Traian Băsescu întreprinde demersuri pentru întărirea relaţiilor între România şi Israel

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu va efectua, în următoarele zile, o vizită oficială în Israel, unde va avea o serie de întrevederi cu preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu românii din zonă. Cu ocazia acestei vizite, şeful statului se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, şi cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

Prin vizita sa, Traian Băsescu îşi propune să întărească relaţiile între România şi Israel, conform declaraţiilor pe care şeful statului le-a făcut în cadrul unui interviu pentru postul de radio Kol Israel, preluat de Mediafax.

"Pe fondul acestei multitudini de întâlniri cu personalităţi extrem de importante ale statului Israel, vom discuta probleme extrem de serioase care vizează relaţia bilaterală Israel-România", a declarat preşedintele Traian Băsescu, subliniind faptul că motivul principal al vizitei sale îl reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, relaţii care sunt "excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate".

În ceea ce priveşte problemele regionale, precum Tratatul de pace dintre Israel şi palestinieni, şeful statului român a precizat că în cadrul vizitei se va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry.

"Noi plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza o pace în regiune fără ca Israelul să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat", a menţionat preşedintele Traian Băsescu.

Referitor la relaţiile dintre România şi Israel, Traian Băsescu a apreciat că în timpul celor două mandate ale sale, relaţiile comerciale au cunoscut o creştere constantă şi a estimat că schimburile comerciale au crescut cu 28% în anul 2013 faţă de 2012.

Băsescu a mai caracterizat drept excelente "relaţiile în cooperarea militară, în tehnologie, prin modernizarea avioanelor de luptă", cu firma israeliană Elbit şi şi-a exprimat aprecierea şi la adresa "bunei colaborări la nivelul structurilor de securitate."

"Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecvenţi din România", a mai afirmat şeful statului.

Cu ocazia interviului, preşedintele a transmis salutările sale israelienilor vorbitori de limba română, printre care se regăsesc, conform lui Băsescu, mulţi dintre colegii săi de şcoală generală şi liceu, inclusiv o fostă colegă de bancă, cetăţeni ai Statului Israel în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor