Tucker Carlson se confruntă cu furia jurnaliştilor după ce a confirmat că i-a luat interviu lui Putin

Tucker Carlson (st) şi Vladimir Putin (Screenshot - Twitter)
D.B.
07.02.2024

Tucker Carlson, un expert conservator şi fost prezentator Fox News care a pus la îndoială în repetate rânduri sprijinul pentru luptele de apărare ale Ucrainei, şi-a anunţat marţi seară planurile de a sta de vorbă cu preşedintele rus în timpul călătoriei sale la Moscova, informează POLITICO.

Într-un videoclip care a adunat peste 60 de milioane de vizualizări până miercuri dimineaţă, Carlson a spus că îl intervievează pe Putin "pentru că este treaba noastră. Suntem în jurnalism. Datoria noastră este să informăm oamenii".

Dar monologul lui Carlson, în care a atacat presa occidentală şi a afirmat că aceasta nu a făcut niciun efort pentru a asculta versiunea lui Putin, a stârnit reacţii din partea jurnaliştilor americani şi ruşi.

"Mulţi jurnalişti l-au intervievat pe Putin, care, de asemenea, ţine discursuri frecvente şi foarte mediatizate. Interviul lui Carlson este diferit pentru că el nu este un jurnalist, ci un propagandist, cu o istorie în ceea ce priveşte faptul că i-a ajutat pe autocraţi să ascundă corupţia", a scris Anne Applebaum, jurnalistă şi istoric american, pe X (fostul Twitter).

Carlson, care a fost înlăturat de Fox anul trecut, a declarat că interviul va fi publicat "nemodificat" şi "nu în spatele unui paywall" pe site-ul său personal. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că interviul a avut deja loc, dar nu a comunicat când va fi difuzat.

În timp ce mass-media occidentală a realizat "zeci de interviuri" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat Carlson, "niciun jurnalist occidental nu s-a deranjat să îl intervieveze pe preşedintele celeilalte ţări implicate în acest conflict, Vladimir Putin".

"Majoritatea americanilor nu au nicio idee de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele sale acum. Ei nu i-au auzit niciodată vocea. Asta este greşit", a mai spus el.

Deşi este adevărat că Tucker Carlson va fi primul american care îi va lua un interviu lui Putin de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, jurnaliştii de la principalele instituţii din Statele Unite şi Europa s-au grăbit să sublinieze că acest lucru nu se datorează lipsei de încercări.

"Tucker chiar crede că noi, jurnaliştii, nu am încercat să-l intervievăm pe preşedintele Putin în fiecare zi de la invazia la scară largă a Ucrainei? Este absurd - vom continua să cerem un interviu, aşa cum am făcut-o de ani de zile", a răbufnit Christiane Amanpour, principala prezentatoare internaţională de la CNN, într-o postare pe X.

În mod similar, editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, a postat pe X că BBC a "depus mai multe cereri la Kremlin în ultimele 18 luni. Întotdeauna ni s-a răspuns cu 'nu'".

"Săracul, săracul Vladimir Putin", a ironizat corespondentul şef pentru afaceri externe al Wall Street Journal, Iaroslav Trofimov, tot pe X.

"Până acum, nimeni din Occident nu a avut şansa de a-l auzi explicând toate motivele excelente pentru care a trebuit să invadeze Ucraina. Nici în discursul care a fost difuzat în direct pe toate reţelele globale în dimineaţă invaziei, şi nici în nenumărate altele", a adăugat Trofimov, referindu-se la declaraţiile lui Putin din 24 februarie 2022, în care a anunţat invazia Rusiei în Ucraina. Acestea au fost raportate, transcrise şi difuzate pe scară largă în Occident.

Peskov însuşi a confirmat că Rusia a primit multiple cereri de interviuri din partea jurnaliştilor occidentali. Dar Moscova consideră că toate aceste instituţii sunt părtinitoare şi spun poveşti unilaterale.

L-au ales pe Carlson pentru că poziţia sa este diferită, a spus el.

"Nu este pro-rus, nu este pro-ucrainean, ci pro-american. Acesta contrastează puternic cu poziţia presei tradiţionale anglo-saxone", a declarat Peskov.

Jurnaliştii occidentali nu sunt singurii care şi-au exprimat indignarea faţă de cuvintele lui Carlson; şi reporterii ruşi l-au numit provocator conservator.

"De necrezut! Sunt la fel ca sute de jurnalişti ruşi care au fost nevoiţi să plece în exil pentru a continua să relateze despre războiul Kremlinului împotriva Ucrainei. Alternativa era să merg la închisoare. Iar acum acest SoB ne învaţă despre jurnalismul bun, făcând fotografii din apartamentul Ritz de 1.000 de dolari din Moscova", a scris jurnalista rusă Evghenia Albaţ.

Reporterii au remarcat, de asemenea, represiunea continuă a lui Putin asupra jurnalismului rus şi străin, care s-a intensificat de când a început invazia la scară largă.

Cel puţin 1.000 de jurnalişti ruşi independenţi au fugit din ţară din cauza noilor legi de cenzură care incriminează relatările critice la adresa războiului.

Corespondentul Wall Street Journal, Evan Gherşkovici, este încă încarcerat pentru acuzaţii de spionaj, iar mulţi alţi reporteri străini au fost expulzaţi.

"Spune că îl intervievează pe Putin pentru că libertatea de exprimare este dreptul din naştere al americanilor", a scris corespondentul BBC pentru Europa de Est, Sarah Rainsford, care a fost alungată din Rusia în 2021, după ce a fost declarată o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

"Bănuiesc că ştie că Putin a făcut o ilegalitate când a vorbit despre războiul Rusiei în Ucraina? Că jurnaliştii ruşi independenţi au fugit pentru a evita închisoarea?, a adăugat Rainsford.

Carlson a publicat interviuri pe X cu preşedintele Argentinei, Javier Milei, şi cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Donald Trump, care candidează pentru o revenire la Casa Albă pe lista republicană din 2024, a declarat deschis că l-ar lua în considerare pe Carlson ca potenţial contracandidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor