Sorin Ioniţă: În lipsa unor candidaţi plauzibili la prezidenţiale, Moscova s-a axat pe deturnarea referendumului ţintind de pe acum parlamentarele din 2025

Sorin Ioniţă (Florin Chirilă/Epoch Times România)
Maria Maevschi
09.10.2024

Prin toate acţiunile ilegale şi declaraţiile false inventate în ultima perioadă în număr tot mai mare, Federaţia Rusă încearcă să torpileze viaţa politică de la Chişinău, să blocheze pragul de trecere a referendumului pro-UE, ţintind spre alegerile parlamentare de anul viitor, a punctat directorul executiv al Expert Forum din România, Sorin Ioniţă, expert în politici publice în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”, de la Radio Chişinău.

În context, expertul a ţinut să menţioneze că în prezent, clasa politică din România nu are un interes foarte mare în ceea ce priveşte desfăşurarea lucrurilor la Chişinău. Din păcate e mai mare interesul Rusiei în perioade de genul acesta, care încearcă cu tot dinadinsul să torpileze viaţa politică de la Chişinău.

„E o toamnă electorală foarte fierbinte, dar în Moldova este ceva mai mult, adică şi interferenţă în viaţa reală, fiind vorba de bani, oameni care circulă [la Moscova, n.r.], partide ilegale, dar care acţionează din străinătate, sau liderii lor fiind în străinătate şi care încearcă să se întoarcă şi, din păcate, nu este vorba numai de Ilan Şor. El e important, pentru că este cureaua de transmisie a Kremlinului.

Rusia bagă bani şi este posibil să încerce şi destabilizări în stradă, nu numai propagandă şi fake-news-uri online, cum a mai făcut-o în ultimele luni, în ultimul an. Au fost instrumentate tot felul de demonstraţii care erau destinate să degenereze în altceva. Probabil că n-o să se abţină, dar vedem şi mici încercări de reîntoarcere a lui Plahotniuc în spaţiul media. Cumva se înteţeşte o bătălie care este veche şi care încă nu s-a terminat”, a explicat expertul în politici publice de la Bucureşti.

În ceea ce ţine de cei peste 130 de mii de moldoveni implicaţi, potrivit organelor competente de la Chişinău, în schemele de finanţare ilegală a grupării criminale a oligarhului fugar Ilan Şor şi a celor peste 15 milioane de dolari despre care a vorbit Procuratura Anticorupţie săptămâna trecută, directorul Expert Forum consideră că pentru Moscova această sumă de bani nu este mare, având în vedere interesele ei în regiune.

„Doar pentru septembrie era vorba despre circa 15 milioane dolari, dar suma totală tot creşte pe măsură ce ne apropiem de alegeri, pentru că ei forţează nota. Nu ştiu ce se poate face mai mult şi oricum mie mi-e clar că se face mai mult decât acum 5-10 ani, când spaţiul public, cel puţin de conversaţie politică, din Republica Moldova era complet dominat de propagandă rusă care nici măcar nu era calibrată neapărat pentru Moldova, ci pentru cetăţeanul rus de acasă ca să fie spălat pe creier şi ţinut într-un fel de bulă propagandistă a Kremlinului şi totul venea cu reverberaţie”, a mai subliniat Sorin Ioniţă.

Făcând referire la nenumăratele avertizări făcute de către Occident în ceea ce priveşte protestele pe care intenţionează să le organizeze oamenii fugarului Şor în Republica Moldova în cazul în care Maia Sandu câştigă un al doilea mandat la funcţia de preşedinte, Sorin Ioniţă a punctat că de fapt acest lucru este ştiut la Chişinău şi s-a ştiut în toate guvernările care sunt planurile Rusiei pentru Moldova.

„Nu e ca şi cum autorităţile de la Chişinău nu ar şti şi cred că întotdeauna s-a ştiut. Marea diferenţă este că în anumite cicluri politice, liderii din acele vremuri au ales să nu vadă, sau chiar aveau un interes, sau erau parte din aceste jocuri. Marea problemă a Moldovei a fost mulţi ani, măsura în care chiar participau la genul acesta de destabilizări, fiindcă vroiau să ţină ţara într-o zonă gri.

Nu aveau o agendă la vedere. Aveau o agendă dublă, triplă. Se duceau în Vest spuneau că-s pro-europeni, se duceau dincoace şi îşi luau banii, aveau scheme de energie cu Transnistria, cu tot felul de întreprinderi din regiune. Participarea şi jocurile duble sunt de fapt ceea ce a ţinut Moldova pe loc. Nu cred că nu ştiau. Nu ştia Plahotniuc tot ce mişca în ţară când era el jupân necontestat? Sigur că ştia. Ba chiar încuraja”, consideră expertul în politici publice de la Bucureşti.

Ioniţă a mai menţionat că Moscova s-a concentrat acum pe deturnarea referendumului întrucât alegerile prezidenţiale sunt oarecum jucate, rămâne doar întrebarea dacă va fi doar un tur, sau două. Deşi a investit enorm, Kremlinul nu a reuşit să găsească candidaţi plauzibili pentru prezidenţiale, motiv pentru care a ales să se concentreze pe alegerile parlamentare din anul 2025.

„Miza mare este referendumul. În general se cam ştie unde înclină opinia societăţii moldoveneşti, înclină către Europa, se vede din sondaje. Diferenţa este mult prea mare ca să poţi să o răstorni într-o campanie. Miza este să descurajeze lumea, să-i facă să stea acasă, să nu vină la vot şi să nu se ajungă la pragul de participare, care este o cerinţă legală.

Ar fi un dezastru să iasă 70% - „DA”, vrem în Europa, dar cu o rată de 20% participare la referendum. Ar fi foarte greu să mai joci politic chestia asta după aia, să explici prin vest, ca să nu mai spun cum va fi exploatată de către adversarii aderării europene a Moldovei, atât cei din interior, cât şi cei plătiţi de Rusia”, a explicat directorul Expert Forum.

Astfel, a punctat Sorin Ioniţă, grosul resurselor investit din partea Rusiei este axat pe referendum. Să îi facă pe oameni confuzi, să li se spună că nu trebuie să meargă să voteze, că este referendumul Maiei Sandu, sau al europenilor, sau e un referendum ca să îi bage în războiul din Ucraina. „Se circulă tot felul de poveşti, pentru ca lumea în primul rând să nu vină la vot pentru a nu se atinge pragul de validare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor