Traian Băsescu pleacă în misiune diplomatică. Vrea pace între Israel şi Palestina
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu va efectua, în următoarele zile, o vizită oficială în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, unde va avea o serie de întrevederi cu oficialii de top ai celor două state.
Prin vizita sa, preşedintele român susţine că îşi propune să întărească relaţiile între România şi Israel, relaţii care sunt "excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate".
Traian Băsescu a precizat că în cadrul vizitei sale oficiale va aborda inclusiv subiectul ultimei propuneri a secretarului de stat american John Kerry.
"Noi plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza o pace în regiune fără ca Israelul să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.
La începutul acestei luni, John Kerry a purtat discuţii cu reprezentanţii israelieni şi palestinieni într-un efort de a asigura un "cadru" pentru un acord final de pace israeliano-palestinian. Oficialul american speră să ajungă la un consens cu privire la chestiuni de bază - inclusiv de securitate, frontiere, refugiaţi - care ar constitui un progres spre semnarea unui tratat până în luna aprilie, au declarat oficialii americani.
Acum 4 ani şi jumătate Traian Băsescu a fost în vizită la Ramallah pentru a discuta cu şeful autorităţii palestiniene, iar la finalul vizitei şi-a exprimat părerea personală despre cum ar trebui să decurgă procesul de pace între palestinieni şi israelieni: „Aproape toţi actorii implicaţi, aproape toţi factorii de decizie din regiune, din Orientul Mijlociu par a avea ca primă grijă precondiţiile. Până când nu se va renunţa la precondiţii procesul de pace va fi pus sub semnul întrebării”.
În timp ce negocierile de pace au continuat, Israel a anunţat săptămâna trecută că plănuieşte să construiască 1.400 de case noi în aşezările evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est. O astfel de dispută privind construcţia de locuinţe a dus la prăbuşirea ultimelor negocieri de pace.
Aproximativ 500.000 de evrei trăiesc în peste 100 de aşezări construite de la ocuparea din 1967 de către Israel a Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est. Aşezările sunt considerate ilegale conform dreptului internaţional, deşi Israelul contestă acest lucru.