Miile de migranţi chinezi care merg spre graniţa dintre SUA şi Mexic rămân fără un punct cheie de intrare în America

Migranţi chinezi reţinuţi de Serviciul Vamal şi de Protecţie a Frontierelor din SUA la frontiera dintre SUA şi Mexic în Jacumba, California, în noiembrie. (Getty Images)
Redacţia
22.06.2024

Ecuadorul intenţionează să suspende accesul fără vize pentru călătorii chinezi începând cu 1 iulie, închizând un punct de sosire popular folosit anul trecut de mii de migranţi chinezi care se îndreptau spre graniţa SUA-Mexic, relatează Business Insider.

Din 2016, Ecuadorul a permis cetăţenilor chinezi să îi treacă graniţa fără viză şi să rămână până la 90 de zile.

Însă, Ministerul Afacerilor Externe şi Mobilităţii Umane a declarat, marţi, că pune capăt programului "din cauza creşterii neobişnuite a fluxurilor migratorii neregulamentare ale cetăţenilor chinezi" care au depăşit termenul de 90 de zile.

Este doar una dintre cele două naţiuni din cele două Americi care oferă acces fără viză pentru cetăţenii chinezi. Cealaltă este Surinam, o ţară mai mică, cu o populaţie de aproximativ 618.000 de persoane.

Ministerul ecuadorian a declarat că aproximativ jumătate dintre chinezii sosiţi "nu au plecat prin rutele regulate şi în termenele stabilite prin lege".

Multe persoane au folosit ţara ca "punct de plecare pentru a ajunge la alte destinaţii din emisferă", a adăugat ministerul.

Centrul Niskanen a evaluat în luna mai că călătorii chinezi au intrat în Ecuador de 48.381 de ori în 2023, dar au părăsit ţara în mod legal doar de 24.240 de ori în acel an. Deficitul a fost "de departe cel mai mare număr dintre toate naţionalităţile", a scris think tank-ul american.

Acesta vine pe fondul unei creşteri bruşte a sosirilor de chinezi în acel an, cu o creştere de 235% în comparaţie cu media precedentă de cinci ani, potrivit Centrului Niskanen.

Accesul fără vize a făcut recent din Ecuador un punct de intrare important în Americi pentru migranţii chinezi care doresc să călătorească prin America Centrală şi să ajungă la graniţa SUA-Mexic.

Cum folosesc migranţii chinezi Ecuadorul pentru a ajunge în SUA

Mii de migranţi zboară în Ecuador înainte de a trece prin Columbia, unde încep un drum epuizant pe o rută periculoasă, condusă de carteluri, printr-o porţiune de junglă numită Darien Gap.

Dacă reuşesc, ajung în Panama. Mai mult de 15.500 de migranţi chinezi au fost număraţi la ieşirea din Darien Gap în 2023, potrivit grupului de reflecţie The Wilson Center, cu sediul la Washington.

"Această cifră este de aproape opt ori mai mare decât cea din aceeaşi perioadă din 2022 şi de peste 40 de ori mai mare decât cea din 2021", a scris Joshua Peng, asociat al programului de cercetare privind refugiaţii şi strămutarea la The Wilson Center.

Mulţi migranţi călătoresc apoi în Mexic, încercând să ajungă în SUA prin graniţa de sud a acesteia.

Oficialii de frontieră americani au declarat că au reţinut 37.000 de migranţi chinezi care au încercat să treacă graniţa în 2023, adică de 10 ori mai mulţi decât în anul precedent. Numărul real al celor care au încercat să treacă frontiera a fost cel mai probabil mai mare.

Fluxul de migranţi chinezi a continuat să crească în 2024, CBS raportând în februarie că a observat 600 de migranţi, dintre care mulţi erau chinezi, care au intrat în SUA într-o singură zi.

Subcomitetul pentru supraveghere, investigaţii şi responsabilitate al House Homeland Security a declarat în mai că numărul de cetăţeni chinezi întâlniţi de autorităţi la frontiera SUA în martie a crescut cu 8.000% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Imigraţia ilegală de la graniţa sudică a crescut în importanţă politică în SUA, liderii republicani făcând presiuni pentru o securitate sporită la graniţă şi afirmând că statele din sudul ţării nu sunt capabile să facă faţă unui val de migranţi.

Datele privind sosirile de chinezi în Ecuador oferă câteva indicii privind datele demografice ale migranţilor care ajung în SUA. Potrivit Centrului Niskanen, Shanghai este regiunea chineză cu cea mai mare rată pe cap de locuitor a persoanelor care pleacă pentru a ajunge în Ecuador, cu 274 de sosiri la fiecare 1 milion de locuitori din Shanghai.

Hong Kong este pe locul al doilea, cu 257 de sosiri la 1 milion de persoane, urmat de Beijing, cu 161 de sosiri la 1 milion de persoane. Xinjiang se află pe locul şase, cu 24 de sosiri la 1 milion de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor