Şeful ONU spune că Rusia trebuie să menţină sancţiunile impuse Coreei de Nord

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres (gov.md)
Redacţia
22.06.2024

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că Rusia trebuie să respecte sancţiunile ONU privind Coreea de Nord. Avertismentul vine în contextul în care ce cele două ţări şi-au consolidat recent legăturile şi au convenit să îşi ofere reciproc asistenţă militară imediată în cazul în care oricare dintre ele s-ar confrunta cu o agresiune armată, potrivit Reuters.

Pactul de securitate semnat miercuri de Vladimir Putin cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un - vine în urma acuzaţiilor americane potrivit cărora Phenian-ul a transferat arme către Rusia pentru a le folosi împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat acuzaţiile.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pe 28 iunie pe tema Coreei de Nord, la cererea SUA, Franţei, Marii Britanii, Coreei de Sud şi Japoniei, care doresc să discute despre transferurile de arme efectuate de Phenian ce încalcă rezoluţiile Consiliului.

Cunoscută în mod oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord se află sub incidenţa sancţiunilor ONU din 2006 pentru programele sale nucleare şi balistice, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor - cu sprijinul Rusiei.

"Există sancţiuni aprobate de Consiliul de Securitate în legătură cu RPDC. Orice relaţie pe care orice ţară o are cu RPDC, inclusiv Federaţia Rusă, trebuie să respecte în întregime aceste sancţiuni", a declarat Guterres vineri reporterilor.

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a refuzat să comenteze comentariile lui Guterres.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost divizat cu privire la modul în care trebuie să se ocupe de Phenian. Rusia şi China susţin că mai multe sancţiuni nu vor ajuta şi doresc ca astfel de măsuri să fie atenuate. Ei au propus ca unele sancţiuni să fie ridicate în decembrie 2019, dar nu au supus niciodată la vot proiectul lor de rezoluţie.

În mai 2022, cei doi au opus veto unui efort condus de SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza reluării lansărilor de rachete balistice. Apoi, în martie, Rusia a pus veto la reînnoirea unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor ONU.

Înainte ca grupul să se dizolve la sfârşitul lunii aprilie, trei dintre experţi s-au deplasat în Ucraina şi - într-un raport către Consiliul de Securitate - au stabilit că resturile unei rachete care a aterizat în oraşul ucrainean Harkiv la 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11.

China şi Rusia spun că exerciţiile militare comune ale Statelor Unite şi Coreei de Sud provoacă Phenianul, în timp ce Washingtonul acuză Beijingul şi Moscova că întărâtă Coreea de Nord prin faptul că o protejează de mai multe sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor