Transnistria şi folosirea copiilor ca "monedă de schimb"

Copii la şcoală
Copii la şcoală (JM LOPEZ / AFP / Getty Images)

Autorităţile autoproclamatei republici Transnistrene au acuzat autorităţile de la Chişinău că îi folosesc pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului ca şi "instrument de confruntare politică". Chişinăul este "indiferent faţă de recomandările internaţionale şi faţă de soarta copiilor", mai acuză Tiraspolul, printr-un comunicat al Ministerului transnistrean de Externe, citat de Mediafax.

"În legătură cu informaţiile apărute recent în presă, privind aşa-numita blocare a procesului de învăţământ în şcolile moldoveneşti din stânga Nistrului, considerăm că merită să atragem atenţia partenerilor internaţionali (...) asupra faptului că partea transnistreană a cerut în repetate rânduri o monitorizare comună a acestor şcoli", se menţionează în comunicatul ministerului transnistrean.

Conform autorităţilor din Transnistria, în data de 1 octombrie 2013 s-a ajuns la un acord în acest sens, însă Republica Moldova până în prezent refuză să-şi îndeplinească angajamentele.

Ministerul de Externe transnistrean mai acuză autorităţile de la Chişinău că încearcă să menţină o situaţia tensionată în jurul problemei şcolilor cu predare în grafie latină şi utilizează această problemă ca un element de distragere a atenţiei mediatorilor internaţionali de la probleme mai importante.

"Declaraţiile false şi insinuările autorităţilor de la Chişinău şi ale directorilor acestor şcoli, provoacă doar nedumerire", se afirmă în comunicat, în condiţiile în care Transnistria a încercat întotdeauna găsirea unor compromisuri pentru "problemele sensibile, cum ar fi cele legate de funcţionarea şcolilor" moldoveneşti.

MAE al Transnistriei acuză autorităţile din Moldova că folosesc elevii din şcolile cu predare în limba română din Transnistria în calitate de "instrument de confruntare politică", fapt ce este inacceptabil şi trebuie să fie condamnat de comunitatea internaţională, precum şi de cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, Tiraspolul mai acuză Chişinăul că este "indiferent faţă de recomandările internaţionale şi faţă de soarta copiilor", informează Mediafax.

În continuare, autorităţile de la Tiraspol se erijează în apărători ai drepturilor elevilor moldoveni, afirmând că, în decursul ultimilor doi ani, "nu au permis întreruperea procesului de învăţământ în şcolile cu predare în limba română, deoarece Transnistria este convinsă că singura prioritate în soluţionarea acestei probleme trebuie să fie interesele şi drepturile copiilor", apreciază ministerul transnistrean.

Soarta copiilor din şcolile româneşti

Reamintim că la scurt timp după parafarea acordului de asociere între Republica Moldova şi UE şi concomitent cu declararea limbii române limbă oficială de către Curtea Constituţională din Transnistria, un grup de miliţieni transnistreni a descins în forţă la liceul cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol. Apoi, directorul liceului a fost chemat în prima zi de Crăciun la Tribunalul din capitala aşa-zisei republici transnistrene sub acuzaţia de nesupunere faţă de regimul separatist.

Luni, 13 ianuarie, conturile liceului teoretic Lucian Blaga au fost blocate. Directorul instituţiei a explicat, în cadrul unei reuniuni de la Ministerul Educaţiei, la care au luat parte cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură administrativă riscă să blocheze activitatea instituţiei.

O zi mai târziu, Preşedintele Traian Băsescu a solicitat misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, acuzând "presiunii administrative" făcute de Tiraspol, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Traian Băsescu a apreciat că "acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă".

Comunitatea internaţională şi "moneda de schimb"

Referitor la "comunitatea internaţională" şi "folosirea elevilor ca monedă de schimb", reamintim că la data de 19 octombrie 2012 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat o decizie ce confirmă faptul că în Transnistria au loc încălcări flgrante ale dreptului omului şi în special al dreptului la educaţie al moldovenilor în limba lor natală. Dar nu de către Chişinău, ci de către ruşi.

CEDO a considerat că regimul de la Moscova, care deţine controlul absolut asupra Transnistriei, se face vinovat de dispariţia a zeci de şcoli româneşti în zona separatistă. Ca atare, decizia CEDO obligă Rusia să redeschidă toate şcolile cu predare în limba română pe care le-a desfiinţat în Tiraspol. De asemenea, Rusia a fost obligată să plătească despăgubiri pentru că încalcă dreptul la educaţie în limba română prin intimidările Tiraspolului asupra şcolilor româneşti.

Desigur, Rusia nu s-a supus deciziei CEDO şi intimidările au continuat. Presiunea asupra elevilor şi profesorilor din cele 8 şcoli cu predare în limba română a crescut. Aceştia sunt ameninţaţi de administraţia regiunii transnistrene. Unii dintre ei trebuie să treacă zilnic prin puncte de control pentru a ajunge la şcoală, reclamă românii ce trăiesc pe teritoriul Transnistriei.

„Rusia s-a obişnuit să-i ţină pe toţi sub talpa ei, iar atunci când vede că scapă frâul îşi arată colţii. Iar noi românii din Stânga Nistrului suntem ca o monedă de schimb pentru ei. Ne-am săturat de atâta dictatură din partea lor. Dorim să educăm copiii în linişte”, susţine Raisa Pădurean, directorul adjunct al Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, care a fost agresată atunci când a încercat să-i filmeze pe miliţieni în timpul descinderii la liceu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe