Taiwanul: China ar trebui să recupereze terenuri de la Rusia dacă tot vrea "integritate teritorială"

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te - 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Frank Fang
06.09.2024

Partidul Comunist Chinez (PCC) este mai preocupat de avansarea spre hegemonie decât de realizarea visului său de integritate teritorială, potrivit preşedintelui taiwanez Lai Ching-te.

Lai a făcut această remarcă într-un interviu acordat unui program de televiziune taiwanez difuzat la 1 septembrie pentru a marca primele sale 100 de zile în funcţie. El a remarcat că, deşi Beijingul aduce adesea în discuţie problema integrităţii teritoriale pentru a-şi justifica ambiţiile de a cuceri insula autoguvernată, Partidul Comunist nu foloseşte aceeaşi retorică privind teritoriile istorice chineze invadate de Rusia.

„Intenţia Chinei de a ataca şi anexa Taiwanul nu este din cauza a ceea ce spune sau face o persoană sau un partid politic din Taiwan. China nu vrea să anexeze Taiwanul de dragul integrităţii teritoriale”, a declarat Lai.

„Dacă este de dragul integrităţii teritoriale, de ce [China] nu ia înapoi terenurile ocupate de Rusia care au fost semnate în Tratatul de la Aigun? Rusia este acum slabă, nu?”, a adăugat el.

Dinastia Qing a semnat Tratatul de la Aigun în 1858, cedând Imperiului Rus o suprafaţă vastă de teren în ceea ce este în prezent estul îndepărtat al Rusiei. Terenul cuprinde o mare parte din graniţa actuală de-a lungul râului Amur.

Lai a sugerat ca Beijingul să aducă în discuţie tratatul şi să ceară Rusiei să restituie terenul.

Deoarece China nu o face, a adăugat Lai, „este evident că nu doreşte să invadeze Taiwanul din motive teritoriale”.

Regimul comunist chinez îl consideră pe Lai un „separatist” şi a escaladat tensiunile dintre cele două strâmtori de la victoria acestuia în alegerile din ianuarie. La câteva zile după ce Lai a fost învestit în funcţie, Beijingul a lansat ceea ce a numit „pedeapsă” - exerciţii militare care înconjoară Taiwanul.

În 2023, Joseph Wu, pe atunci ministru de Externe al Taiwanului sub predecesorul lui Lai, Tsai Ing-wen, a avertizat că regimul chinez va invada Taiwanul, cel mai probabil, în 2027.

De asemenea, directorul CIA, William Burns, a avertizat anul trecut că liderul PCC, Xi Jinping, şi-a instruit armata să fie pregătită pentru o invazie în 2027.

Adevăratul motiv pentru care Beijingul doreşte să cucerească Taiwanul, a spus Lai, este schimbarea ordinii internaţionale bazate pe reguli.

„Vrea să obţină hegemonia în spaţiul internaţional, în Pacificul de Vest - acesta este scopul său real”, a spus preşedintele.

Taiwanul este situat pe primul lanţ insular, care porneşte din Japonia spre sud, trece prin Taiwan şi Filipine şi se îndreaptă spre Malaezia. Primul lanţ insular este considerat o barieră care împiedică China să aibă acces uşor la Oceanul Pacific pentru forţele sale navale şi aeriene.

SUA, provocată

Akio Yaita, comentator politic şi jurnalist japonez, a declarat că este de acord cu evaluarea lui Lai privind intenţia Chinei de a anexa Taiwanul, potrivit unei postări pe Facebook din 2 septembrie.

„Rusia, aflată acum în mijlocul unui război, a văzut un declin al puterii sale naţionale. Dacă China vrea să îşi recupereze pământul, ar trebui să fie o bună oportunitate. Poate că se poate face doar cheltuind nişte bani. Nu se ştie de ce China continuă să ofere Rusiei, în mod privat, o mulţime de asistenţă fără să facă nicio cerere”, a scris Yaita.

Pe fondul războiului actual al Rusiei în Ucraina, administraţia Biden a sancţionat companiile chineze pentru furnizarea de maşini-unelte şi componente electronice către armata rusă.

Yaita a subliniat, de asemenea, că regimul chinez al fostului lider al PCC Jiang Zemin a cedat, de asemenea, terenuri Rusiei în anii 1990.

„Ceea ce Xi Jinping vrea să opună este lumea democratică, liberă, condusă de Statele Unite. Iar Rusia este complicele Chinei. Ideea că 'independenţa Taiwanului va duce la război' este doar o scuză ilogică a Chinei”, a conchis Yaita.

Republica Chineză (ROC), care este numele oficial al Taiwanului, a fost fondată în 1912. Guvernul ROC, condus de liderul naţionalist Chiang Kai-shek, s-a mutat în Taiwan în 1949, după ce a pierdut controlul Chinei în faţa forţelor comuniste ale lui Mao Zedong în Războiul Civil Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor