Trucuri ecologice pentru tratarea plantelor

Trandafiri
Trandafiri (Andrei Melinte / Epoch Times Romania)

Dacă vrem să grădinărim în armonie cu natura este necesar să ne amintim că aceasta ne pune la dispoziţie toate mijloacele pentru a avea o grădină armonioasă şi sănătoasă.

De la grădinar la grădinar s-au transmis informaţii preţioase, învăţate de-a lungul anilor, graţie reuşitelor, dar şi eşecurilor din horticultură. Indiferent dacă este vorba de plantele de apartament sau răsadurile din grădină, toate au nevoie de anumite substanţe pe care, de cele mai multe ori, le avem deja în casă.

Iată câteva trucuri pentru grădina dv.:

O plantă sănătoasă şi frumoasă are nevoie să i se ofere, din când în când, o ceaşcă de ceai, sau chiar un pahar cu lapte. Nu este o glumă, ci unul dintre multele trucuri folosite de secole pentru întreţinerea florilor şi plantelor din grădină sau din casă.

Soluţie de bicarbonat de sodiu: În 4 litri de apă, se pun o lingură de bicarbonat de sodiu şi 2 linguri şi jumătate de ulei de bucătărie. Se amestecă şi se mai adaugă o jumătate de linguriţă de săpun. Cu această soluţie se pulverizează inclusiv pe sol, o dată pe săptămâna dacă este cazul. Se aplică preventiv contra diverşilor fungi ce atacă roşiile şi alte legume.

Macerat de ceapă: Pentru a realiza un insecticid, tăiaţi un pumn de ceapă în bucăţi cât mai mici pentru a extrage substanţele active. Puneţi-le într-un borcan cu apă şi lăsaţi-le la macerat la temperatura camerei, 20-23 de grade, timp de 24 de ore, apoi filtraţi substanţa. Puneţi-o într-un pulverizator, fără a o dilua. Pulverizaţi imediat plantele cu această soluţie. Maceratul rezultat este un foarte bun fungicid şi un insectifug repulsiv.

Infuzia din foi de ceapă este un dezinfectant natural: Se prepară dintr-un litru de apă clocotită care se adaugă peste 50 de grame de foi de ceapă. Se lasă la infuzat 3-4 ore, apoi se strecoară. Cu soluţia astfel obţinută se pulverizează frunzele şi solul pentru a preveni înmulţirea microorganismelor şi a dăunătorilor. Tratamentul este perfect pentru toate plantele de apartament dar şi pentru trandafiri şi plantele din grădină. Infuzia se foloseşte doar proaspat preparată.

Ceai din coji de citrice: Peste coaja de la un fruct se toarnă 2 căni de apă clocotită şi se lasă timp de 24 ore. Se strecoară, se mai adaugă câţiva stropi de săpun lichid. Cu această soluţie se stropesc plantele atacate de către insecte (afide, furnici etc.).

Cojile de banane: Acestea reprezintă un îngrăşământ excelent pentru plantele din gradini. Dacă doriţi să creşteţi trandafiri, mazăre dulce sau orice plantă care are nevoie de mult potasiu, îngropaţi lângă rădăcinile plantei coajă de banană tăiată în bucăţele mici pentru a fi mai uşor descompuse de către microorganismele din sol. Potasiul din coajă ajută planta să înfrunte bolile, seceta şi atacul insectelor dăunătoare, să treacă mai uşor peste stresul termic. De asemenea, mirosul pe care îl emană cojile de banană respinge insectele dăunătoare şi astfel plantele au şanse mai mari să rămână sănătoase.

Zaţul de cafea: Amestecaţi zaţul care v-a rămas de la cafea cu puţină apă şi turnaţi-l peste pământul din ghiveci. Zaţul de cafea revigorează planta şi, de asemenea, alungă furnicile, melcii.

Căţei de usturoi: Se curăţă câţiva căţei de usturoi şi se înfig în pământ la o adâncime de 1,5 cm. Eficient pentru combaterea paienjenilor si puricilor ce apar pe plante de apartament.

Drojdie proaspătă: 100 g de drojdie proaspătă se dizolvă în 10 litri de apă. O dată pe lună se udă toate plantele cu această soluţie. Plantele se vor bucura de o creştere excelentă.

Sfaturi generale. Este foarte important de ştiut că aplicarea insecticidelor nu se face pe vreme însorită întrucât poate cauza arsuri plantelor şi este bine ca înainte de a stropi toată cultura, să se aplice pe o singură plantă, pentru a vedea dacă nu apar efecte nedorite. Dimineaţa devreme sau seara este timpul potrivit pentru stropit!

Nu are rost să aplicaţi insecticid acolo unde dăunătorii se pot aduna şi cu mâna. De asemenea, trebuie avut în vedere că nu doar insectele dăunătoare pot fi ucise, ci şi cele benefice culturilor. Plantele au proprietăţi de a se proteja şi singure faţă de anumiţi dăunători, iar a cultiva plante campion este o metodă bună de control al dăunătorilor. De aceea aplicarea insecticidelor, chiar dacă sunt ecologice, nu trebuie făcută zi de zi, ci doar când este cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură