Viktor Orban, derapaj serios înainte de întâlnirea cu Olaf Scholz: Germania "nu mai miroase la fel"

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
22.06.2024

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Germania "nu mai miroase la fel", într-o aparentă ironie la adresa migraţiei crescânde în această ţară, în timp ce îl vizita pe Olaf Scholz, cancelarul german, la Berlin, relatează The Telegraph.

"[Germania] nu mai are acelaşi gust ca înainte, nu mai miroase la fel ca înainte, toată această Germanie nu mai este Germania pe care bunicii şi părinţii noştri au folosit-o ca exemplu pentru noi", a declarat Viktor Orban, la un post de radio maghiar, înainte de a se întâlni cu Scholz.

De asemenea, el a mai spus că Germania obişnuia să fie o naţiune a "ordinii", a "muncii bine organizate" şi a "oamenilor harnici".

Potrivit cotidianului german Die Welt, premierul ungar a mai afirmat că Germania este acum "o lume colorată, schimbată, multiculturală", în care migranţii "nu mai sunt oaspeţi... este o schimbare foarte mare".

Comentariile sale au înrăutăţit o vizită deja tensionată, în condiţiile în care Berlinul şi alţi lideri UE se simt din ce în ce mai inconfortabil din cauza relaţiei înfloritoare a lui Orban cu Vladimir Putin, liderul rus.

De asemenea, Orban este acuzat de erodarea democraţiei în Ungaria şi de faptul că se distanţează din ce în ce mai mult de consensul de la Bruxelles în ceea ce priveşte problemele-cheie, în special sprijinul acordat Ucrainei şi migraţia.

Valuri de migraţie în Germania

Germania se luptă cu o creştere majoră a migraţiei ilegale, ceea ce a determinat guvernul să introducă controale suplimentare la frontieră în 2023. De asemenea, a devenit o chestiune politică volatilă, alimentând succesul partidului de extremă dreapta AfD în alegerile europene de la începutul lunii iunie.

Orban a făcut aceste remarci controversate înaintea unei întâlniri la Berlin cu Scholz pentru a discuta despre preluarea de către naţiunea sa a preşedinţiei Consiliului UE, care se roteşte între statele membre ale UE.

În mod neobişnuit, Orban nu participă la o conferinţă de presă comună cu Scholz, aşa cum se obişnuieşte în cazul aliaţilor în vizită. Scholz a anunţat că intenţionează să instituie un sistem de procesare a migranţilor şi a solicitanţilor de azil în ţări terţe, care ar putea fi inspirat din sistemul din Rwanda al Regatului Unit sau din acordul privind migraţia încheiat de Italia cu Albania.

Săptămâna aceasta, el a fost supus presiunilor din partea liderilor de stat germani pentru a accelera procesul de alegere a unui model, din cauza creşterii nivelului de migraţie şi a popularităţii crescânde a extremei drepte în Germania. Experţii spun că un astfel de plan s-ar confrunta cu obstacole juridice şi practice semnificative în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor