Vară periculoasă în Grecia. Pompierii luptă împotriva incendiilor de vegetaţie pe două insule

Unul dintre incendiile din Grecia, 5 august 2021 (Getty Images)
Redacţia
02.07.2024

Pompierii s-au luptat cu incendiile de vegetaţie care au izbucnit luni pe insulele Chios şi Kos din estul Mării Egee, soldate cu rănirea a cinci persoane, în timp ce prim-ministrul Greciei a avertizat că urmează o vară periculoasă şi a declarat că ajutorul populaţiei este esenţial pentru limitarea impactului incendiilor de vegetaţie, informează AP News.

Luni dimineaţă, serviciile de urgenţă au emis ordine de evacuare pentru cei din zona Metohi din vestul insulei Chios, îndemnându-i să se îndrepte către o plajă din apropiere. Până seara, peste 140 de pompieri acţionau pentru stingerea incendiului, împreună cu opt echipe de pompieri specializaţi în incendii de vegetaţie, şapte avioane care aruncau apă şi trei elicoptere.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri, Vasilis Vathrakoyiannis, a declarat că doi pompieri au fost uşor răniţi, în timp ce alte zeci de pompieri se îndreptau spre insulă cu barca de pe insula Lesbos din apropiere şi din Atena. Televiziunea de stat ERT a raportat ulterior că alţi doi pompieri şi un voluntar au suferit arsuri, dar care nu le pun viaţa în pericol.

"Situaţia rămâne dificilă în Chios, iar toate forţele de protecţie civilă vor depune eforturi mari pentru a o limita", a declarat Vathrakoyiannis în timpul unui briefing de seară.

Un alt incendiu a izbucnit mai la sud, în Marea Egee, pe insula Kos, o staţiune balneară, şi până luni târziu a determinat evacuarea mai multor persoane, inclusiv a turiştilor din hoteluri, ca măsură de precauţie. Peste 100 de pompieri au acţionat pentru stingerea incendiului, inclusiv întăriri trimise de la Atena, precum şi şase avioane care aruncau apă şi două elicoptere, a adăugat Vathrakoyiannis.

În total, în Grecia au izbucnit 52 de incendii de vegetaţie în ultimele 24 de ore, dintre care 44 au fost combătute în primele etape, a declarat Vathrakoyiannis. Până luni seară, autorităţile încă se luptau cu opt incendii în total.

Incendiile vin la o zi după ce departamentul de pompieri a reuşit să domolească două incendii forestiere mari în apropiere de Atena, care au fost alimentate de vânturi puternice.

"Am avut o lună iunie excepţional de dificilă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu niveluri ridicate de secetă şi vânturi neobişnuit de puternice pentru acest sezon", a declarat luni premierul Kyriakos Mitsotakis în timpul unei reuniuni a cabinetului.

Potrivit acestuia, vara din acest an "se preconizează a fi deosebit de periculoasă" pentru incendiile de vegetaţie.

Mitsotakis a declarat că utilizarea dronelor ca parte a unui sistem de avertizare timpurie pentru incendiile de vegetaţie a fost deosebit de utilă în acest an şi a determinat o mai bună coordonare între autorităţi şi pompierii voluntari pentru a limita amploarea pagubelor produse de incendii până în prezent.

"Intrăm în nucleul dur al perioadei de luptă împotriva incendiilor, iar aceasta nu va fi cu siguranţă câştigată fără ajutorul populaţiei, în special în domeniul prevenirii", a declarat Mitsotakis.

Vremea caldă şi uscată, combinată cu vânturi puternice, a contribuit la propagarea incendiilor atât în Grecia, cât şi în Turcia luna trecută. Se aşteaptă ca vara acestui an să fie deosebit de predispusă la incendii după o iarnă deosebit de blândă şi uscată. Anul trecut, în urma incendiilor de vegetaţie de amploare din Grecia peste 20 de persoane şi-au pierdut viaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor