pentru un prim diagnostic este de aproximativ 67 de ani.

În cazul pacienţilor care sunt clasificaţi ca având cancer de prostată cu risc scăzut, medicii folosesc o abordare de tip „aşteptaţi şi vedeţi” numită „supraveghere activă”. Aceasta amână tratamentul până când există indicii că cancerul a progresat.

Ce trebuie să ştiţi despre sănătatea prostatei

Prostata, o glandă mică de mărimea unei nuci din sistemul reproducător masculin situată sub vezica urinară, înconjoară uretra - tubul care transportă urina din vezica urinară. Odată cu vârsta, prostata se poate mări, exercitând presiune asupra uretrei şi cauzând un flux mai lent al urinei. Această „mărire benignă a prostatei este foarte frecventă şi determină simptome urinare precum ezitarea, frecvenţa, nicturia (trezirea noaptea pentru a urina) şi urgenţa de a urina”, a declarat Dr. Chan.

Cea mai răspândită formă de cancer de prostată este adenocarcinomul, în care celulele din mucoasă glandei cresc necontrolat, a adăugat Dr. Chan. Cancerul de prostată trece adesea neobservat în stadiile sale incipiente, fiind lipsit de simptome. În prezent, se estimează că 2,9 milioane de bărbaţi trăiesc cu cancer de prostată.

În stadii mai avansate, cancerul de prostată poate obstrucţiona rinichii şi vezica urinară. Cancerul de prostată avansat se răspândeşte la nivelul oaselor, ceea ce poate fi foarte dureros şi poate provoca chiar fracturi osoase, a precizat Dr. Chan.

Atunci când simptomele sunt grave, se recomandă intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta secţiunea de ţesut prostatic care cauzează cele mai mari daune. Cu toate acestea, el subliniază că, în timp ce „mulţi bărbaţi trăiesc fără sechele (complicaţii care există în urma unei boli preexistente), este important să ne amintim că nu există tratament pentru cancerul de prostată odată ce acesta a devenit metastatic şi s-a răspândit la oase”.

Deşi nu există metode dietetice dovedite clinic pentru a reduce riscul de cancer de prostată, bărbaţii din ţările asiatice prezintă incidenţe mai scăzute comparativ cu omologii lor occidentali - atribuite diferenţelor genetice şi dietetice, potrivit unor cercetări

Metode naturale de a menţine prostata sănătoasă

Unele dovezi ştiinţifice au arătat mai multe metode naturale pentru menţinerea sănătăţii prostatei, promovarea bunăstării generale şi prevenirea complicaţiilor potenţiale.

Consumaţi o dietă nutritivă

Consumul de alimente nutritive cu grăsimi sănătoase, antioxidanţi şi proteine de bună calitate este benefic pentru sănătatea generală a unei persoane. Într-un studiu din 2009, oamenii de ştiinţă au constatat că un regim alimentar bogat în acizi graşi omega-3 (care se găsesc în somon, nuci şi uleiuri vegetale) a fost asociat cu un risc scăzut de cancer de prostată agresiv.

În plus, studiile indică faptul că consumul regulat de licopen, un antioxidant care se găseşte în roşii şi pepene, poate contribui la scăderea riscului de cancer de prostată.

Menţineţi nivelul de vitamina D

Unele studii au arătat că vitamina D poate fi eficientă în cazul formelor mai agresive de cancer de prostată.

Vitamina D joacă un rol în reglarea creşterii celulare şi prevenirea formării de celule anormale. Nivelurile adecvate de vitamina D pot ajuta la controlul creşterii celulelor prostatei, reducând riscul de cancer.

Faceţi mişcare în mod regulat

Un stil de viaţă sedentar, cum ar fi perioadele prelungite petrecute lucrând la calculator, poate fi dăunător şi poate contribui la inflamarea prostatei. Pentru a contracara acest lucru, este esenţial să faceţi exerciţii fizice regulate pentru a atenua efectele negative ale şederii prelungite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor