Rusia a lansat accidental zeci de bombe pe propriul teritoriu [Washington Post]

Bombă FAB-500 (Youtube - screenshot)
Redacţia
02.07.2024

Rusia a lansat accidental cel puţin 38 de bombe neghidate pe propriul teritoriu în perioada aprilie 2023-aprilie 2024, a relatat luni The Washington Post, citând documente interne privind curăţarea şi evacuarea bombelor pe care le-a obţinut de la serviciile de informaţii ucrainene.

Bombele planante FAB-500, care transportă o încărcătură utilă de 500 de kilograme, au căzut în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a relatat ziarul. Rusia a început să desfăşoare FAB-500 modificate din era sovietică, cu o aripă ataşată şi un kit de navigaţie, la începutul anului 2023, ca o alternativă la rachete ghidate cu precizie în scădere.

Expertul militar Ruslan Leviev a declarat că, deşi sistemele de ghidare modificate ale bombelor planetare nu sunt fiabile, "doar o fracţiune din aceste bombe eşuează, astfel încât acest lucru nu afectează eficienţa practică a acestei arme, indiferent cât de cinic poate suna".

Astra, un canal independent de ştiri Telegram care a scris în mod regulat despre incidente începând cu aprilie 2023, estimează că Rusia a lansat accidental peste 100 de bombe în regiunea Belgorod între martie şi iunie 2024.

Astra a declarat luni că alte nouă FAB-uri şi o rachetă au căzut pe regiunea de frontieră în ultimele patru zile.

Bombele nu reuşesc de obicei să detoneze, cu excepţia unui incident din 21 aprilie 2023 în oraşul Belgorod, care nu s-a soldat cu victime.

Moscova nu a răspuns solicitării de a comenta documentul, despre care publicaţia a afirmat că provine probabil de la serviciile de urgenţă ale oraşului Belgorod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor