"Sunteţi de acord cu desfiinţarea primăriilor de sector?" - Dezbatere inedită la TV despre referendumul lui Nicuşor Dan

Emisiunea "Bună, România"
Ana Ion
18.10.2024

Primarul general Nicuşor Dan vrea organizarea unui referendum pe 24 noiembrie la primul tur de scrutin, însă premierul Marcel Ciolacu "strâmbă din nas". Situaţia a fost analizată în emisiunea "Bună, România", de la postul B1 TV, realizată de jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir.

Radu Buzăianu: Mergem către subiectul cu referendumul, că şi ăsta este un subiect care tensionează cumva lucrurile. Domnul Ciolacu a zis, domnule, până la urmă nu mai schimbăm legea pentru aceste referendumuri, lăsăm legea să se desfăşoare în felul în care este ea deja, că nu putem să schimbăm legea în timpul jocului. Se mai poate schimba legea în timpul jocului, dar... când îi convine unuia dintre cei care trebuie să schimbe legea. Cum vedeţi această situaţie cu referendumul?

Laurenţiu Gîdei (PSD): Nu am nicio problemă şi nu avem nicio problemă, dacă legea permite, consilierii generali, aşa cum aţi amintit şi dumneavoastră, vor vota, depinde dacă vor lua toate avizele necesare astfel încât să poată fi organizat aşa cum îşi doreşte primarul general al Capitalei. Cu toate că ar fi putut să aibă cu totul alte întrebări de pus şi bucureştenii ar fi fost poate mult mai receptivi la ceea ce ar fi întrebat primarul general al Capitalei, dar rămâne la latitudinea primarului şi a legii dacă poate fi organizat în aceeaşi zi, în acelaşi loc cu alegerile...

Răzvan Zamfir: Ce întrebări credeţi că ar fi fost mai oportune?

Laurenţiu Gîdei: Uite, de exemplu, dacă ne-am luat cu chestia aia foarte serioasă "fără penali pe liste", pentru că la USR a devenit acum de notorietate faptul că au suficient de mulţi penali pe listele pentru alegerile generale. Acum încearcă dumnealor să schimbe că penal de fapt înseamnă condamnat în prima instanţă. Sau ar putea să îi întrebe foarte mult despre transport, despre poluare, sunt atâtea lucruri pe care ar fi putut să le întrebe domnul Nicuşor Dan...

Răzvan Zamfir: Cum ar trebui formulată o întrebare pe poluare? Sunteţi de acord cu poluarea?

Laurenţiu Gîdei: E un pic tardivă această consultare publică la nivelul Bucureştiului, în al doilea mandat aproape intră domnul primar al Capitalei, deci bucureştenii l-au girat şi au încredere în tot ceea ce face domnia sa. Poate despre apa caldă ar fi trebuit... Sunt multe întrebări.

Răzvan Zamfir: Domnule Dimitriu, domnul Ciolacu a venit cu o idee, vă mărturisesc că sunt mai degrabă de acord cu Ciolacu decât cu Nicuşor Dan, în sensul în care şi eu cred că acest referendum ar fi trebuit să tranşeze problema primăriilor de sector şi să adreseze o întrebare în felul următor. Sunteţi de acord cu desfiinţarea primăriilor de sector? Cu toate acestea, domnul Nicuşor a încercat să fie ilegal, le-a lăsat şi lor dreptul să existe? E loc sub soare pentru toată lumea. Ce părere aveţi de răspunsul domnului Marcel Ciolacu? Nu schimb regulile în timpul jocului pentru domnul Nicuşor.

Alexandru Dimitriu (USR): Stau să mă gândesc despre ce reguli este vorba, pentru că nu se schimbă absolut nicio regulă în timpul jocului. Regula este dacă faci sau nu alegeri, regula este dacă faci sau nu referendum. Ai reglementare foarte clară care spune că poţi să faci referendum. Deci nu se schimbă nimic.

A, că din punct de vedere organizatoric şi aici nu mai vorbim despre regulă, nu este o normă de drept material care survine şi modifică ceva, ci pur şi simplu e o normă de procedură care să înlesnească modalitatea în care se pune în aplicare legea. Şi aici sunt două variante: fie cheltuim în plus 10 milioane de euro, sau nu-i cheltuim în plus. Dacă domnul Ciolacu vrea să cheltuiască în plus 10 milioane de euro, nu o să modifice procedura astfel încât să permită să fie o suprapunere de birouri. Dacă vrea să cheltuiască 10 milioane de euro în plus, o să o facă.

Şi acum ne întoarcem, pentru că domnul Ciolacu dă dovadă de ipocrizie, care e bineînţeles marca PSD, dar hai să o şi devoalăm. Avem o modificare cruntă de reguli în ceea ce priveşte alegerile locale cu europarlamentare, pentru că acolo pur şi simplu ai devansat în mod barbar şi brutal nişte alegeri. A fost modificare de legislaţie, a fost în numele unei pretinse economii şi acum nu facem această economie când nu serveşte interesele PSD, deci nu se modifică nicio regulă.

Răzvan Zamfir: Domnule Oros, dumneavoastră credeţi că dacă bucureştenii vor decide ceva, e vreo garanţie că partidele parlamentare vor şi pune în aplicare voinţa bucureştenilor şi vor schimba legea?

Adrian Oros (Forţa Dreptei): Cu siguranţă, iar răspunsul dat de Ciolacu este cel puţin neserios, pentru că, exact cum spunea colegul, au cuplat în mod grosolan alegerile locale cu cele europarlamentare pentru a evita discuţiile şi dezbaterile serioase pe teme sensibile, iar acum pentru domnul Ciolacu pare un mizilic 10 milioane de bani cheltuiţi în plus, dar, sigur, dacă ne gândim la cele 4 milioane pe care PSD le plăteşte din bani publici lunar presei ca să-şi cosmetizeze activitatea guvernului, este un mizilic pentru domnul Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor