Scandalul premiilor de la Federaţia de Canotaj a explodat la TV: "Cum să-i spui aşa unui jurnalist?! Pesediştii sunt nişte oameni urâţi"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
18.10.2024

A ieşit show total la emisiunea "Bună, România", realizată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu pe tema premiilor de la Federaţia Română de Canotaj, scandal care o are în plin plan pe Elisabeta Lipă, aflată pe listele PSD Botoşani pentru Parlament.

Pesedistul invitat în emisiune - Laurenţiu Gîdei - a avut o serie de ieşiri care au stârnit indignare în platou.

Scandatul a izbucnit în spaţiul public după ce fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a dezvăluit că secretarul general şi contabila de la Federaţia Romană De Canotaj aveau să primească, fiecare, câte 162.400 de euro după ce canotorii români au obţinut aur olimpic.

Redăm mai jos dezbaterea:

Răzvan Zamfir: Domnule Gîdei, haideţi să o luăm în ordine. Ce faceţi, domnule, cu doamna Lipă? Că nu...

Laurenţiu Gîdei (PSD): Doamna Lipă nu are absolut nicio treabă cu ceea ce s-a propus de către Federaţia de Canotaj. Trebuie să fim foarte clari şi să spunem că, la acest moment, au fost propuneri. Ceea ce a ieşit în spaţiul public sunt propuneri şi niciunul din cei pe care i-am văzut cu sume fabuloase nu a primit niciun euro până la această oră şi nu va primi niciun euro.

Parcursul este simplu. Federaţia face solicitarea. Comitetul Olimpic, dacă aprobă, trimite mai departe la Guvern, înspre Ministerul Finanţelor, care ar trebui să plătească acei bani. Or, eu sunt convins că nu a existat şi nu va exista nici de data asta un decont pentru astfel de sume, chiar dacă ele au mers în plafonul maxim prevăzut de legea din 2000. Este legea care prevede, le dă posibilitatea federaţiilor sportive să poată să contabilizeze atâţia bani pentru cei din stafful sportivilor.

Mai repet încă o dată, nimeni din listele prezentate nu a primit euro şi nu va primi un euro.

Răzvan Zamfir: Dar dumneavoastră sunteţi noul preşedinte al COSR, că nu mai ştiu. Dvs. ştiţi ce face COSR-ul? Legea 1447, o ştiţi sau nu o ştiţi? ... Cine dă premiile pentru personalul din federaţii? Banii, în esenţă, vin de la poporul român.

Eu sunt jurnalist, eu ştiu legile, de asta mă ocup. Diferenţa dintre parlamentar şi jurnalist e că jurnalistul, dacă îşi face bine meseria, este profesionist. Parlamentarul e un om pus pe o listă cu prieteni la partid, locuri eligibile, nebunii. D-aia, dacă mergem pe stradă şi întrebăm cetăţenii în cine au încredere, vor spune jurnalist, nu politician. Pentru că e o diferenţă între noi. Noi ne documentăm, parlamentarii nu se documentează.

Deci, potrivit Legii 1447, sunt două feluri de premii care pot merge către personalul federaţiilor: sport individual sau jocuri olimpice. Cu grad de premiere 40% din valoarea premiului sau 100%. Astea sunt cele două variante, punctul A şi punctul B. În ambele situaţii, banii vin de la COSR sau Ministerul Sportului. Nu scrie de Ministerul de Finanţe. Asta e prima chestiune, asta scrie în lege. Doi. Dumneavoastră nu sunteţi nici şeful COSR, nici ministrul Sportului. Deci cum oferiţi dumneavoastră garanţii că nu se plătesc banii ăştia?

Laurenţiu Gîdei: Dacă dv. aţi citit legea, nu mai avem Ministerul Sporturilor. Banii către aceste federaţii vin de la Guvern, prin Ministerul Finanţelor. La acest moment nu vor pleca aceste sume...

Radu Buzăianu: Dvs. vreţi să spuneţi că este agenţia aceea care are banii de la Guvern. Sau COSR.

Răzvan Zamfir: Blocaţi premierea, dar pentru sportivi daţi banii?

Laurenţiu Gîdei: Bineînţeles, asta este altă discuţie.

Radu Buzăianu: Deci ce spuneţi dumneavoastră, domnul Gîdei, este că, fiind prinşi oamenii ăştia cu această chestiune, e posibil să nu mai facă. Asta îmi spuneţi: Dom'le, ne-au prins, nu mai dăm bani.

Laurenţiu Gîdei: Da. Nu pentru că i-aţi prins, ci pentru ca legea le permite şi au mers în plafonul maxim. De acolo să primească şi ei o bonificaţie pentru cei care au lucrat la performanţa sportivilor noştri.

Răzvan Zamfir: Dar nu mai vorbiţi de sportivi, lăsaţi-i pe sportivi, vorbiţi de contabilă, de secretar. Spuneţi doar de contabilii noştri, nu de sportivii noştri.

Laurenţiu Gîdei: Tocmai asta vă spun. Că o bonificaţie este normal să primească şi antrenorul şi medicul, şi toţi cei din stafful sportivilor, aşa cum prevede legea, dar nu în plafoanele maxime ca să depăşească ceea ce primesc sportivii merituoşi. Nu vă convine, pentru că v-am stricat emisiunea, pentru că nu s-a plătit niciun...

Răzvan Zamfir: Păi dacă v-am prins noi... toată lumea ştie. V-au dat în gât colegii de partid, v-a dat în gât Ghiţă de la PSD.

Domnule Dimitriu, cum vedeţi acest subiect, ascultând felul în care s-a desfăşurat el? Avem aici legea, dacă vreţi vă dau eu acum exact pasajul. Facem şi educaţie legislativă.

Alexandru Dimitriu (USR): Nu, dar vă spun sincer că mi-e mie ruşine de ruşinea domnului Gîdei. Adică să te comporţi în felul ăsta, într-o emisiune TV. Adică eu pot să înţeleg de fapt că până acum toţi PSD-istii, în frunte cu Marcel Ciolacu, au mimat bunul simţ că erau alegerile care urmau să vină şi acum li s-a umflat capul de putere. Curge puterea prin venele tuturor şi îşi dau arama pe faţă.

Pentru Dumnezeu, cum să spui unui jurnalist care pur şi simplu ţi-a pus oglinda în faţă că i-ai stricat subiectul? Oricum nu-i aşa, dar chiar aşa, să pui în felul ăsta problema. Chiar dacă stricai subiectul, un pic de curtoazie, un pic de bun simţ, chiar nu strică PSD-iştilor. Dar uite că-i vedem acum în goliciunea lor şi exact cum sunt, nişte oameni urâţi.

Radu Buzăianu: Subiectul este destul de simplu. Oamenii aceştia au fost prinşi încercând să facă treaba asta şi acum vin şi spun dom'le, dar nu s-a dat niciun ban, nici nu s-a pus ideea. Era doar o propunere.

Alexandru Dimitriu: Lucrul care mi se pare mie absurd este să vii să contraargumentezi, să spui că nu mai e Ministerul Sănătăţii. Pentru că în momentul în care dispare o entitate, o autoritate, de fapt alta îi ia locul. În momentul în care se reorganizează Ministerul Sportului, se menţionează: toate trimiterile la Ministerul Sporturilor pot fi către agenţie.

Radu Buzăianu: Dar problema este că la această agenţie e şefă doamna Lipă, care deschide lista PSD Botoşani.

Laurenţiu Gîdei: În niciun caz nu mai vorbiţi de doamna Lipă. Opriţi-vă, vă rog frumos.

Răzvan Zamfir: Au crezut pesediştii că au dat lovitura, că au luat o mare personalitate a sportului şi că este un fel de icoană.

Adrian Oros (Forţa Dreptei): E clar. Era o mică golănie pregătită. Sigur că banii nu vor mai ajunge pentru că a izbucnit acest scandal. Noi respectăm munca fiecărui om, dar este cel puţin inadecvat ca cei de la federaţie, secretarul general şi contabila să ia sume mult mai mari decât iau tinerii campioni.

Este un semnal prost dat către tinerii care şi aşa sunt foarte puţini cei care se îndreaptă către performanţă în sport.

Şi dacă ţinem cont şi de starea proastă, la puţinele performanţe pe care le avem, semnalul pe care l-au dat cei de la Autoritatea Naţională pentru Sport este unul prost. Acum că i-aţi prins, sigur că vor da înapoi şi vor argumenta ca şi domnul Gîdei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor