Turcia, Bulgaria şi România încep operaţiuni comune de deminare în Marea Neagră

Mina neutralizată de scafandrii deminori români (Forţele Navale Române)
Andrei Popescu
01.07.2024

România, Turcia şi Bulgaria au început, luni, operaţiuni comune de deminare în Marea Neagră pentru a îmbunătăţi siguranţa transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

Iniţiativa condusă de Istanbul este prima acţiune comună majoră a ţărilor de la Marea Neagră de la invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022. Scopul acesteia este de a îndepărta minele aflate în derivă în unele zone ale Mării Negre ca urmare a războiului.

La 11 ianuarie 2024, Turcia, Bulgaria şi România au semnat un acord pentru combaterea în comun a minelor marine din Marea Neagră.

Guvernul bulgar a subliniat că activităţile grupului nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte ţări, iar operaţiunea de deminare din Marea Neagră ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea cooperării şi a relaţiilor de bună vecinătate între participanţi.

Rusia şi Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a ameninţat siguranţa trecerii mărfurilor.

Anul trecut, Kievul a iniţiat propria sa rută de export la Marea Neagră, ca urmare a prăbuşirii unui acord privind un coridor securizat susţinut de Rusia, Turcia şi ONU. Această măsură a stimulat semnificativ exporturile şi a accelerat creşterea economică a Ucrainei peste previziuni, în ciuda faptului că ruta rămâne riscantă.

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a raportat săptămâna trecută că, de când coridorul maritim a început să funcţioneze în august 2023, ţara a exportat 37,4 milioane de tone de produse agricole din porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenni.

Turcia, România şi Bulgaria sunt membre NATO. Cu toate acestea, forţele lor maritime sunt gestionate în afara NATO, în parte pentru a evita escaladarea cu Rusia.

De la invazia rusă la scară largă în Ucraina, echipele de scafandri militari români, bulgari şi turci au dezamorsat în mod regulat minele aflate în derivă în apele lor. În octombrie anul trecut, s-a raportat pentru prima dată că cele trei ţări discutau despre crearea unei forţe comune pentru a curăţa Marea Neagră de mine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor