Sărbătoarea florilor de cireş în Valea Jerte, Spania (video)

Flori de cireş în Vale Jerte, Spania
Flori de cireş în Vale Jerte, Spania (Youtube.com)

Valea Jerte din Extremadura, Spania este cunoscută atât în Spania cât şi în afara graniţelor ca una dintre cele mai frumoase zone turistice, care atrage turiştii în toate anotimpurile, dar aceştia sunt fascinaţi mai ales primăvara când sunt înfloriţi cireşii. Turismul este a doua cea mai importantă activitate economică din regiune după agricultură. Valea Jerte oferă o gamă largă şi variată în ceea ce priveşte cazarea, restaurantele şi companiile de turism activ.

Valea Jerte este formată din unsprezece municipalităţi situate unele pe coastă (pe malurile râului Jerte) şi unele pe serrano (pe pantele şi dealurile din munţi). Cele mai multe dintre localităţile populate au fost la origine aşezări antice.

În fiecare an, în lunile mai, iunie şi iulie are loc în Valea Jerte un festival naţional de turism intitulat "La Cerecera" (Cireşelele), fiind organizate o serie de evenimente care includ expoziţii, degustări de cireşe, zile ale porţilor deschise în cooperative agricole, recreere etnografică, competiţii sportive (paintball, alpinism, tir cu arcul), precum şi excursii cum ar fi cele la frumosul pod Puente de Nuevo sau la cascada "Nogaledas".

Pensiunile turistice din zonă oferă o gamă variată de locuri de cazare, servicii de alimentaţie publică în restaurante, cafenele, terase etc.

Cireşi înfloriţi în Valea Jerte, Spania
Cireşi înfloriţi în Valea Jerte, Spania (Youtube.com)

În timpul festivalului, producătorii din regiune oferă posibilitatea fiecăruia să culeagă cireşe, activitate denumită şi Agroturismo Cires, oferind şansa turiştilor să ia acasă cireşele pe care le doresc.

În regiune există aproximativ 200 de soiuri diferite de cireşi, printre care Picotas Jerte, soiuri autohtone, care au propria lor denumire de origine protejată, pe piaţă fiind considerate cele mai bune cireşe din lume.

Cireşe
Cireşe (Youtubecom)

De când se cultivă cireşele în Valea Jerte? Se estimează că cireşul a fost introdus de arabi, iar noii colonişti l-au găsit perfect adaptat pentru aceste terenuri. Cuvântul "Jerte" provine de la "Xerete", numele dat de arabi, având două semnificaţii: "râu îngust" şi "Crystal River".

Valea Jerte este, de asemenea, cunoscută sub numele de "Valea Apei" datorită abundenţei resurselor de apă. În plus râul Jerte are un curs foarte spectaculos, cu defilee şi cascade.

Cascade pe râul Jerte. Valea Jerte, Extremadura, Spania
Cascade pe râul Jerte. Valea Jerte, Extremadura, Spania (Youytube.com)

De-a lungul râului s-au format o serie de piscine naturale amenajate pentru turişti care se bucură de puritatea apelor şi de microclimat.

Pentru iubitorii de ciclism montan, o iniţiativă de pionierat în Extremadura a dus la crearea primului centru de Mountain Bike din Valea Jerte, format din şase trasee de dificultăţi diferite: în total 180 km de trasee marcate.

Râul Jerte. Valea Jerte, Spania
Râul Jerte. Valea Jerte, Spania (Youtube.com)

Toamna, turiştii pot admira privelişti încântătoare, o paletă largă de culori, de la galben la roşu. În timpul acestui sezon, de la sfârşitul lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, se sărbătoreşte, în cele unsprezece municipalităţi, "Otoñada (toamna) Valle del Jerte" - cu activităţi culturale, sportive şi un program gastronomic. Surprinzător este faptul că, în ciuda faimei internaţionale a festivalului florilor de cireş, toamna este considerată de localnici ca fiind cel mai frumos moment al anului.

Amatorii de peisaje montane pot găsi în zona Văii Jerte cel mai înalt punct din Extremadura: El Torreón la o altitudine de 2.401 m.

Rezervaţia Naturală Cheile Hells, un alt sit natural foarte vizitat în Extremadura, acoperă o suprafaţă de 6.927,5 hectare şi este declarată ca o enclavă protejată, ce datează din 1994. Din cauza variaţiilor de altitudine, ce este cuprinsă între 300 şi 2.000 de metri, există o mare biodiversitate. Varietatea de ecosisteme, a florei şi faunei au ajutat la definirea simbolului Văii Jerte.

Rezervaţia Naturală Cheile Iazuri este considerată, de asemenea, una dintre cele mai frumoase creaţii ale fenomenelor naturale. Este o formaţiune geologică de granit în apă, ce de-a lungul secolelor a fost alcătuită dintr-o succesiune de iazuri, denumite ştiinţific avene.