Turcia: Erdogan avertizează ambasadorii străini că vor fi expulzaţi

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, sâmbătă, că ar putea expulza unii ambasadori străini, autori ai "unor provocări", pe fondul tensiunilor provocate de un scandal de corupţie fără precedent, transmite AFP.

"Unii ambasadori s-au implicat în acţiuni de provocare", a afirmat el în oraşul Samsun, pe malul Mării Negre şi transmise de televiziuni. "Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră", a declarat şeful Guvernului.

Declaraţiile lui Erdogan par a fi adresate ambasadorului american Francis Ricciardone care, conform mass-media proguvernamentală, ar fi spus reprezentanţilor Uniunii Europene că Washingtonul a solicitat Băncii publice Halkbank să stopeze toate legăturile cu Iranul din cauza sancţiunilor.

Suleyman Aslan, directorul general al Halkbank, este vizat într-o anchetă de corupţie în care sunt urmăriţi şi fiii a doi miniştri şi care afectează Guvernul lui Erdogan, care este la putere din 2002.

Directorul general al Halkbank a fost învinuit că a acceptat mită. Poliţia a confiscat 2,5 milioane de dolari bani lichizi care erau ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul său, a informat presa turcă săptămâna trecută, citând surse judiciare.

Statele Unite consideră că Halkbank a făcut tranzacţii ilegale cu Iranul, dar banca a dezminţit aceste acuzaţii.

"Am cerut Halkbank să întrerupă relaţiile cu Iranul. Nu ne-au ascultat. Asistăm la prăbuşirea unui imperiu", le-ar fi spus Ricciardone ambasadorilor UE, au relatat mai multe ziare.

Ambasadorul american Ricciardone a dezminţit, sâmbătă, aceste afirmaţii făcute de presă ca fiind "acuzaţii fără fundament" pe contul său de Twitter în limba turcă.

"Nimeni nu ar trebui să compromită relaţiile SUA-Turcia pe baza unor acuzaţii fără fundament", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe