Nave ruseşti civile spionează la greu, de ani de zile, infrastructura din Marea Nordului

"Nava spion" rusă de cercetare oceanografică Admiral Vladimirsky (Screenshot - Navy Lookout)
Redacţia
22.06.2024

Navele ruseşti non-militare spionează de ani de zile conductele şi cablurile din Marea Nordului, iar acest lucru se întâmplă la o scară mult mai mare decât se ştia până acum, a scris ziarul belgian De Tijd, pe baza unei cercetări efectuate împreună cu Follow the Money (FTM), relatează NL Times.

Potrivit surselor citate, 167 de nave ruseşti non-militare au efectuat 945 de acţiuni suspecte în apropierea infrastructurii critice din Marea Nordului în ultimii zece ani. Au fost implicate nave de cercetare, nave de marfă, nave frigorifice, petroliere, bărci de pescuit şi chiar vehicule de pasageri.

"Acţiunile suspecte" au avut loc în zonele economice ale ţărilor din Marea Nordului: Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Germania, Regatul Unit şi Norvegia. Navele ruseşti au ajuns întotdeauna la mai puţin de un kilometru de conducte şi cabluri şi au zăbovit acolo.

"Modelele de navigaţie deviante nu sunt neapărat suspecte. Dimpotrivă, acest lucru se întâmplă foarte des, chiar şi în cazul navelor care nu sunt ruseşti. Dar este suspect dacă acest lucru se întâmplă deasupra conductelor şi cablurilor, a declarat Thomas De Spiegelaere, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Navigaţie.

În Europa există multe îngrijorări cu privire la faptul că Rusia vizează cablurile şi conductele de pe fundul mării pentru sabotaj, interceptare sau manipulare.

"Este absolut adevărat că infrastructura noastră subacvatică nu a fost monitorizată corespunzător de ani de zile. Până de curând, aceasta nu a fost niciodată o prioritate în materie de securitate. Nu ne-am gândit niciodată că acele conducte şi cabluri ar putea fi sabotate", a recunoscut De Spiegelaere.

El a adăugat că armata a fost mai atentă la acest aspect din 2019, în special după sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022.

"Nu a fost detectat niciun sabotaj pe cablurile belgiene sau olandeze. Dar au fost găsiţi explozibili pe un cablu britanic la începutul crizei din Ucraina", a precizat De Spiegelaere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor