Istanbul: Cca.10.000 de protestatari cer demisia Guvernului

Protestatari anitguvernamentali  în 22 decembrie  2013 în Istanbul.
Protestatari anitguvernamentali  în 22 decembrie  2013 în Istanbul. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

În Turcia, forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene şi au utilizat tunuri cu apă împotriva celor care au manifestat duminică în Istanbul faţă de proiectele imobiliare impuse de Guvern şi de acuzaţiile de corupţie dezvăluite săptămâna trecută.

Aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Kadikoy în partea asiatică a oraşului Istambul, cerând demisia Guvernului condus de Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Erdogan, transmite un fotograf al AFP.

O vastă afacere de corupţie a fost dezvăluită săptămâna trecută, în care sunt implicate numeroase persoane, printre care şi fiii a doi miniştri, oameni de afaceri, precum şi preşedintele director general al Băncii publice Halbank.

Poliţiştii au confiscat 4,5 milioane de dolari ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul lui Suleyman Aslan, preşedintele Băncii Halbank, a informat presa turcă săptămâna trecută.

Printre manifestanţi, erau unii care agitau în mod simbolic cutii de pantofi.

Primul ministru Recep Tayyip Erdogan a etichetat ancheta privind suspiciunile de corupţie drept o acţiune calomnioasă ce vizează partidul său - care se află la putere din 2002 - în perioada dinaintea alegerilor municipale decisive din martie.

O amplă mişcare antiguvernamentală a avut loc şi în luna iunie faţă de proiectele de urbanism ambiţioase demarate la iniţiativa premierului Erdogan, fost primar al Istanbulului. În centrul disputei a fost proiectul de modernizare a Pieţei Taksim, unde se află Parcul Gezi, care a condus la greve pe scară largă şi demonstraţii împotriva guvernului lui Recep Tayyip Erdogan. Represiunea violentă de către poliţie a protestelor care s-au desfăşurat pe o perioadă de cca. trei săptămâni, soldate cu cel puţin şase morţi şi cca. 8.000 de răniţi, a fost condamnată de comunitatea internaţională.