X al lui Musk a fost amendată cu aproape 1 milion USD pe zi după ce platforma a reapărut în Brazilia în ciuda interdicţiei
Curtea Supremă din Brazilia a aplicat o amendă zilnică de peste 921.000 USD companiei X a lui Elon Musk pentru încălcarea unui ordin judecătoresc care a blocat operaţiunile acesteia în ţară, după ce platforma de social media a restabilit temporar accesul pentru rezidenţii brazilieni în urma unei actualizări a reţelei sale de comunicaţii.
Amenda, anunţată într-o hotărâre pronunţată de judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă la 18 septembrie, vizează şi furnizorul de servicii de internet prin satelit Starlink, pe care de Moraes a declarat că îl consideră parte a aceluiaşi grup controlat de Musk şi, prin urmare, este răspunzător dacă X refuză să plătească.
În decizia sa de a impune amenda, judecătorul a acuzat X de nerespectarea intenţionată a unui ordin judecătoresc emis la 30 august, care impunea suspendarea platformei în Brazilia.
De Moraes nu a părut să accepte explicaţia lui X conform căreia restabilirea serviciului a fost involuntară.
„Nerespectarea intenţionată, ilegală şi persistentă de către platforma X a ordinelor judecătoreşti a fost recunoscută direct de către acţionarul său majoritar, Elon Musk, într-o postare pe platforma X adresată întregului teritoriu naţional”, a scris de Moraes, folosind majuscule pentru multe cuvinte, conform unei traduceri a ordinului, care a fost emis în portugheză.
Citiți și Australia vrea să legifereze Ministerul Adevărului. Musk îi numeşte "fascişti"
De Moraes a citat o postare enigmatică scrisă de Musk pe social media ca dovadă a confesiunii aparente a CEO-ului. „Orice magie suficient de avansată este imposibil de distins de tehnologie”, a scris Musk, citând o frază celebră a lui Arthur Clarke, citată într-un film despre marţieni care operau pe Pământ (The Box).
Judecătorul a adăugat în hotărâre că el crede că nu există „nicio îndoială” că X „intenţionează din nou să ignore sistemul de justiţie brazilian”.
Decizia iniţială a lui De Moraes de a interzice X în Brazilia s-a bazat pe afirmaţia că pe platformă erau diseminate informaţii false şi conţinut dăunător, ceea ce a dus la o dispută între conducerea X şi autorităţile braziliene.
Musk a criticat dur suspendarea, numind-o cenzură. Echipa de afaceri globale a X a declarat la 29 august că se aştepta ca de Moraes să emită interdicţia, afirmând că motivul a fost „pur si simplu pentru că [X] nu s-ar conforma ordinelor sale ilegale de a-şi cenzura adversarii politici”.
Asociaţia braziliană a furnizorilor de internet şi telecomunicaţii a declarat că actualizarea X a direcţionat unii utilizatori brazilieni prin servicii cloud terţe din afara ţării. Acest lucru a permis utilizatorilor să acceseze platforma chiar şi fără o reţea privată virtuală (VPN).
Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Brazilia, Anatel, care este responsabilă de punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, a declarat că lucrează pentru a notifica furnizorii de reţele de furnizare de conţinut şi companiile de telecomunicaţii să blocheze din nou accesul la X.
Nu este clar dacă X intenţionează să plătească ultima amendă, iar echipa sa de presă nu a răspuns la o întrebare din partea The Epoch Times.
Prin suspendarea X, Brazilia se alătură unor ţări precum China, Rusia, Coreea de Nord, Turkmenistan, Birmania, Iran şi Pakistan, unde platforma este de asemenea interzisă.
Alliance Defending Freedom Internaţional (ADF), un grup de advocacy juridic, a declarat că autorităţile braziliene au creat „una dintre cele mai opresive culturi ale cenzurii din emisfera vestică - una care s-ar putea răspândi în Occident”.
„Cenzorii guvernamentali autoritari vor folosi orice instrument [este] la dispoziţia lor pentru a cenzura exprimarea - şi, după cum ne arată Brazilia, acest lucru include amendarea oamenilor pentru utilizarea VPN-urilor pentru a accesa platformele defavorizate”, a declarat Jeremy Tedesco, vicepreşedinte senior al ADF pentru implicarea corporativă, pentru The Epoch Times într-o declaraţie trimisă anterior prin e-mail.
„Acest lucru ne reaminteşte că cenzura nu cunoaşte limite şi că trebuie să rezistăm oricărei încercări de a ne călca în picioare preţiosul drept la libera exprimare.”