Venezuela va relua discuţiile cu SUA, afirmă preşedintele Maduro

Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)
Redacţia
02.07.2024

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat luni că discuţiile vor fi reluate în curând cu Statele Unite, care au reimpus sancţiuni care blochează industria petrolieră a ţării sud-americane, în perspectiva alegerilor din această lună, potrivit AP.

Maduro a susţinut că Washingtonul a iniţiat propunerea şi că Vnezuela a fost de acord cu aceasta după două luni de analiză atentă.

"Miercurea viitoare, negocierile cu Statele Unite vor fi reluate", a declarat Maduro la televiziunea de stat.

Context

Anul trecut, Statele Unite şi Venezuela au lansat negocieri secrete în Qatar. În cele din urmă, acestea au convenit asupra unui acord radical de schimb de deţinuţi intermediat de statul din Golf.

Washingtonul l-a eliberat pe aliatul lui Maduro, Alex Saab, care fusese acuzat de Statele Unite de spălare de bani pentru Caracas.

În schimb, Venezuela a predat un fugar pe nume Leonard Francis, care a fost în centrul celui mai grav scandal de corupţie din istoria Marinei americane, a eliberat 20 de deţinuţi politic venezueleni şi a eliberat 10 deţinuţi americani.

De asemenea, Statele Unite au suspendat unele sancţiuni după ce guvernul lui Maduro şi opoziţia au convenit în Barbados, în octombrie anul trecut, să organizeze alegeri libere şi corecte în 2024, sub supravegherea observatorilor internaţionali.

Dar procesul de relaxare a situaţiei a luat sfârşit atunci când opozanţilor lui Maduro nu li s-a permis să candideze împotriva sa în alegeri, iar sancţiunile au fost repuse în vigoare în aprilie.

"Vom dezbate şi vom găsi noi acorduri astfel încât totul să fie respectat, (în special) ceea ce am semnat în Qatar" în septembrie, a declarat Maduro.

Liderul venezuelean a spus că speră la "dialog, înţelegere, un viitor pentru relaţia noastră".

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să dea vreun răspuns când a fost întrebat despre comentariile lui Maduro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor