Toporaşul, simbolul modestiei
alte articole
Toporaşul este o floare de primăvară, numită şi floricica echinocţiului, pentru că înfloreşte în timpul echinocţiului de primăvară şi este cunoscută ca simbol al iubirii şi fertilităţii, al purităţii şi modestiei. În Grecia antică era considerată floarea Afroditei, zeiţa iubirii.
În termeni botanici se numeşte Viola Odorata, aparţine familiei Violaceae, care cuprinde aproximativ 400-500 de specii răspândite în toată lumea, iar în termeni populari este cunoscută ca: micşunea, floarea domnească, violetă, pantofiori, tămîioara etc.
Speciile acestei plante se găsesc în zonele tropicale şi subtropicale, în cele temperate ale emisferelor nordică şi sudică; în sud se află în Ţara de Foc, Africa de Sud şi Noua Zeelandă. Găsim totuşi unele specii şi în Anzi la înălţimi de 4600 de metri. Frunzele sunt diverse: sub formă de inimă, ovale, largi sau dantelate. Florile au câte 5 petale violete, uneori albe sau albăstrii plăcut mirositoare, iar înălţimea florii poate ajunge la 3 cm.
O caracteristică deosebită este că această plantă produce flori atât primăvara, cât şi toamna. Primăvara florile sunt pe deplin formate şi parfumate dar nu produc seminţe, în timp ce toamna florile sunt mici, ascunse între frunze, nu au miros, dar produc seminţe din abundenţă. Astfel de plante sunt numite cleistogamous şi toate sunt auto-fertilizante, potrivit site-ului botanical.com. Fructul este o capsulă plină cu seminţe.
Legende
O legendă spune că regele Gheţii şi-a dorit o mireasă care să-i încălzească inima şi să-i aducă fericirea. Aşa a fost găsită o fată pe nume Violeta, de care s-a îndrăgostit şi care l-a schimbat, făcându-l mai bun. Însă Violetei i s-a făcut dor de oamenii printre care trăise şi a cerut regelui Gheţii să se poată întoarce la aceşti oameni în fiecare primăvară, după care revenea înapoi acasă la rege. Dorinţa i-a fost îndeplinită şi astfel ar fi apărut această minunată floare.
O altă legendă spune că zeul grec Zeus s-ar fi îndrăgostit de o tânără fecioară pe nume Io, dar temându-se de furia soţiei sale a transformat-o într-o bovină care păştea pe pajiştile pline de toporaşi. Astfel, a devenit toporaşul timp de mai multe secole simbolul fertilităţii şi îndeosebi al iubirii.
În Grecia antică se spunea că aceste flori reprezintă urmele picioarelor zeiţei primăverii Persephone. Floarea anunţă sosirea Primăverii, iar în localitatea Bretagne din Franţa se aniversează şi în prezent această zi plantând violete în Vinerea Mare.
Voi mai aminti o singură legendă ce povesteşte cum una dintre frumoasele fiice ale lui Atlas, urmărită de razele arzătoare ale lui Apolo, zeul Soarelui, l-a implorat pe Zeus să-i acorde protecţie. Astfel, acesta a ascuns-o într-un crâng umbros, transformând-o într-un toporaş parfumat.
Toporaşii au fost apreciaţi nu numai de grecii antici, ci şi de poeţii romani care au etalat frumuseţea lor, iar în unele oraşe ca Sicilia, imaginea toporaşului era imprimată pe monede. La vechii gali toporaşul simboliza puritatea şi modestia, iar în ziua nunţii aşternutul nupţial era ornamentat cu toporaşi. Mari poeţi au admirat şi iubit această floare. Goethe dorea ca Weimar, oraşul său preferat, să fie inundat de minunatul parfum al toporaşilor.
Utilizări
Din frunzele şi florile toporaşului se extrag substanţe utilizate în industria parfumurilor, extrem de populare în perioada victoriană. Florile şi frunzele se folosesc în diverse preparate delicioase şi parfumate. Florile pot fi consumate în salate, budinci, jeleuri, dulceaţă, ciocolată sau oţet aromat. În secolul al XIV-lea, pudra de toporaşi era adăugată în budinci de orez asortate cu migdale. Francezii decorau fripturile de viţel cu toporaşi, iar în perioada victoriană, la banchete, se serveau wafe de toporaşi cu sos de lămâie.
Această floare are multe efecte benefice asupra sănătăţii. Toporaşul conţine o cantitate mică de uleiuri volatile, tanin saponide, flavonoide şi mucilagii. Este recomandat în tratamentul căilor respiratorii, a reumatismului şi în afecţiuni renale. Siropul din flori de toporaşi este antiseptic, laxativ uşor şi poat fi utilizat în tratarea tusei, durerilor de cap şi insomniei. Dar nu trebuie să uităm tinctura de toporaşi, care diminuează durerile reumatice şi îi ajută pe copiii slabi, agitaţi şi cu paraziţi intestinali.
Această minunată floare ar trebui iubită şi apreciată; ne încântă cu delicateţea şi minunatul ei parfum, având în acelaşi timp nenumărate efecte benefice asupra sănătăţii noastre, şi nu în ultimul rând ne aminteşte că nu trebuie să uităm să fim modeşti. A fi modest înseamnă a fi respectuos şi empatic şi a nu dori să-i domini pe cei din jur. Este un concept util care merită să fie pus în practică zi de zi.
"Modestia este fundaţia solidă a tuturor virtuţilor", spunea Confucius.