Libertatea presei în pericol. Armata israeliană închide birourile reţelei de ştiri Al Jazeera din Cisiordania

Sediul televiziunii Aljazeera (Screenshot - network.aljazeera.net)
Redacţia
23.09.2024

În luna mai, Knesset-ul israelian a votat în unanimitate pentru interzicerea reţelei de difuzare Al Jazeera, ordinul israelian oprind efectiv toate transmisiunile Al Jazeera în Israel, relatează Zero Hedge.

La scurt timp după aceea, autorităţile au percheziţionat birourile şi au confiscat echipamente de la sediul central al canalului din Ierusalim, situat în incinta hotelului Ambassador. Reţeaua de ştiri cu sediul în Qatar a declarat că a fost vizată pe nedrept pentru „crima” de simplu jurnalism, deoarece tinde să acopere în profunzime situaţia dificilă a palestinienilor. Dar birourile din Cisiordania au rămas deschise, până în acest weekend.

Oficialii israelieni au acuzat mult timp postul de televiziune că manifestă simpatie şi sprijin pentru Hamas şi militanţii palestinieni. Corespondenţii Al Jazeera au rămas printre puţinii din lume care continuă să relateze de pe teren în Gaza devastată de război, în ciuda pericolelor extreme. Şi unii au fost ucişi în timpul transmisiunilor lor în direct.

Rivalitatea dintre Israel şi Al Jazeera a continuat, duminică reţeaua confirmând că soldaţii israelieni (IDF) i-au percheziţionat birourile din Ramallah, oraşul central din Cisiordania.

Se pare că şeful biroului, Walid Omary, şi alţi membri ai personalului au fost reţinuţi pentru scurt timp în timp ce transmiteau în direct, în timp ce le era prezentat un ordin al unui tribunal militar. Acţiunea IDF pare să facă parte din aplicarea continuă a interdicţiei Al Jazeera de către Israel, care a început în luna mai.

„În timpul înregistrării video difuzate de Al Jazeera, un soldat poate fi auzit informându-l pe Omary despre un ordin militar de închidere a biroului Al Jazeera pentru 45 de zile. Citind ordinul militar care i-a fost dat în direct, Omary a declarat că membrii personalului au avut la dispoziţie doar zece minute pentru a-şi lua lucrurile personale şi aparatele de fotografiat şi a părăsi biroul”, a relatat CNN.

Biroul din Ramallah funcţionează de zeci de ani şi, din primăvară, a devenit un punct central al operaţiunilor şi acoperirii regionale ale Al Jazeera după închiderea, în mai, a sediului său din Ierusalim. Multe echipamente au fost, de asemenea, mutate acolo.

Al Jazeera are de mult timp birouri în Cisiordania şi Gaza şi a asigurat o acoperire de ştiri 24 de ore din 24, în engleză şi arabă, a războiului din Gaza începând cu 7 octombrie. Site-ul web al reţelei oferă, de asemenea, actualizări frecvente, 24 de ore din 24, ale evoluţiilor regionale. Echipele sale de filmare au surprins, de asemenea, raidurile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza în timp real, uneori cu clădiri care se prăbuşesc chiar în momentele în care se filmează în direct.

În urmă cu aproape doi ani, în mai 2022, Shireen Abu Akleh, o cunoscută jurnalistă senior de la Al Jazeera, a fost împuşcată mortal în timp ce relata de la locul unui raid militar israelian în oraşul Jenin din Cisiordania. În calitate de creştină palestiniană, ea a fost înmormântată într-o biserică la care au participat mii de persoane, dar procesiunea cu sicriul a fost atacată ulterior de poliţia israeliană, într-un incident care a atras atenţia presei internaţionale.

Abu Akleh avea, de asemenea, cetăţenie americană, astfel că uciderea sa a dus la declaraţii ferme de condamnare din partea Casei Albe. De aici, tensiunile dintre Al Jazeera şi guvernul israelian nu au făcut decât să se agraveze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor