Grup subversiv rus, neutralizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Plănuia preluarea puterii în Odesa

Trupe ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) (Screenshot - Ukrinform)
Redacţia
23.09.2024

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a neutralizat grupul subersiv al serviciilor ruse de informaţii pentru apărare, care pregătea o preluare violentă a puterii în Odesa, relatează Ukrinform.

„Ca urmare a unei operaţiuni speciale în centrul regional, liderul celulei inamice şi 'mâna dreaptă' a acestuia au fost reţinuţi. De la aceştia au fost confiscate peste 70 de arme de foc cu vizor optic şi muniţie, precum şi veste antiglonţ, căşti, ochelari balistici şi alte echipamente tactice”, a raportat Centrul de presă al SBU, potrivit sursei citate.

Conform instrucţiunilor serviciului rus de informaţii, infractorii s-au pregătit să preia cu forţa instituţiile de stat din regiunea Odesa încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Pe lângă luarea cu asalt a clădirilor administrative, infractorii ar fi trebuit să atace Forţele de apărare ucrainene din spate, dacă trupele ruse se apropiau de Odesa.

Cu toate acestea, după eşecurile invadatorilor ruşi pe front, acest grup a fost pus în aşteptare şi activat în vara anului 2024, când a primit sarcini secrete.

SBU a documentat activitatea subversivă şi a neutralizat grupul imediat după ce a fost activat de inamic.

Potrivit dosarului, seniorul grupului rus de sabotaj şi recunoaştere GRU era un rezident în vârstă de 49 de ani din Crimeea ocupată temporar.

După ocuparea peninsulei, acesta s-a mutat la Odesa, unde, la începutul războiului total, a început să formeze grupuri subversive sub aparenţa unor organizaţii publice.

Pentru a-şi acoperi activităţile, aceste organizaţii se ocupau cu probleme de istorie militară, ecologie şi jurisprudenţă dar, de fapt, au creat grupuri clandestine de lunetişti, informaţii, comunicaţii, sprijin operativ şi grup de asalt.

În selectarea potenţialilor candidaţi, cei implicaţi au dat prioritate cetăţenilor cu abilităţi speciale, experienţă în operaţiuni de luptă sau specialiştilor cu profil limitat.

În cazul în care Odesa era cucerită, membrilor grupului li se promiteau posturi în aşa-numita „administraţie locală” a Federaţiei Ruse.

În total, participanţii au recrutat în celula inamică peste 20 de persoane, care erau subordonate liderului după principiile ierarhiei militare.

În prezent, toţi aceştia sunt anchetaţi, urmând a fi luate măsuri complexe pentru a-i aduce în faţa justiţiei pentru crime împotriva Ucrainei.

În timpul percheziţiilor, pe lângă arme şi echipamente tactice, au fost confiscate de la suspecţi instrucţiuni privind activităţile subversive, arme reci, inclusiv cu sigla serviciilor de informaţii ruse, şi echipamente informatice cu dovezi ale infracţiunilor.

Persoanele reţinute sunt în arest preventiv şi riscă până la 10 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor