Rusia a început să studieze rachetele ATACMS capturate

Sistemul american de rachete sol-sol MGM-140 ATACMS (Wikipedia.org)
Redacţia
02.07.2024

Forţele ruse au capturat şi studiază un sistem de ghidare intact de la o rachetă ATACMS cu rază lungă de acţiune fabricată în SUA, potrivit unor rapoarte citate de Telegraph.

RIA-Novosti, o instituţie media de stat din Rusia, a difuzat un videoclip pe o muzică dramatică care arată un bărbat în uniformă militară, purtând o cagulă, stând la o masă într-un depozit şi inspectând dispozitivul.

"Putem, în principiu, să analizăm activitatea sistemelor de rachete în toate etapele traiectoriei de zbor, adică baza de corecţie şi cât de mult poate fi corectată, deoarece zboară de-a lungul unei traiectorii balistice complexe", a declarat militarul fără nume în timp ce ridica dispozitivul pentru a-l inspecta.

O cameră de luat vederi face zoom pe presupusul dispozitiv de urmărire la o etichetă identificându-l ca făcând parte dintr-un ATACMS fabricat în SUA cu un număr de serie specific.

Nici raportul RIA-Novosti, nici înregistrarea video nu au explicat cum sau când a fost capturat dispozitivul. Experţii ruşi au declarat că se vor apuca imediat de lucru pentru a afla cum să utilizeze datele dispozitivului capturat pentru a ajuta sistemele de apărare aeriană ale Kremlinului.

Viktor Litovkin, un colonel rus în retragere, a declarat pentru portalul de ştiri online Lenta.ru că oamenii de ştiinţă vor identifica în curând orice punct slab.

"Putem reconfigura sistemele noastre de rachete sol-aer care ar trebui să o doboare [racheta] şi putem reconfigura şi pune la punct sistemele noastre de război electronic împotriva acestei rachete", a declarat el.

ATACMS are o rază de acţiune de aproape 300 de km şi a fost una dintre cele mai puternice arme ale Ucrainei, doborând centre de comandă, nave de război şi baze aeriene.

SUA au început să furnizeze ATACMS Ucrainei abia în aprilie, deoarece erau îngrijorate că utilizarea unuia dintre cele mai letale sisteme de rachete ale lor ar escalada războiul.

Forţele ruse s-au plâns de viteza şi precizia ATACMS, acestea fiind rar doborâte de forţele ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor