"Nu ne vom înrola": Ultraortodocşii din Israel promit să sfideze ordinele de a servi în armată

Bărbaţi evrei ultra-ortodocşi ţin pancarte şi se roagă în timp ce blochează o autostradă principală în timpul unui protest împotriva încorporării în armata israeliană, în iunie, în Bnei Brak, Israel. (Getty Images)
Redacţia
02.07.2024

În timp ce mii de bărbaţi se grăbeau spre piaţa principală din cartierul ultraortodox Mea Shearim din Ierusalim, duminică, pentru un protest, aceştia au trecut pe lângă pancarte care declarau "război" unui ordin controversat al instanţei supreme din Israel.

Hotărârea Curţii Supreme din 25 iunie a declarat că guvernul israelian trebuie să înroleze în armată evreii ultraortodocşi (aşa-numiţi Haredim) cu vârstă de recrutare, anulând o scutire de facto în vigoare de la fondarea ţării, din urmă cu 76 de ani.

Mitingul de duminică din Piaţa Shabbat, la care au participat mii de persoane, a avut drept scop să demonstreze împotriva deciziei, despre care un alt afiş spunea că a "înfipt o sabie" în "beit midrash", sau sala de studiu a Torei.

Protestul a scos în evidenţă falia din societatea israeliană dintre evreii ultraortodocşi, pe care premierul Benjamin Netanyahu se bazează pentru a-şi menţine guvernul, şi alţi israelieni, dintre care mulţi cred că toţi cetăţenii evrei ar trebui să servească în armată, în special în timp de război.

Mulţi bărbaţi haredim îşi petrec o mare parte din primii ani de viaţă în afara forţei de muncă, studiind în şcoli religioase cunoscute sub numele de yeshivas, care sunt parţial finanţate prin subvenţii guvernamentale.

Pentru mulţi haredim, ideea că ar putea fi retraşi din studiul scripturilor şi înrolaţi în armata israeliană este pur şi simplu exclusă.

Un acord încheiat în timpul fondării Israelului a scutit câteva sute de bărbaţi haredim de la recrutare. Cu toate acestea, comunitatea a crescut exponenţial de atunci, permiţând zecilor de mii de bărbaţi ultraortodocşi să evite acum recrutarea.

"Nu putem privi cum rup Tora în bucăţi", a spus un alt bărbat, citat de Reuters, care a vorbit sub rezerva anonimatului, din cauza normelor culturale ale comunităţii sale, dintre care unele nu sunt dispuse să vorbească cu presa. "Nu putem sta liniştiţi. Înalta Curte, guvernul, tot Knessetul (parlamentul)... caută modalităţi de compromis şi de a trimite băieţii Haredi să fie distruşi. Vom muri mai degrabă decât să fim înrolaţi".

Ciocnirile dintre unii protestatari şi poliţie care au urmat adunării din Mea Shearim au subliniat profunzimea emoţiilor din comunitatea ultraortodoxă, mulţi dintre aceştia considerând că serviciul militar este incompatibil cu modul lor de viaţă.

Unele cartiere ultraortodoxe precum Mea Shearim evită tehnologia modernă. Un bărbat prezent la protestul de duminică avea o pancartă pe care scria: "Viaţa este fericită doar fără internet şi filme".

Cinci persoane au fost arestate în timpul confruntărilor, după ce unii au aruncat cu pietre, au dat foc coşurilor de gunoi şi au atacat maşina ministrului locuinţelor Yitzhak Goldknopf, el însuşi un evreu Haredi.

Rabinii îşi pierd influenţa

Mulţi se tem că înrolarea în masă ar putea schimba modul de viaţă din cartierele lor izolate.

Farber, jurnalistul Haredi care a servit cândva în IDF, a declarat că rabinii ultraortodocşi ar putea fi îngrijoraţi de pierderea influenţei lor.

"Liderii Haredi, liderii spirituali... sunt foarte, foarte speriaţi că vor vedea mii de băieţi tineri Haredi în uniformă în cartierele (ultra-) ortodoxe", a spus el. "Le este teamă că a fi soldat în comunitatea Haredi va deveni ceva normal. Şi dacă te duci în IDF, (s-ar putea) să începi să ai idei diferite", a spus el. "Începi să-ţi deschizi capul la alte opinii... şi nimeni nu-i va mai asculta pe rabini".

Partidul Likud al lui Netanyahu a declarat, ca răspuns la hotărârea Curţii Supreme, că speră să adopte o "lege istorică privind recrutarea" care ar "creşte semnificativ ratele de recrutare" a bărbaţilor ultraortodocşi, dar ar "recunoaşte, de asemenea, importanţa studiului Torei" - ridicând posibilitatea continuării scutirii pentru un număr mai mic de studenţi yeshiva.

Dar o sursă din opoziţia politică a declarat că nu crede că orice proiect de lege pe această temă care ar putea obţine sprijinul majoritar necesar în Knesset ar fi acceptabil pentru partenerii de coaliţie ultra-ortodocşi ai lui Netanyahu, pentru care aceasta este "problema numărul unu".

"În ceea ce priveşte procesul legislativ (suntem) blocaţi", a declarat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta cu sinceritate chestiuni politice sensibile. "Aş fi surprins dacă ei (Ministerul Apărării) ar încerca cu forţa să recruteze oameni împotriva voinţei lor, chiar dacă aceasta este legea. Dar acest lucru îi pune într-o situaţie foarte dificilă acum, deoarece hotărârea instanţei a fost atât de clară."

Sursa a precizat că nu este clar ce se va întâmpla cu cei care nu vor fi recrutaţi. Închisoarea este ultima etapă a unui proces care începe cu refuzul eliberării paşapoartelor şi reţinerea beneficiilor.

"Aşadar, s-ar putea să asistăm la acest tip de proces pentru un număr mare de bărbaţi ultraortodocşi. Nu ştiu cât de mult le afectează viaţa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor