Cea mai bogată femeie din Rusia primeşte acceptul lui Putin de a construi un sistem de plăţi [Bloomberg]

Tatyana Bakalchuk a devenit prima femeie miliardară autohtonă din Rusia, după ce a fondat site-ul de comerţ electronic Wildberries în timp ce se afla în concediu de maternitate (Screenshot - X)
Redacţia
22.06.2024

Tatyana Bakalchuk a câştigat miliarde de dolari vânzând orice, de la mături la rochii de mireasă, pe piaţa sa online. Acum, cea mai bogată femeie din Rusia face o schimbare surprinzătoare - ajută la izolarea economiei de sancţiuni prin construirea unei alternative la sistemul global de plăţi din care au fost excluse principalele bănci ruseşti, potrivit Bloomberg.

Wildberries a lui Bakalchuk - versiunea ruşilor ca răspuns la Amazon - începe un parteneriat cu Russ Group, cel mai mare agent de publicitate în aer liber din ţară, pentru a construi o piaţă digitală care să ajute întreprinderile mici şi mijlocii să îşi promoveze şi să îşi exporte produsele, a anunţat compania în această săptămână.

Totodată, ei intenţionează să creeze o platformă de plăţi care ar putea oferi un substitut pentru reţeaua transfrontalieră dominantă, cunoscută sub numele de Swift, susţin două persoane apropiate Kremlinului care au vorbit sub anonimat.

Efortul a fost aprobat personal de preşedintele Vladimir Putin, care l-a ales pe Maxim Oreşkin, adjunctul şefului administraţiei de la Kremlin, să îl supervizeze, au declarat sursele. Nu există garanţii că sistemul de plată va avea succes, a spus una dintre ele.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat printr-un mesaj text că preşedintele a ordonat oficialilor să ia în considerare proiectul platformei digitale a lui Wildberries şi Russ, dar că nu există încă detalii.

Swift este principala reţea de mesagerie prin care sunt iniţiate plăţile internaţionale. Creată în anii 1970, aceasta leagă aproximativ 11.000 de instituţii din peste 200 de ţări şi teritorii. SUA şi Uniunea Europeană au sancţionat principalii creditori ai Rusiei după invazia din Ucraina, tăindu-le accesul la Swift şi forţând Rusia să folosească alte opţiuni de plată pentru importuri şi exporturi.

Wildberries a refuzat să comenteze cu privire la planul său pentru un sistem de plăţi.

Bakalchuk - care nu este văzută ca fiind apropiată de preşedintele rus - a vorbit la forumul economic emblematic al acestuia de la Sankt Petersburg la începutul acestei luni şi a declarat că ea crede că afacerile private din Rusia au un viitor şi se dezvoltă, deşi este necesar sprijinul statului.

"Bakalchuk înţelege foarte bine că criza este momentul oportunităţilor. Ea caută să îşi extindă afacerea pentru a o proteja, pentru a deveni prea mare pentru a da faliment şi mai vizibilă pentru Kremlin", a declarat Alexandra Prokopenko, cercetător la Carnegie Russia Eurasia Center.

Propria ei avere a crescut în urma invaziei din Ucraina, umflându-se cu aproximativ 40%, ajungând la 8,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe măsură ce stimulentele fiscale au stimulat cheltuielile de consum.

Valoarea produselor vândute pe Wildberries a crescut anul trecut cu 50%, până la 2.500 de miliarde de ruble (28 de miliarde de dolari), cu o proporţie tot mai mare de bunuri interne. În comentarii trimise prin e-mail, biroul de presă al Wildberries a dat credit popularităţii cumpărăturilor online, precum şi dezvoltării platformei sale, inclusiv extinderea infrastructurii şi a reducerilor.

Exodul occidental

Exodul retailerilor occidentali, precum Ikea, H&M şi Levi's, a ajutat, de asemenea. În timp ce producătorii ruşi au intervenit, Wildberries şi rivalul său Ozon au ajutat, de asemenea, cumpărătorii să aibă acces la mărcile americane şi europene care au plecat oficial. Moscova a introdus o legislaţie care permitea importul de produse în Rusia fără acordul deţinătorului mărcii comerciale, permiţând Wildberries şi Ozon să vândă aproape tot ce puteau vinde înainte de război.

"De multe ori nu am nicio idee dacă o marcă a părăsit Rusia sau nu. Dacă am nevoie de ceva, pur şi simplu îl caut pe Wildberries şi îl cumpăr", a declarat Elena, 35 de ani, un designer de interior din regiunea Moscovei, care a cerut să nu i se folosească numele de familie pentru a-i proteja identitatea.

Ea încă mai poate găsi articole Ikea pe Wildberries, chiar dacă compania a abandonat piaţa şi fabricile sale în 2022. Chiar şi bunica ei în vârstă de 79 de ani foloseşte serviciul, a spus ea.

Războiul a ajutat la susţinerea cheltuielilor de consum, de asemenea. Cheltuielile bugetare anuale ale guvernului rus, inclusiv cele militare şi sociale, au crescut cu o treime anul trecut faţă de 2021, în timp ce mobilizarea, fuga multor ruşi în străinătate şi scăderea numărului de muncitori străini au creat o lipsă masivă de forţă de muncă.

Acest lucru a stimulat creşterea salariilor într-un ritm care nu a mai fost văzut înainte de criza financiară din 2008 şi a crescut capacitatea consumatorilor de a face cumpărături, a declarat Sofya Donets, economist la T-Investments.

"Acest lucru a adus grupuri întregi de oameni într-o categorie superioară de bogăţie şi consum".

Cumpărăturile online şi-au extins expansiunea din epoca Covid, crescând cu 45% anul trecut, ajungând la 8,3 trilioane de ruble, potrivit cercetării INFOLine. Controlând mai mult de jumătate din piaţă, Wildberries şi Ozon au fost câştigătorii.

"Wildberries a fost unul dintre pionierii pieţei ruseşti de comerţ electronic", a declarat Marat Ibragimov, analist la Gazprombank, adăugând că punctul său forte a fost acela de a oferi condiţii bune pentru furnizori şi o gamă largă de produse la preţuri mici pentru clienţi.

Bakalchuk a înfiinţat compania în 2004 ca un loc pentru persoanele cu un buget limitat şi cu puţin timp pentru cumpărături. Ea a comandat haine în vrac dintr-un catalog german de vânzare prin poştă, a scanat fotografiile şi le-a postat pe site-ul său. Ea însăşi a livrat produsele, în loc să folosească serviciul poştal, care nu era de încredere.

Sancţionată de Ucraina

Spre deosebire de miliardarii care şi-au făcut averile în privatizările haotice din anii '90 sau care au prosperat la începutul anilor 2000 sub Putin, Bakalchuk nu a avut niciodată o întâlnire faţă în faţa cu preşedintele rus şi nu a fost sancţionată de Washington sau Bruxelles.

Ea a fost însă sancţionată de Ucraina, înainte de invazia Kremlinului din 2022, deoarece Wildberries a vândut o serie de produse cu tematică naţionalistă rusă, cum ar fi uniforme militare şi tricouri care îl lăudau pe Putin. Acest lucru a forţat-o să lichideze afacerea ucraineană.

Proiectul lui Bakalchuk cu Russ Group urmăreşte să îşi lărgească aria de acoperire către vecinii favorabili Rusiei şi către ţările din aşa-numitul Sud Global, inclusiv China şi India, potrivit comunicatului Wildberries. Acesta ar putea contribui la creşterea PIB-ului rusesc cu 1,5% pe an, a relatat mass-media RBC, citând persoane neidentificate care cunosc planul.

Cu toate acestea, crearea unui sistem de plăţi poate creşte riscul ca Bakalchuk să intre sub incidenţa sancţiunilor americane sau europene, deoarece aliaţii occidentali ai Ucrainei au vizat alte servicii financiare ruseşti, inclusiv sistemul de plăţi Mir şi echivalentul Swift al băncii centrale, numit SPFS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor