Înflorirea cireşilor a transformat acest oraş japonez într-o ţară ca din basme (video)

Cireşii în floare sunt un spectacol pentru ochi şi suflet. Arborii plantaţi în jurul gării şi de-a lungul râului care străbate oraşul Kawazu, în prefectura Shizuoka, Japonia, înfloresc de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lunii martie.
Cireşi înfloriţi
Cireşi înfloriţi (captură video)

În timp ce la noi încă mai este zăpadă, în Japonia au început să înflorească cireşii. Oraşul Kawazu (nu departe de Tokyo), este faimos pentru cei 8.000 de cireşi. Înflorirea arborilor sakura durează aproape o lună. În fiecare an se sărbătoreşte un festival al florilor de cireş care atrage mii de persoane.

Autorităţile japoneze desemnează în fiecare an anumiţi cireşi din toate zonele ţării, care sunt apoi monitorizaţi cu atenţie pentru a se desemna oficial venirea primăverii odată cu înflorirea acestora. Un astfel de cireş este declarat oficial drept înflorit, atunci când pe ramurile sale apar cel puţin cinci sau şase flori. Atunci când aproximativ 80% dintre florile de cireş s-au deschis, zona respectivă este declarată "în plină înflorire".

Florile de cireş - asociate foarte des cu efemeritatea vieţii umane

Înflorirea cireşului, în multe culturi, are o semnificaţie deosebită, simbolizând renaşterea şi speranţa. Frumuseţea florilor ce explodează după atâtea luni reci de iarnă, ne trezeşte şi ne energizează pentru primăvara care bate la uşă.

Sakura este numele florii cireşului japonez din familia Prunus. Viaţa scurtă a acestor flori şi frumuseţea lor delicată a fost asociată foarte des cu efemeritatea vieţii umane, din acest motiv florile cireşilor sakura sunt încărcate de simbolism, fiind foarte des folosite în arta japoneză. Este atât de populară încât a ajuns să fie imprimată chiar şi pe produsele de larg consum precum kimono-urile, hârtia pentru corespondenţă sau pe farfurii.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii kamikaze îşi pictau câteodată aceste flori pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengi de sakura.

În secolele trecute, marii războinici, samuraii, se identificau cu sakura (floarea de cireş), având în comun o viaţă glorioasă, dar care însă putea fi curmată brusc. Florile de cireş nu rezistă de obicei mult, iar ploaia sau vântul le pot scurta existenţa, determinând căderea petalelor.