Uciderea cainilor de sanie in Canada anilor '50 nu a fost o conspiratie: comisie inuita

In ciuda unei credinte raspandite in randului inuitilor, nativii americani care numesc regiunea arctica drept casa a lor, uciderea cainilor de sanie de catre Politia Regala Canadiana Calare (PRCC) pe insula Baffin in urma cu 50 de ani nu a fost un plan guvernamental de a elimina modul traditional de viata al inuitilor, conform unui nou raport.
Caini huski siberieni. (Olivier Morin / AFP / Getty Images)
Katherine Krampol
01.11.2010

In ciuda unei credinte raspandite in randului inuitilor, nativii americani care numesc regiunea arctica drept casa a lor, uciderea cainilor de sanie de catre Politia Regala Canadiana Calare (PRCC) pe insula Baffin in urma cu 50 de ani nu a fost un plan guvernamental de a elimina modul traditional de viata al inuitilor, conform unui nou raport.

Insula canadiana Baffin, cea de-a cincea insula ca marime din lume, este localizata in Arhipeleagul Arctic intre Canada si Groenlanda.

Publicat de catre Comisia Quikitani pentru Adevarul (CQA) despre insula Baffin, raportul sustine ca uciderile cainilor, care au inceput in anii 1950, au fost desfasurate de catre PRCC pentru a limita raspandirea bolilor in randul cainilor de sanie si pentru a-i controla pe cainii in libertate, infometati si periculosi.

Deoarece cainii erau deseori impuscati inainte sa fie inlocuiti, uciderea lor a avut un efect devastator asupra independentei si identitatii inuitilor ca vanatori si protectori ai familiei.

Uciderile de caini — numiti “qimmiit” in limba inuita — au devenit un “punct central in memoriile inuite despre schimbarilor impuse asupra vietii lor de catre lumea exterioara”, a descoperit CQA.

“Desi legea era clara pentru cei care au aplicat-o, pentru vanatorii inuiti a fost ilogica, inutila si daunatoare, pe langa faptul ca a fost aplicata intr-un mod nepotrivit si pe neasteptate”, a sustinut raportul.

Intre anii ’50 si ’60, s-a raportat ca sute sau posibil mii de caini au fost ucisi.

Sanatatea s-a redus ca urmare a incapacitatii inuitilor de a vana, fortandu-i sa se bazeze pe alimentele cumparate din magazine care nu reuseau sa le satisfaca cerintele dietetice, a declarat raportul. O lipsa de slujbe in regiune a fortat familiile inuite sa devina dependente de ajutorul social inadecvat.

La sfarsitul anilor 1990, multi inuiti au inceput sa acuze in public faptul ca uciderea cainilor — cunoscuta pentru inuiti ca “qimmiijaqtuani” sau “macelarirea cainilor” — a fost desfasurata de catre PRCC la ordinele guvernului cu scopul de a le distruge stilul de viata traditional.

In 2005, guvernul canadian a ordonat PRCC sa desfasoare o ancheta asupra acelor acuzatii. Descoperirile au confirmat faptul ca agentia de politie a respectat legile si protocoalele pentru controlul animalelor si au eliminat orice conspiratie.

Totusi, CQA a descoperit ca multi inuiti nu au fost informati corect despre legi si “nici macar nu li s-a spus de ce au fost impuscati cainii lor.”

Raportul a notat de asemenea ca multi inuiti au observat o “scutire speciala” pentru cainii care apartineau politistilor speciali inuiti ai PRCC sau care apartineau angajatilor companiei Hudson’s Bay. Astfel de favoritisme “au creat animozitate intre inuitii ai caror caini au fost ucisi si cei ai caror cainii au fost crutati.”

Creata in 2007 de catre Asociatia Inuita Qikiqtani (AIQ) pentru a documenta o istorie si mai corecta a evenimentelor care au afectat cele 13 comunitati inuite din regiunea Baffin dupa anii 1950, comisia CQA a fost formata si pentru a incepe un proces de vindecare si reconciliere.

Alaturi de uciderile de qimmiit, raportul a analizat de asemenea situatia copiilor inuiti mutati in scoli rezidentiale, impactul somajului si al industriei de exploatare, si abuzul de substante in regiune.

Comisia sustine ca inuitii Qikiqtani cauta o noua relatie cu guvernele — “cand oponentii dintre trecut se regasesc si se intalnesc la mijloc, atunci sunt impacati.”

CQA a recomandat ca aceasta cale a vindecarii sa inceapa cu recunoasterea de catre guvernul federal a deciziilor trecute care au provocat greutati inuitilor, au dus la intarirea guvernarii inuite si a culturii inuite.”

“Guvernele din Canada si Nunavut trebuie sa se asigure ca inuitii dispun de sustinerea si serviciile moderne care vor ajuta la vindecarea bolilor sociale si economice din Nunavut.

Dar trebuie sa tinem minte: obtinerea reconcilierii nu este doar in interesul inuitilor si a tuturor canadienilor care valorifica aceasta cultura unica si doresc sa o vada inflorind”, a concluzionat raportul.

Katherine Krampol este scriitoare si bloggerita ce locuieste in Vancouver, Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor