Viktor Orban este aşteptat să facă o vizită surpriză la Kiev marţi

Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Redacţia
02.07.2024

Viktor Orban din Ungaria este aşteptat să călătorească marţi la Kiev, potrivit informaţiilor furnizate din trei surse care sunt la curent cu planurile, într-o vizită surpriză a unuia dintre cei mai pro-ruşi lideri europeni, care are loc în timp ce Ungaria preia preşedinţia rotativă a UE, transmite The Guardian.

Două surse de la Budapesta au declarat că Orban este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, în prima călătorie a premierului ungar în Ucraina vecină de la începutul invaziei la scara largă, în urmă cu mai bine de doi ani.

Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a refuzat să comenteze orice posibilă vizită. Dar o altă sursă din Kiev a confirmat planurile.

"Orban este aici mâine, cu excepţia cazului în care există o schimbare de ultim moment", a declarat sursa.

Una dintre sursele de la Budapesta a declarat că planurile de călătorie au apărut după negocieri îndelungate pe tema drepturilor minorităţii ucrainene vorbitoare de limbă maghiară, care trăieşte în vestul îndepărtat al Ucrainei, aproape de graniţa dintre cele două ţări.

"A fost o precondiţie pentru întâlnire ca problema drepturilor privind naţionalitatea să fie rezolvată. În ultimele săptămâni, s-a ajuns la un acord. Ei vor putea anunţa acest lucru ca pe un succes", a declarat o sursă de la Budapesta care cunoaşte pregătirea vizitei.

În timp ce problema drepturilor privind cetăţenia a fost una dintre cele mai vocale plângeri ale Budapestei în ceea ce priveşte Ucraina, citicii lui Orban l-au acuzat că foloseşte această problemă ca pe un paravan pentru a facilita promovarea punctelor de vedere ale Rusiei cu privire la conflict.

Spre deosebire de majoritatea naţiunilor europene, Ungaria a contestat în mod repetat necesitatea de a sprijini Ucraina din punct de vedere militar şi a solicitat în schimb o încetare a focului. După câştigarea alegerilor parlamentare din 2022, Orban l-a inclus pe Zelenski pe o listă de "adversari" care ar fi conspirat împotriva sa şi ar fi sprijinit opoziţia.

Între timp, Budapesta a menţinut deschise canalele cu Moscova, iar ministrul de Externe al lui Orban, Peter Szijjarto, a efectuat cel puţin cinci călătorii în Rusia de la începutul războiului, cea mai recentă vizită fiind luna trecută la un forum economic din Sankt Petersburg.

Luni, Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul anului, spre consternarea multor alţi politicieni europeni, având în vedere confruntările frecvente ale ţării cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte problemele interne legate de statul de drept şi politica externă.

Un diplomat de rang înalt al UE a rezumat recent nivelul de îngrijorare cu privire la preluarea preşedinţiei de către Ungaria, spunând: "Iau pastile pentru a mă calma atunci când vorbesc despre această problemă, pentru că devine cu adevărat ridicol ... la fiecare cotitură a drumului îi vezi pe unguri împiedicând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor".

Sursa de la Kiev a declarat că există incertitudini cu privire la faptul dacă Orban călătorea la Kiev în scop bilateral sau în calitate de reprezentant al UE.

"Există în mod clar un conflict [între interesele UE şi cele ale Budapestei]", a declarat sursa.

Săptămâna trecută, guvernele UE au convenit să utilizeze 1,4 miliarde EUR din profiturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a furniza arme şi alte ajutoare Ucrainei, ocolind veto-ul ungar care a blocat atât de des deciziile UE privind Ucraina. În replică, Budapesta a acuzat UE de o încălcare "neruşinată" a propriilor norme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor