Unul dintre fiii lui Osama bin Laden a fost expulzat de Franţa

Omar bin Laden, fiu lui Osama (Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Unuia dintre fiii fondatorului Al-Qaeda, Osama bin Laden, i s-a interzis să revină în Franţa - unde a locuit ani de zile ca să picteze peisaje într-un sat din Normandia, după ce ar fi postat comentarii pe reţelele de socializare considerate a fi glorificat terorismul, transmite Reuters.

Ministrul de interne Bruno Retailleau a declarat că a semnat un ordin de interzicere a accesului lui Omar bin Laden în Franţa, după ce justiţia a confirmat legalitatea unui ordin de expulzare emis anterior din motive de securitate naţională.

Retailleau nu a oferit detalii cu privire la momentul expulzării sau unde a fost trimis Binladin.

„Domnul Binladin, care locuieşte în regiunea Orne de mai mulţi ani ca soţ al unei cetăţene britanice, a postat în 2023 pe reţelele sale de socializare comentarii care glorificau terorismul. Interdicţia administrativă garantează că dl Binladin nu se poate întoarce în Franţa din niciun motiv”, a declarat Retailleau pe X.

Binladin nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Pascal Martin, care l-a ajutat pe Binladin să îşi vândă picturile, l-a descris ca pe un om care se opune ideologiei islamiste, care trăieşte din lucrările sale de artă şi care îşi plăteşte taxele. Binladin se afla în prezent în Qatar, a declarat Martin.

„Am devenit prieteni şi pot să vă spun că nimic din ceea ce se spune nu seamănă cu Omar pe care îl cunosc”, a declarat Martin pentru Reuters.

Potrivit săptămânalului local Le Publicateur Libre, Binladin a atras atenţia autorităţilor franceze cu privire la o postare pe reţelele de socializare la aniversarea zilei de naştere a tatălui său. Osama bin Laden a fost ucis de forţele americane în 2011.

Reuters nu a reuşit să localizeze imediat postarea de pe reţelele sociale. Martin a declarat că Binladin le-a spus prietenilor că contul său de social media a fost spart.

Ziarul a raportat în iulie 2023 că poliţia l-a căutat pe Binladin în satul Domfort, Normandia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor