Tensiuni în strâmtoarea Taiwanului. China lansează ample exerciţii militare "de pedepsire"

Un soldat se uită cu binoclul în timpul unor exerciţiilor militare ale Chinei în apele din jurul Taiwanului, la 5 august 2022 (Getty Images)
Redacţia
23.05.2024

Beijingul furios a lansat, joi, o serie de exerciţii militare "de pedepsire" în jurul Taiwanului pentru aşa-zise "acte separatiste", trimiţând avioane de război puternic înarmate şi simulând atacuri, în timp ce presa chineză de stat îl denigrează pe preşedintele taiwanez nou învestit, Lai Ching-te, transmite Reuters.

Exerciţiile militiare se desfăşoară în strâmtoarea Taiwan şi în jurul grupurilor de insule controlate de Taiwan care se află lângă coasta chineză, şi au loc la doar trei zile după ce Lai a preluat funcţia, o persoană pe care Beijingul o detestă ca fiind "separatistă".

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, a denunţat discursul de învestire de luni al lui Lai, în care acesta a cerut Beijingului să înceteze cu ameninţările şi a declarat că cele două părţi ale strâmtorii "nu se subordonează una alteia".

Marţi, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, l-a etichetat pe Lai ca fiind "mârşav".

Lai a propus în repetate rânduri să aibă loc discuţii cu China, dar a fost respins. El spune că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său şi respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL) a declarat că a început exerciţiile militare comune, implicând armata, marina, forţele aeriene şi forţele de rachete, în zonele din jurul Taiwanului la ora 7:45 a.m. (23:45 GMT).

Exerciţiile se desfăşoară în strâmtoarea Taiwan, în nordul, sudul şi estul Taiwanului, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, controlate de Taiwan, a precizat comandamentul, într-un comunicat.

Presa de stat chineză a declarat că R.P.Chineză a trimis nave de război şi zeci de avioane de vânătoare cu rachete reale şi a efectuat simulări de lovituri asupra unor ţinte militare de mare valoare.

Exerciţiile, denumite "Joint Sword - 2024A", sunt programate să dureze două zile. Însă, spre deosebire de un exerciţiu similar "Joint Sword" din aprilie anul trecut, aceste exerciţii sunt etichetate "A", deschizând calea unor potenţiale continuări.

Ministerul Apărării din Taiwan a condamnat exerciţiile, afirmând că a trimis forţe în zonele din jurul insulei, că apărarea sa aeriană şi forţele de rachete terestre urmăresc ţintele şi că este încrezător că îşi poate proteja teritoriul.

"Lansarea de exerciţii militare cu această ocazie nu numai că nu contribuie la pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, dar evidenţiază şi mentalitatea militaristă (a Chinei)", a declarat ministerul.

Biroul prezidenţial din Taiwan şi-a exprimat regretul că R.P.Chineză ameninţă libertăţile democratice ale insulei, precum şi pacea şi stabilitatea regională prin "provocări militare unilaterale", dar a declarat că oamenii pot fi siguri că Taiwanul îşi poate asigura securitatea.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a declarat că discursul de învestire al lui Lai a fost "extrem de dăunător", iar contramăsurile Chinei sunt "legitime, legale şi necesare".

Discursul lui Lai a fost o mărturisire a dorinţei de a obţine independenţa Taiwanului şi a subminat pacea şi stabilitatea de cealaltă parte a strâmtorii, a spus acesta.

Viitorul Taiwanului poate fi decis doar de cei 1,4 miliarde de chinezi, nu doar de cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului, a adăugat el.

Nicio surpriză

Un oficial de rang înalt din Taiwan, care a vorbit sub protecţia anonimatului având în vedere caracterul sensibil al subiectului, a declarat că exerciţiile fac parte dintr-un scenariu pe care Taiwanul l-a anticipat şi că guvernul insulei are o "înţelegere cuprinzătoare" a mişcărilor militare chineze.

Oficialii taiwanezi declaraseră în perioada premergătoare învestirii că supraveghează mişcările militare chineze. China a organizat ultima dată jocuri de război la scară largă în apropierea Taiwanului în 2023 şi 2022.

Exerciţiile se concentrează pe patrule comune de pregătire de luptă maritimă şi aeriană, lovituri de precizie asupra unor ţinte cheie şi operaţiuni integrate în interiorul şi în afara lanţului insular pentru a testa "capacităţile reale de luptă comune" ale forţelor, a declarat armata chineză.

"Aceasta este, de asemenea, o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forţelor de independenţă din Taiwan şi un avertisment sever împotriva interferenţelor şi provocărilor din partea forţelor externe", a adăugat comandamentul.

Presa de stat chineză a publicat o hartă a zonelor de exerciţiu, în cinci zone din jurul Taiwanului şi a insulelor pe care Taiwanul le controlează în apropierea coastei chineze.

Oficialii taiwanezi au declarat că aceste zone se află în afara zonei contigue a Taiwanului, care se află la 24 de mile marine (circa 45 km) de coasta insulei principale.

Potrivit unui oficial, China nu a anunţat nicio zonă de interdicţie aeriană şi nici Taiwanul nu a observat mişcări pe scară largă ale forţelor terestre şi ale rachetelor chineze.

Su Tzu-yun, cercetător la cel mai important grup de reflecţie militară din Taiwan, Institutul pentru Cercetare în domeniul Apărării şi Securităţii Naţionale, a declarat că, deşi exerciţiile vor dura doar două zile, domeniul de aplicare este mare în comparaţie cu exerciţiile anterioare, deoarece au inclus insulele periferice ale Taiwanului.

Acest lucru este menit să demonstreze capacitatea Chinei de a controla mările şi de a preveni implicarea forţelor străine, a spus el.

"Semnalele politice de aici sunt mai sugestive decât cele militare", a adăugat el.

Nu a existat niciun semnal de alarmă în Taiwan, unde oamenii sunt obişnuiţi de mult timp cu activitatea militară chineză. Indicele bursier de referinţă, care se află în prezent la maxime istorice, a crescut joi cu 0,2%.

"Exerciţiile vor avea un impact psihologic pe termen scurt, dar nu vor inversa tendinţa ascendentă pe termen lung a acţiunilor din Taiwan", a declarat vicepreşedintele Mega International Investment Services, Alex Huang.

Un oficial al băncii centrale a declarat că piaţa valutară a funcţionat normal, fără intrări sau ieşiri anormale de capital străin.

În august 2022, China a lansat exerciţii militare cu focuri reale în jurul Taiwanului, imediat după o vizită foarte condamnată de Beijing a fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA Nancy Pelosi. Această serie de exerciţii, a căror amploare a fost fără precedent, a durat patru zile, urmate de câteva zile de exerciţii suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor