X al lui Musk a fost amendată cu aproape 1 milion USD pe zi după ce platforma a reapărut în Brazilia în ciuda interdicţiei

Elon Musk (Leon Neal/AFP via Getty Images)
Tom Ozimek
21.09.2024

Curtea Supremă din Brazilia a aplicat o amendă zilnică de peste 921.000 USD companiei X a lui Elon Musk pentru încălcarea unui ordin judecătoresc care a blocat operaţiunile acesteia în ţară, după ce platforma de social media a restabilit temporar accesul pentru rezidenţii brazilieni în urma unei actualizări a reţelei sale de comunicaţii.

Amenda, anunţată într-o hotărâre pronunţată de judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă la 18 septembrie, vizează şi furnizorul de servicii de internet prin satelit Starlink, pe care de Moraes a declarat că îl consideră parte a aceluiaşi grup controlat de Musk şi, prin urmare, este răspunzător dacă X refuză să plătească.

Citiți și Elon Musk călătoreşte acum cu până la 20 de gărzi de corp care îl numesc codat „Voyager”, potrivit unui raport

În decizia sa de a impune amenda, judecătorul a acuzat X de nerespectarea intenţionată a unui ordin judecătoresc emis la 30 august, care impunea suspendarea platformei în Brazilia.

De Moraes nu a părut să accepte explicaţia lui X conform căreia restabilirea serviciului a fost involuntară.

„Nerespectarea intenţionată, ilegală şi persistentă de către platforma X a ordinelor judecătoreşti a fost recunoscută direct de către acţionarul său majoritar, Elon Musk, într-o postare pe platforma X adresată întregului teritoriu naţional”, a scris de Moraes, folosind majuscule pentru multe cuvinte, conform unei traduceri a ordinului, care a fost emis în portugheză.

Citiți și Australia vrea să legifereze Ministerul Adevărului. Musk îi numeşte "fascişti"

De Moraes a citat o postare enigmatică scrisă de Musk pe social media ca dovadă a confesiunii aparente a CEO-ului. „Orice magie suficient de avansată este imposibil de distins de tehnologie”, a scris Musk, citând o frază celebră a lui Arthur Clarke, citată într-un film despre marţieni care operau pe Pământ (The Box).

Judecătorul a adăugat în hotărâre că el crede că nu există „nicio îndoială” că X „intenţionează din nou să ignore sistemul de justiţie brazilian”.

Decizia iniţială a lui De Moraes de a interzice X în Brazilia s-a bazat pe afirmaţia că pe platformă erau diseminate informaţii false şi conţinut dăunător, ceea ce a dus la o dispută între conducerea X şi autorităţile braziliene.

Citiți și Un investitor din Silicon Valley spune că Elon Musk ar trebui să fie urmărit penal pentru "subminarea guvernului care îl plăteşte"

Musk a criticat dur suspendarea, numind-o cenzură. Echipa de afaceri globale a X a declarat la 29 august că se aştepta ca de Moraes să emită interdicţia, afirmând că motivul a fost „pur si simplu pentru că [X] nu s-ar conforma ordinelor sale ilegale de a-şi cenzura adversarii politici”.

Asociaţia braziliană a furnizorilor de internet şi telecomunicaţii a declarat că actualizarea X a direcţionat unii utilizatori brazilieni prin servicii cloud terţe din afara ţării. Acest lucru a permis utilizatorilor să acceseze platforma chiar şi fără o reţea privată virtuală (VPN).

Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Brazilia, Anatel, care este responsabilă de punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, a declarat că lucrează pentru a notifica furnizorii de reţele de furnizare de conţinut şi companiile de telecomunicaţii să blocheze din nou accesul la X.

Citiți și Experimentul brazilian - Amenda de 9.000 USD pentru accesarea X ridică un "zid al cenzurii" între cetăţeni şi informaţiile nereglementate

Nu este clar dacă X intenţionează să plătească ultima amendă, iar echipa sa de presă nu a răspuns la o întrebare din partea The Epoch Times.

Prin suspendarea X, Brazilia se alătură unor ţări precum China, Rusia, Coreea de Nord, Turkmenistan, Birmania, Iran şi Pakistan, unde platforma este de asemenea interzisă.

Alliance Defending Freedom Internaţional (ADF), un grup de advocacy juridic, a declarat că autorităţile braziliene au creat „una dintre cele mai opresive culturi ale cenzurii din emisfera vestică - una care s-ar putea răspândi în Occident”.

„Cenzorii guvernamentali autoritari vor folosi orice instrument [este] la dispoziţia lor pentru a cenzura exprimarea - şi, după cum ne arată Brazilia, acest lucru include amendarea oamenilor pentru utilizarea VPN-urilor pentru a accesa platformele defavorizate”, a declarat Jeremy Tedesco, vicepreşedinte senior al ADF pentru implicarea corporativă, pentru The Epoch Times într-o declaraţie trimisă anterior prin e-mail.

„Acest lucru ne reaminteşte că cenzura nu cunoaşte limite şi că trebuie să rezistăm oricărei încercări de a ne călca în picioare preţiosul drept la libera exprimare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor