Portavionul american Theodore Roosevelt soseşte în Coreea de Sud pentru exerciţii militare

Portavionul american USS Theodore Roosevelt. (Captură Foto)
Redacţia
22.06.2024

Un portavion american cu propulsie nucleară, Theodore Roosevelt, a sosit sâmbătă în oraşul-port Busan din Coreea de Sud pentru exerciţiile militare comune din această lună cu ţara gazdă şi Japonia, într-o demonstraţie de forţă împotriva ameninţărilor nord-coreene în evoluţie, încurajată de aprofundarea cooperării militare a Nordului cu Rusia, relatează Reuters.

Portavionul cu propulsie nucleară din cadrul Grupului de atac al portavioanelor 9 a intrat sâmbătă dimineaţa devreme în baza navală din Busan, la 320 de kilometri sud-est de Seul, însoţit de distrugătorul USS Halsey şi USS Daniel Inouye, dotate cu echipamente Aegis, potrivit Marinei citată de Yonhap News.

Aceasta este prima sosire a unui portavion american în Coreea de Sud în ultimele şapte luni, de la vizita USS Carl Vinson în noiembrie. De asemenea, este şi prima escală în Busan a USS Theodore Roosevelt, care a luat parte la un exerciţiu naval trilateral între Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia în aprilie.

Sosirea de sâmbătă a avut loc în contextul în care se aşteaptă ca cele trei ţări să organizeze primul lor exerciţiu trilateral multidomeniu, denumit Freedom Edge, la sfârşitul acestei luni, pe fondul eforturilor comune de consolidare a cooperării în materie de securitate împotriva ameninţărilor nord-coreene.

Cele trei părţi au convenit să lanseze exerciţiul în timpul discuţiilor lor tripartite care au avut loc în marja conferinţei de securitate Shangri-La Dialogue la începutul acestei luni. Acesta îşi ia numele de la exerciţiile bilaterale cheie pe care SUA le desfăşoară cu vecinii asiatici - Freedom Shield cu Coreea de Sud şi Keen Edge cu Japonia.

Conform acordului, exerciţiul va avea loc în diverse domenii, inclusiv aerian, maritim, subacvatic şi cibernetic.

Context

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat săptămâna aceasta Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani şi a semnat un acord cu liderul Kim Jong Un care include un angajament de apărare reciprocă.

A fost una dintre cele mai importante acţiuni ale Rusiei în Asia din ultimii ani, pe care Kim a descris-o ca fiind echivalentă cu o alianţă.

Vizita are loc la şapte luni după o călătorie în Coreea de Sud a unui alt portavion american, Carl Vinson, într-o demonstraţie de disuasiune extinsă împotriva programelor nucleare şi de rachete ale Nordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor