Trump admite că a pierdut în 2020, influenceri de dreapta se supără

Donald Trump (David Dee Delgado / Getty Image)
Redacţia
06.09.2024

Recunoaşterea recentă de către fostul preşedinte Donald Trump a faptului că a pierdut alegerile din 2020 a zdruncinat personalităţi de dreapta, unii dintre aceştia afirmând că vor conduce o campanie pentru a-l împiedica să fie ales în 2024, scrie USA Today.

De cel puţin trei ori în ultimele săptămâni, Trump, candidatul Partidului Republican în 2024, a recunoscut că a pierdut în 2020 „la mustaţă”.

„Ne-a învins la mustaţă. A fost un lucru teribil”, a spus Trump despre preşedintele Joe Biden în timpul unui interviu de 45 de minute acordat pe 4 august podcasterului Lex Fridman. El a folosit un limbaj similar la un summit Moms for Liberty din 30 august şi la un eveniment de presă din 23 august la frontiera de sud.

În ciuda faptului că a afirmat frecvent şi în mod fals că a câştigat alegerile şi că a făcut din această problemă un punct central al candidaturii sale pentru 2024, Trump a admis ocazional în ultimii ani că a pierdut. Trump a pierdut votul popular în faţa lui Biden cu 7 milioane de voturi şi Colegiul Electoral cu 74 de voturi electorale. Efortul său de a anula alegerile a culminat cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susţinătorii lui Trump care sperau să oprească certificarea înfrângerii sale.

Reacţia la cele mai recente comentarii ale lui Trump din partea unor activişti şi influenceri de dreapta a fost neobişnuit de dură.

Naţionalistul alb Nick Fuentes l-a criticat pe Trump la 4 septembrie pentru că a admis înfrângerea în alegerile din 2020 şi a declarat că va depune eforturi pentru a-i convinge pe alegători să nu îl susţină pe Trump.

„Deci, de ce am făcut Stop the Steal? De ce a mers lumea la 6 ianuarie? De ce a mers lumea la închisoare? ... Ar fi fost bine să ştim asta înainte ca 1.600 de persoane să fie acuzate”, a spus Fuentes în podcastul său, referindu-se la acuzaţiile penale pentru cei care au invadat şi au răscolit Capitoliul. „Ar fi fost bine să ştiu asta înainte ca toţi banii mei să fie îngheţaţi, să fiu pus pe o listă de interdicţie de zbor, să mi se interzică accesul la orice, să îmi pierd toate operaţiunile bancare şi de plată”.

Fuentes, un podcaster şi negator al Holocaustului care a luat masa cu Trump şi cu celebrul rapper Ye la proprietatea Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în 2022, a continuat să numească acest lucru o „trădare enormă” şi „indiferenţă clementă faţă de sacrificiile pe care susţinătorii săi le-au făcut în numele său”.

Dreapta divizată, în timp ce Trump urmăreşte alegătorii moderaţi

Pierderea lui Fuentes şi a altor influenceri şi personalităţi media de dreapta ar putea avea un impact serios. Campania Trump s-a bazat mult timp pe cei din ecosistemul media de dreapta pentru a amplifica mesajele politice către publicul lor format din cei mai înfocaţi susţinători ai lui Trump.

Campania Trump a refuzat să comenteze.

Nu este prima dată când influenceri de dreaptă critică modul în care Trump se poziţionează în alegerile generale, o perioadă în care va trebui să câştige sprijinul nu doar al celor mai devotaţi susţinători ai săi pentru a recâştiga Casa Albă.

În urmă cu o lună - după Convenţia Naţională Republicană - Fuentes a refuzat să îl susţină pe Trump pentru realegere. De asemenea, el a declarat în podcastul său că plănuieşte o opoziţie susţinută faţă de Trump, inclusiv o conferinţă de presă în Michigan la mijlocul lunii septembrie, „contraprogramarea” în timpul unui miting Trump sau Vance şi alte acţiuni de presiune asupra campaniei Trump.

Activista de dreaptă Laura Loomer a postat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, că abordarea lui Trump „trebuie să se schimbe RAPID, deoarece nu putem vorbi despre alegeri furate încă 4 ani”. De asemenea, ea i-a numit pe susţinătorii săi „slabi” şi a spus că impulsul său este suprimat.

Într-un podcast, Candace Owens, o personalitate de dreapta, a declarat că luptele interne - un „război civil MAGA” - sunt stimulate de furia că echipa de campanie a lui Trump i-a înmuiat politicile şi personalitatea pentru a-i spori atractivitatea.

Trump a oscilat recent între poziţia sa cu privire la interzicerea avorturilor, atrăgând reproşuri din partea activiştilor anti-avort.

Dar Owens a subliniat că îl va susţine în continuare.

„Doar că nu sunt sigură cine mai conduce autobuzul MAGA”, a menţionat ea, subliniind că problema ei este cu personalul lui Trump, nu cu fostul preşedinte. „Pierzi sprijinul oamenilor care au crezut în tine. ... Ai nevoie de acei oameni. Aceasta este baza ta. Nu poţi schimba brusc cine este baza ta şi să crezi că asta va fi o strategie de succes aici.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor