Cătălin Ivan - un nou episod de hipnoză în masă
focus
alte articole
Declaraţiile eurodeputatul Cătălin Ivan pe marginea vizitei Victoriei Nuland în Bucureşti ţin, fie de o dubioasă înţelegere a limbii engleze (sper totuşi, că declaraţiile Victoriei Nuland i s-au tradus), fie de halucinaţii.
Nuland declara răspicat că a venit pentru a discuta despre întărirea statului de drept, transparenţa guvernării şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii.
Cu toate astea, din tot ce a declarat Nuland: că există atacuri asupra justiţiei, că "este îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuţie independenţa justiţiei", că SUA urmăreşte cu îngrijorare etc. etc. dar mai ales din îndemnul adresat de Nuland Guvernului de a fi "cât mai curat posibil", Cătălin Ivan a înţeles doar că Victoria Nuland a venit în România eminamente pentru a transmite Guvernului şi cetăţenilor ţării (guvernului în principal, cetăţenilor în subsidiar) mesajul de felicitare a preşedintelui Barack Obama pentru împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO. "Nicidecum pentru a reproşa ceva Guvernului", a afirmat public purtătorul de cuvânt PSD, Cătălin Ivan.
"Vizita asistentului secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, are o conotaţie profund pozitivă pentru parteneriatul dintre România şi SUA şi a reprezentat un prilej de reiterare a sprijinului Statelor Unite pentru ţara noastră. De asemenea, Victoria Nuland a venit la Bucureşti pentru a transmite, din partea preşedintelui Barack Obama, un mesaj de felicitare a Executivului şi cetăţenilor români pentru împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO şi nicidecum pentru a reproşa ceva Guvernului", a susţinut Ivan.
Cei ce afirmă contrariul sunt nişte propagandişti băsişti, care, prin demersurile lor compromit imaginea acestei ţări, acuză Ivan:
"Aşa cum ne-am obişnuit, propaganda băsistă compromite imaginea României prin mesajele negative promovate. Intoxicările propagate în ultimele zile au fost desfiinţate de către asistentul secretarului de Stat, care nu a făcut decât să mulţumească ţării noastre pentru ce a realizat în cadrul parteneriatului cu SUA. În aceste condiţii, reacţiile neadecvate ale propagandei băsiste nu reprezintă decât un indicator al frustrărilor taberei apropiate lui Băsescu", a comentat Ivan.
Din speech-ul lui Ivan reiese că Nuland l-ar fi desfiinţat pe Băsescu, care face declaraţii inflamate despre unirea României cu Moldova şi l-a lăudat pe moderatul premier Ponta, care are "un discurs constructiv."
Retorica anti-SUA şi angajamentele Guvernului român
Oricât de halucinant este discursul purtătorului de cuvânt LSD, nu este singular. Mai îngrijorătoare sunt inflamările anti-americane induse de alţi reprezentanţi de frunte ai PSD.
"România nu este o colonie" a afirmat înainte de venirea Victoriei Nuland la Bucureşti Gyorgy Frunda, unul dintre consilierii dispărutului premier.
Frunda a criticat atitudinea de superioritate a "Unchiului Sam", care tratează de sus România, purtându-se cu aliatul său cam cum se poartă "un diriginte cu elevii săi", opinie întărită de alt consilier (ilegal) al lui Ponta, deputatul PSD "Radu Popa, care a dat un plus de "pitoresc"declaraţiilor lui Frunda, adăugând că "nu vine nimeni să ne verifice dacă avem unghiuţele curate."
Un raport Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informaţii din SUA, supranumit şi "CIA-ul din umbră" atrăgea atenţia într-un amplu raport publicat cu o zi înainte de vizita Victoriei Nuland la Bucureşti, că „angajamentul” României faţă de Statele Unite şi în general faţă de Vest NU este „absolut şi necondiţionat.”
România este un partener strategic pentru SUA, drept dovadă colaborarea în privinţa scutului NATO de la Deveselu, însă relaţia este exponenţial mai importantă pentru Bucureşti” atrage atenţia Stratfor, căci, în contextul disputelor istorice cu Moscova pe subiectul Moldova şi Transnistria, "Statele Unite reprezintă singurul garant credibil al securităţii României în faţa puterii renăscute a Rusiei”.
Desigur, atrage atenţia Stratfor, aceasta nu înseamnă că „angajamentul” României faţă de Statele Unite şi în general faţă de Vest este „absolut şi necondiţionat.” Criza economică europeană plus factori precum slăbirea sprijinului pentru integrare în domenii precum migraţia, au determinat România să ia în considerare şi alte opţiuni, inclusiv Rusia, pentru comerţ şi investiţii.
Nu este vorba numai de Rusia, dacă privim puţin înapoi. În urmă cu mai puţin de două luni, steagurile UE şi NATO au fost date jos din sediul Guvernului şi din Parlament, pentru ca în locul lor să fluture drapelul chinez. "Evenimentul" care a pus sub semnul întrebării angajamentul României faţă de UE şi NATO a fost prilejuit de vizita în România a premierului Chinei Li Keqiang la finele lui noiembrie la Bucureşti.
Promisiunea miliardelor Chinei l-a făcut pe premier să scoată din instituţiile emblematice ale ţării steagurile şi însemnele UE şi NATO, pentru a arbora drapelul chinez, confirmând ceea ce spune Stratfor: „angajamentul” României faţă de Statele Unite şi în general faţă de Vest nu este „absolut şi necondiţionat.
Se ridică însă o întrebare: cine este România? Ponta şi Guvernul, sau cetăţenii ei?
În raportul Stratfor se menţionează că practica Washingtonului de a critica devierile de la democraţie nu s-a inventat odată cu vizita Victoriei Nuland în România, ci este o parte a strategiei Statelor Unite de susţinere a transparenţei şi democraţiei pe glob, chiar dacă deranjează anumite "interese strategice."
Tot în raportul Stratfor, dedicat relaţiei SUA-România, se menţionează că Victoria Nuland a fost principalul oficial SUA care a susţinut protestele împotriva guvernului din Ucraina, iscate de decizia lui Ianukovici de a îndrepta ţara spre Eurasia.
Cu ocazia vizitei la Bucureşti, Victoria Nuland nu s-a rezumat la a cere Guvernului să fie cât se poate de curat posibil, ci a făcut un apel şi către români, îndemnându-i să-şi apere justiţia şi statul de drept, pentru care „au luptat enorm”.