China avertizează cu privire la un posibil "război comercial" cu UE

(Captură ecran)
Redacţia
22.06.2024

Beijingul a avertizat vineri că escaladarea fricţiunilor cu Uniunea Europeană în legătură cu importurile de vehicule electrice ar putea declanşa un război comercial, în timp ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a sosit în capitala chineză cu tarifele propuse pe agenda sa, relatează Reuters.

Habeck este într-o vizită de trei zile în China, iar aceasta este prima deplasare a unui oficial european de rang înalt de când Bruxelles-ul a propus taxe vamale mari asupra importurilor de vehicule electrice fabricate în China pentru a combate subvenţiile excesive.

Majorarea taxelor vamale la automobilele fabricate în China a declanşat contramăsuri şi critici dure din partea guvernului comunist de la Beijing.

În mod surprinzător, Habeck - din partea Partidului ecologist al Verzilor, care este un partener secundar în coaliţia fracţionară de trei partide din Germania - a criticat documentul strategic al Berlinului privind China, vechi de 11 luni, ca fiind prea pe termen scurt şi nefiind în concordanţă cu strategiile privind China ale altor ţări UE.

Numai în această săptămână, producătorii chinezi de automobile au cerut Beijingului să majoreze tarifele pentru maşinile pe benzină importate din Europa, iar guvernul a lansat o investigaţie de dumping asupra importurilor de carne de porc din UE, ca represalii la demersul Comisiei Europene.

"Partea europeană continuă să escaladeze fricţiunile comerciale şi ar putea declanşa un 'război comercial'. Responsabilitatea aparţine în întregime părţii europene", se arată într-o declaraţie atribuită purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului.

Acesta a afirmat că, prin ancheta sa privind dumpingul, partea europeană a "intimidat şi a constrâns întreprinderile chineze, a ameninţat că va aplica tarife vamale ridicate punitive şi a cerut informaţii prea ample".

Explicaţii?

Vizita lui Habeck este văzută ca o oportunitate pentru Germania, cea mai mare economie europeană, de a explica oficialilor chinezi recentul anunţ privind tarifele vamale, înlăturând în acelaşi timp riscul unor represalii din partea Chinei care ar putea afecta întreprinderile germane.

Vocea Germaniei are o greutate deosebită, iar principalii săi producători de automobile s-au opus vehement tarifelor UE. Berlinul a îndemnat la dialog, aşteptând în acelaşi timp ca China să facă un compromis.

Constructorii auto din această ţară ar fi cei mai expuşi la orice contramăsuri din partea Chinei, deoarece aproape o treime din vânzările lor au provenit anul trecut din economia de 18,6 miliarde de dolari. Măsura UE privind tarifele pentru vehiculele electrice a dus la o nouă prăbuşire a relaţiilor comerciale cu cea de-a doua mare economie a lumii.

Dar presa de stat chineză a prezentat vizita sa ca pe o şansă de a dezamorsa tensiunile. Germania ar trebui să caute un consens, au declarat unii experţi, potrivit tabloidului Global Times, controlat de stat.

Un nou minim

La sosirea sa la Beijing, vineri, Habeck s-a întâlnit cu ambasadorii mai multor ţări UE, la începutul unei călătorii care va include discuţii cu oficiali chinezi şi opriri la Shanghai şi Hangzhou. Se aştepta ca acesta să se întâlnească cu premierul Li Qiang, dar surse din cadrul delegaţiei germane au declarat vineri târziu că nu a fost posibil să se programeze această întâlnire înainte de plecarea lui Habeck de la Beijing.

La o recepţie la ambasada germană din Beijing, Habeck şi-a exprimat nemulţumirea faţă de actuala strategie a Berlinului pentru China, aşa cum a fost prezentată într-un document publicat în iulie anul trecut, după luni întregi de dispute în cadrul coaliţiei.

Documentul de 64 de pagini acuză Beijingul de o asertivitate crescândă şi de "practici neloiale", dar era vag în ceea ce priveşte măsurile politice de reducere a dependenţelor critice.

"O strategie înseamnă că trebuie să priveşti în viitor şi să descrii cel puţin o cale spre viitor, chiar dacă nu se va întâmpla niciodată aşa cum este descris. Aceasta este o strategie pentru China a guvernului german, aşa că ceea ce lipseşte este abordarea europeană", a spus el, adăugând că va fi necesară o actualizare "mai devreme sau mai târziu".

El nu a explicat în termeni exacţi cum vede evoluţia strategiei Germaniei.

Guvernul german nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declaraţia lui Habeck, care se adaugă la percepţiile potrivit cărora Berlinul nu a stabilit încă o cale clară pentru modelul economic german orientat spre exporturi într-o eră de protecţionism în creştere.

Anterior, vineri, Habeck şi-a temperat aşteptările cu privire la ceea ce ar putea fi rezolvat în timpul vizitei sale, spunând că nu se aşteaptă să se ajungă la o soluţie privind tensiunile comerciale.

Germania încearcă, de asemenea, să lărgească accesul companiilor sale la vasta piaţă chineză, încercând în acelaşi timp să îşi "de-rischeze" economia pentru a nu fi prea dependentă de o singură ţară.

Experţii în comerţ spun că toţi factorii economici şi politici favorizează din ce în ce mai mult relaţia dintre SUA şi Germania.

Comerţul Germaniei cu China, în valoare de 60 de miliarde de euro în primul trimestru din 2024, a fost mai mic decât volumul total de 63 de miliarde de euro al comerţului dintre SUA şi Germania. Acest lucru a întrerupt o tendinţă care a clasat China ca principal partener comercial al Germaniei timp de opt ani la rând.

Cifrele oficiale publicate vineri au subliniat această schimbare: exporturile germane către China au scăzut cu 14% în luna mai faţă de anul trecut, în timp ce exporturile către Statele Unite au crescut cu 4,1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor