Oligarhul fugar Ilan Şor ameninţă de la Moscova cu proteste şi cu "anularea" referendumului din Moldova

Ilan Şor (Ziarul de Gardă)
Maria Maevschi
22.10.2024

Fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda bancară" (supranumit şi "Furtul miliardului"), oligarhul fugar Ilan Şor a declarat că „indiferent ce fac autorităţile cu referendumul — îl vom anula şi îl vom organiza corect”, scrie Ziarul de Gardă.

În acelaşi mesaj, liderul grupării Şor, care se ascunde de justiţia moldovenească în Federaţia Rusă, îndeamnă judecătorii, procurorii şi poliţiştii de la Chişinău „să respecte legea”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a actualizat rezultatele preliminare ale referendumului republican constituţional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, potrivit datelor din acest moment, pentru aderarea la UE au votat 50,39% dintre alegători, ceea ce reprezintă 750 238 de voturi, iar 49,61% dintre cetăţeni şi-au dat votul pentru opţiunea „Nu”, ceea ce reprezintă 738 636 de voturi, diferenţa făcând-o un pic peste 11 mii de alegători.

Totodată, Şor a mai spus că „Maia Sandu a pierdut acest referendum”, lăudându-se că „după cel îl va anula, va organiza altul unde o să câştige cu un procentaj 70/30”.

Potrivit Newsmaker, oligarhul fugar Ilan Şor a avertizat că în Moldova ar putea organiza proteste din partea „cetăţenilor nemulţumiţi” de rezultatul referendumului. Mai mult decât atât, el a dat de înţeles că autorităţile vor încerca să „reprime cu forţa, inclusiv cu ajutorul forţelor din România”, protestele pe care le anunţă, scrie Ria Novosti.

În cadrul unei intervenţii live la emisiunea lui Vladimir Soloviov - propagandistul preferat al Kremlinului, liderul grupării Şor a afirmat că nu exclude desfăşurarea protestelor pe teritoriul Republicii Moldova. Declaraţia a fost preluată rapid de sursele pro-guvernamentale din Rusia.

Între timp, Natalia Parască, preşedinta partidului „Renaştere”, a declarat că rezultatele primului tur al alegerilor şi ale referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană arată că guvernul a pierdut sprijinul majorităţii populaţiei.

Totodată, Parască a menţionat că aşa-numita opoziţie, condusă din umbră de către fugarul Ilan Şor de la Moscova, ar lupta pentru „apărarea suveranităţii Moldovei şi a îndemnat cetăţenii să fie hotărâţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor